Силмарилион

Уметност поврзана со Силмарилион.

Уметност поврзана со Силмарилион.

Силмарилион е компилација од меѓусебно поврзани епски приказни за фантазија создадени од британскиот писател J.Р.Р. Толкин. Напишано е во текот на неколку децении и објавено е постхумно во 1977 година од синот на авторот, Кристофер Толкин. Насловот се однесува на Силмарилс, три прекрасни накит чија историја е раскажана во книгата, а се поврзани со други настани што се раскажуваат низ неа.

Делото се состои од пет дела кои го опишуваат и поврзуваат појавувањето на териториите и различните суштества кои го сочинуваат огромниот универзум за кој создал писателот Хобитот y Господарот на прстенитекако и борби за моќ меѓу силите на доброто и злото. Последниот од овие пет дела, со наслов Историја на прстените на моќта и третото доба, е директно поврзана со настаните раскажани во двата споменати романа. Овие дела се едни од најдобрите саги за книги во светот.

Доцна објава од почеток

Вашата објава дојде еднаш Господарот на прстените веќе имаше постигнато голема популарност ширум светот. Многу читатели и критичари го сметаат за најсложено дело на Толкин бидејќи содржи митологии и приказни кои го поткрепуваат целиот измислен свет создаден од писателот.

Собрани е авторот

Ronalон Роналд Риуел Толкин, попознат како R.Р.Р. Толкин, беше британски филолог, професор и писател роден во Блумфонтејн (во денешно време јужноафриканска територија) во 1892 година. За време на неговото детство, тој се населил во Бирмингем, Англија, заедно со неговата мајка и сестра. Тој беше извонреден специјалист по филологија и англиски јазик и студент на разни јазици.

Неговото искуство како британски офицер во Првата светска војна, неговиот жар кон католичката религија, неговиот интерес за европската филозофија и митологии, како и неговото огромно знаење за лингвистиката влијаеше и го збогати неговото фантастично дело. Светска слава ја постигна во годините по објавувањето на Господарот на прстените, во 1950-тите.

Покрај овој роман, тој е и автор на Случајно, Хобитот, Силмарилион, Историјата на Кулерво, Незавршени приказни за Númenor и Middle-earth, Историја на средната земја и други приказни и песни. Тој исто така беше професор на Универзитетот во Оксфорд и колеџот Мертон.

Се оженил со Едит Мери Брат и имале четири деца заедно. Умре во Бурнмаут, Англија, во 1973 година., оставајќи дел од неговата работа незавршена. Ова беше собрано, изменето и објавено во подоцнежните години од неговиот трет син Кристофер Johnон Реуел Толкин.

R.Р.Р. Толкин.

R.Р.Р. Толкин.

Создавањето на Арда, неговите митологии и борбата на доброто против злото

Силмарилион го стартува создавањето на универзумот со име Е.ä, од врховниот бог Илватар, исто така наречен Еру. Овој бог исто така ги создал Аинур, други богови кои го обликувале Арда, светот населен со џуџиња, луѓе и останатите суштества.

За време на создавањето на Арда, еден од Аинурите, наречен Мелкор, започнал да ги расипува делата и другите богови создадени од Еру, со што се ослободува спротивставувањето помеѓу доброто и злото. Оваа дихотомија е една од главните теми на целата литература на Толкин.

Во централниот и најгустиот дел на Силмарилион Раскажано е како, за време на Првата ера, моќен елф крал на нолдорскиот клан по име Феанор, ги создава Силмарилс, три скапоцени скапоцени камења што ја содржеа светлината на светот. Силмарилите беа украдени од Мелкор ослободувајќи низа настани и борби во кои учествуваа џуџиња, луѓе, џуџиња, богови итн.

Кон крајот на книгата, околностите за создавање и губење на еден прстен од Саурон се поврзани, божество полно со зло и поранешен сојузник на Мелкор. Саурон ги измами џуџињата и успеа да го фалсификува предметот што претставува централен аргумент на Господарот на прстените, со што се спојуваат фактите за Силмарилион со оние во овој роман. За loversубителите на литературата, оваа книга мора да ја прочитаат, таа е едно од најдобрите фантастични дела во историјата на човештвото.

Поврзана статија:
Најдобри книги за фантазија досега

Силмарилион е поделена на пет дела

 • Аинулиндале.
 • Валакванта.
 • Квента Силмарилион.
 • Акалабет.
 • Историја на прстените на моќта и третото доба.

Овие делови се составени од разни приказни, меѓу кои се издвојуваат „Приказната за Берен и Латиен“, „Патувањето на Ерендил и војната на гневот“, „Музиката на Аинур“, „Падот на Гондолин“, „Синовите на Херин“, меѓу другите.

Цитат на R.Р.Р.Толкин.

Цитат на R.Р.Р. Толкин -

Развој на заплетот и стилот на нарацијата

Сезнаен и далечен раскажувач

Како и во повеќето наративи напишани од Толкин, во Силмарилион се среќаваме со сезнаен наратор дека малку по малку, и користејќи обилни описи, тој му открива на читателот ситуации, факти, ликови, места и мотивации.

