Хавиер Маријас

Хавиер Маријас.

Хавиер Маријас.

Хавиер Маријас, „Тој разви стил кој не е само формален аспект, туку начин на гледање на светот. Неговото пишување се мисли на дело, а читателите му помагаат “. Фразата одговара на Винстон Манрике Сабогал (Земјата, 2012 година), кој го дефинира писателот како „еден од најиновативните европски романсиери“. Не е изненадувачки што неговото дело е објавено на повеќе од 40 јазици.

Објавил шеснаесет романи плус значителни преводи, изданија и некои раскази. Исто така, тој соработуваше преку разни есеи и написи со престижни национални и меѓународни медиуми. Од 2008 година ја окупира фотелјата на Кралската шпанска академија. Неговите книги се меѓу најдобрите во целата книжевна историја на Шпанија.

Библиографски профил

Раѓање и детство

Хавиер Маријас Франко Роден е во Мадрид на 20 септември 1951 година. Тој е четврто од петте деца од бракот меѓу филозофот - член на Кралската шпанска академија - iулијан Маријас и писателката Долорес Франко Манера. На неговиот татко, републиканец, му беше забрането да вежба на универзитетите во Франсоизам затоа што одби да се заколне во принципите на националното движење (1958).

Следствено, целото семејство се преселило во Соединетите Држави почнувајќи од 1951 година. Таму, iулијан Маријас предаваше на Универзитетот Јеил до крајот на 50-тите години од минатиот век. Откако се врати во Шпанија, младиот Хавиер се школуваше во Естудио школата според либералните принципи наследени од Institución Libre de Enseñanza.

Семејна средина многу погодна за пишување

За возврат, Студискиот колеџ одржуваше многу блиска врска со Меѓународниот институт во Бостон, каде што Хулијан Маријас држеше предавања. Понатаму, домот на двојката Марија Франко беше академски центар сам по себе. Секогаш полн со книги и често со студенти на колеџ кои земаат приватни часови.

Затоа, не е изненадувачки што првите дела произведени од Хавиер Маријас датираат уште од неговата адолесценција. Како не може да биде поволно опкружување за интелектуални активности ако мајката завршила кариера на писма со извонредна награда. Покрај тоа, неговите браќа се признати како академски и историчар на уметност (Фернандо), доктор по економија и филмски критичар (Мигел) и музичар (Илваро). Негов вујко е режисерот úесус Франко.

Наследството на неговиот татко

Пабло Нез Дијаз (УНЕД, 2005), соодветно синтетизира Влијанието на iулијан Маријас врз неговиот син: „... дека тој не дозволи да биде понесен од пароли или поминувачки политички движења, најверојатно влијаеше врз образованието на Хавиер. Очигледно, наследството што писателот го добил од неговиот татко не само што било етичко или политичко - што не би било мало - туку вклучувало и страст кон филозофската мисла, литературата и јазиците “.

Од друга страна, Каталина Хименес Кореа (2017), од Автономниот универзитет на Запад (Колумбија), го анализира потеклото на таткото во статиите на Хавиер Маријас. Поточно, тој изразува: „Бројката на неговиот татко, спомената 348 пати за време на проучените 238 колони (помеѓу 2009 и 2013 година). Тоа е, без сомнение, морална референца и посилен интелектуалец за Маријас “.

Најновиот

Хавиер Маријас се дефинира како дел од таканаречената генерација од 70, најновата. Опфаќа група интелектуалци родени по Шпанската граѓанска војна, кои и покрај тоа што биле обучени за време на режимот на Франко, добиле неконвенционално паралелно образование.

За разлика од извршената реторика од претходните децении, најновите не ја користат литературата како инструмент за социополитичка трансформација. Исто така, членовите на оваа група не се грижат многу за традиционалните технички ресурси на шпанското пишување. Напротив, тие се склони да користат егзотични елементи екстраполирани од автори на други јазици и да создаваат лукави, заплеткани ликови, полни со трикови.

Анализа на неговите дела

Несомнено, најпознатото дело на Хавиер Маријас е неговото дело како романсиер. Сепак, не може да се занемари неговиот огромен број преводи, антологии на раскази и објавени написи за печатот (плус добиените награди). Од почетокот на неговата повеќе од 40 години литературна кариера, Маријас покажа дека не се управува според параметрите на шпанската наративна традиција.

Утре во битката, помисли на мене како Хавиер Маријас.

Утре во битката, помисли на мене како Хавиер Маријас.

Трансформирање на духот

Неговиот знак за обновување е очигледен во неговиот прв роман, Во доменот на волкот (1971). Тоа е приказна со јасно кинематско влијание, сместена помеѓу дваесеттите и триесеттите години од минатиот век и во која учествуваат американски протагонисти. Наскоро, оваа иновативна одлика е потврдена во Преминување на хоризонтот (1972) Иако е густ анахронизам во неговата втора книга, тој сепак е постојан и отворен наратив.

Сепак, Маријас не заврши многу задоволен од „пастичо“ на неговиот трет роман, Монархот на времето (1978). Веројатно затоа и го издаде во 2003 година. Во 1983 година беше објавен неговиот четврти роман, Векот, се карактеризира со својот аргумент на контрасти претставен со парови поглавја. Тоа беше прва од неговите книги каде наративот наизменично ги менуваше пасусите помеѓу првото и третото лице.

Сопствен стил

Според Сандра Наваро Гил (Весник за филологија, 2004 година), во Сентименталниот човек (1986) Маријас развива карактери и теми од претходните наслови во длабочина. Од овој наслов, авторот роден во Мадрид постигнува „... нов начин на разбирање на литературата: разиграната желба на неговите први романи отстапува место на вежбање на роман сфатен како интроспекција во која мислата, а не измислувањето, влегуваат во главниот наратив материјал ”.

Сентименталниот човек станува консолидација на стилот што се карактеризира со рефлексивен наратор во прво лице, поддржан точно во мета-измислени ресурси. Еволуцијата на неговите први три романи во кои доминираа повеќе лукави и / или мелодраматични ликови, постепено се префрли кон поинтимни, детални и скрупулозни пасуси.

Консолидација

со Сите души (1989), шпанскиот писател зазема интересен пресврт кон фикција оптоварена со автобиографски тонови. Потоа, лансирањата на Срце толку бело (1992) y Утре во битка помисли на мене (1994) претставуваат најголеми уреднички успеси досега. Исто така, XNUMX-тите години на минатиот век се период на многубројни награди за Маријас, не само за неговите романи, туку и за неговите преводи, написи и есеи.

Црниот заден дел на времето (1998) беше есеј-роман во кој доминираат рефлексиите на авторот за непопустливиот тек на времето. Овој наслов му претходеше на „веројатно“ ремек-делото на Хавиер Маријас, Твоето лице утре. Тоа е роман со повеќе од 1.500 страници испорачани во три тома: Треска и копје (2002), Танцувајте и сонувајте (2004) y Лето и сенка и збогум (2007).

Постојано обновување и постојаност

После убедливиот успех на Твоето лице утре Маријас иновираше повторно со воведување на жена раскажувач во Здроби (2011). Тоа е најпродавана книга (повеќе од 100.000 примероци) и критички признаена благодарение на својот заговор за детективи среде етички и морални дилеми. Сепак, најнезаборавниот настан поврзан со овој роман е Националната награда за шпанска нарација, одбиена од писателот.

Фраза од Хавиер Маријас.

Фраза од Хавиер Маријас.

На тој пад, Хавиер Маријас изјави (октомври 2012 година): „Јас сум доследен на она што секогаш го зборував, дека никогаш нема да добијам институционална награда. Да беше ПСОЕ на власт, ќе го стореше истото ... Јас ги отфрлив сите надоместоци што доаѓаат од јавната чанта. Не реков во неколку наврати дека ако ми биде доделена, нема да можам да прифатам ниту една награда “.

Комплетен список на неговите книги

 • Во доменот на волкот. Роман (Едхаса, 1971).
 • Преминување на хоризонтот. Роман (La Gaya Ciencia, 1973).
 • Монархот на времето. Роман (Алфагуара, 1978).
 • Векот. Роман (Сикс Барал, 1983).
 • Сентименталниот човек. Роман (Анаграма, 1986).
 • Сите души. Роман (Анаграма, 1989).
 • Уникатни приказни. Есеј (Сируела, 1989).
 • Додека спијат. Расказ (Анаграма, 1990).
 • Срце толку бело. Роман (Анаграма, 1992).
 • Пишани животи. Есеј (Сируела, 1992).
 • Утре во битка помисли на мене. Роман (Анаграма, 1994).
 • Кога бев смртна. Приказна (Алфагуара, 1996).
 • Човекот кој изгледаше дека не сака ништо. Есеј (Espasa, 1996).
 • Набoutsудувачи. Есеј (Алфагуара, 1997).
 • Ако пак се разбудам од Вилијам Фауклнер. Есеј (Алфагуара, 1997).
 • Црна назад на времето. Роман (Алфагуара, 1998).
 • Лош карактер. Приказна (Плаза и éанес, 1998).
 • Бидејќи видов како умирате од Владимир Набоков. Есеј (Алфагуара, 1999).
 • Треска и копје. Роман (Алфагуара, 2002).
 • Танцувајте и сонувајте. Роман (Алфагуара, 2004).
 • Лето и сенка и збогум. Роман (Алфагуара, 2007).
 • Твоето лице утре. Компилација на неговите три претходни романи. (Алфагуара, 2009).
 • Здроби. Роман (Алфагуара, 2011).
 • Ајде најди ме. Детска литература (Алфагуара, 2011).
 • Лош карактер Прифатливи и прифатливи приказни. Приказна (Алфагуара, 2012).
 • Вака започнува лошото. Роман (Алфагуара, 2014).
 • Дон Кихот на Велесли. Белешки за курс во 1984 година. Есеј (Алфагуара, 2016).
 • Берта Исла. Роман (Алфагуара, 2017).

Новинарски соработки

Многу од приказните раскажани во текстови со приказни, како на пр Кога бев смртна (1996) или Лош карактер (1998) своето потекло го имаа во печатот. Слично на тоа, Хавиер Маријас има произведено повеќе од десетина компилациони книги со содржина од неговите новинарски соработки. Еве неколку:

 • Минати страсти (Анаграма, 1991).
 • Литература и дух (Сируела, 1993).
 • Ghивотот на духови (Агилар, 1995).
 • Диви и сентиментални. Писма за фудбал (Агилар, 2000).
 • Каде што сè се случило. При напуштање на кино (Галакси Гутенберг, 2005).
 • Злобниците на нацијата. Писма за политика и општество (Lynx Books, 2010).
 • Старомодна лекција. Јазични букви (Галакси Гутенберг, 2012).

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.