Сепак, во споредба со неговите најпопуларни романи, Хобитот y Господарот на прстените, тонот на нарацијата е посериозен и подалечен, што е во контраст со грандиологијата на настаните што се поврзани.

Aивотно дело

Силмарилион Таа е составена од меѓусебно поврзани приказни, кои биле напишани во различни периоди од животот на неговиот автор. Тој започна да ја скицира работата кон крајот на 1910-тите, откако беше отпуштен од британската армија поради болест во Првата светска војна. Ги следеше, препишуваше и уредуваше и приказните и ликовите во интервали до 1960-тите години на минатиот век.

Овој факт резултираше во тоа што некои делови од книгата беа поцелосно раскажани и опишани од другите., исто така, во тоа што има приказни разработени во пофилозофски и покомплексен тон. Покрај тоа, постојат некои мали разлики во однос на секундарните карактери кои се појавуваат во различни моменти од Силмарилион y Господарот на прстените.

Кристофер Толкин ги составил, уредувал и ги комплетирал приказните и скиците на неговиот татко Силмарилион (и исто така од други книги за космогонијата на Еä и Средна земја), се разбира, со помош на канадскиот писател Гај Гаврил Кеј. Така заврши долгиот и сложен креативен процес на делото.

Сепак, сите Овие околности не го намалуваат квалитетот и длабочината на Силмарилион како основачка книга на фантастичниот свет создадена од Толкин. Во секој случај, тоа е еден вид безвременска библија за читателите и fansубителите на делото на британскиот писател, како и воопшто за фантастичната литература.

Упатувања на разни митологии и класична литература

Инспирацијата на Е.ä заедно со сите негови богови и карактери можеме да ги најдеме во нордиската, келтската и грчката митологијакако и во античките фински и англо-германски епови и приказни. Овие референци можат да се најдат и во главните ликови и во различните дијалекти и вокабулари осмислени од Толкин за различните кланови и раси.

Таа исто така потсетува на јудео-христијанската библија по својата структура и, може да се тврди, во спротивставувањето помеѓу Еру и Мелкор.. Вториот е еден вид Луцифер кој потекнува од хорот на врховниот бог и расипан од неговата желба да владее.

Исто така, се однесува на класиците на литературата, на пример, Шекспир. Приказната за Берен и Лотиен Инспириран е од велшката приказна Кулвч и Олвен, и исто така содржи елементи што личат на Ромео и Јулија. За возврат, тој ја инспирираше loveубовната приказна на Арагорн и Арвен, ликови од Господарот на прстените.

Карактерите

Еру или Илватар

Тој е врховен бог и творец на Аинур, кого го фалсификувал од неговата мисла. Нема физичка форма или карактеристики што можат да се опишат. Тој исто така го создаде Еä, универзумот. Останатите нешта не биле обликувани директно од него, туку од боговите што ги создал. Тоа е јасна алузија на богот-татко на јудео-христијанската религија.

Мелкор или Моргот

Тоа е најмоќното божество создадено од Еру. Тоа беше несогласниот глас во хорот на Аинур основан од врховниот бог и е главниот антагонист за повеќето Силмарилион.

За време на создавањето на Арда, тој имаше амбиции да владее пред сè како Темниот Господ. Тој генерираше разни конфронтации и беше окован. Подоцна тој ги украде Силмарилите, фалсификувани од елфот Феанор и ослободи безброј несреќи. Тој е татко на секое зло, кое опстојува во светот и по неговата смрт.

Слика од филмската верзија на Господарот на прстените.

Слика од филмската верзија на Господарот на прстените.

Фаанор

Тој е принц, а подоцна елф крал на кланот на Нолдор. Првично беше под влијание на Мелкор и беше осуден на 12 години во егзил затоа што му пркосеше на својот брат.

Тој е исклучително интелигентен и извонреден златар. Тој ги фалсификувал Силмарилите од светлината на дрвјата Валинор, кога пајакот Унголијант го уништил вториот. Кога Силмарилците беа украдени, тој вети дека ќе ги земе назад и ќе го даде својот живот ако е потребно.

Неинголијантен

Тоа е џиновски и монструозен пајак, секогаш гладен за светлина, кој сојузува со Мелкор. Заедно со него, тој ги отрул и уништил двете дрвја Валинор, Телперион и Лорелин, кои биле извор на светлина за светот пред да постојат сонцето и месечината. Подоцна се раздели од Мелкор, како резултат на неговата алчност кон Силмарилците и роди клан страшни пајаци кои отруја разни територии.

Саурон

Тој е најмоќен меѓу слугите на Мелкор и ја наследува неговата страст за моќ и да се нарече Мрачен Господ. кога ова е протерано и мртви. Тој е исто така еден од Аинурите. Тој може да си ја менува работата по своја волја, способност што ја користи за да измами џуџиња и многу други суштества. Тој е исто така моќен некромантичар и ковач. Тој го поттикна создавањето на прстените на моќта од џуџињата и го фалсификуваше уникатниот прстен на планината Дум.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.