Хулио Кортасар: песни

Цитат од Хулио Кортасар

Цитат од Хулио Кортасар

Хулио Кортасар беше познат аргентински писател кој се истакна на светската книжевна сцена по уникатноста на неговите текстови. Неговата оригиналност го навела да создаде значајни поетски дела, романи, раскази, кратки прози и разни. За тоа време, неговата работа раскина со парадигмите; тој патуваше со целосна слобода и доминација помеѓу надреализмот и магичниот реализам.

Во својата долга кариера, Кортасар тој изгради робусна колекција на разновидни и значајни книги. Не за џабе се смета за еден од главните автори на литературен феномен познат како „бум на латиноамериканците“. Забележително работеше и како преведувач во УНЕСКО и во некои издавачки куќи. Во оваа последна професија се издвојуваат неговите дела на: Едгар Алан По, Даниел Дефо, Андре Жид, Маргерит Јурсенар и Керол Данлоп.

Поетско дело на Хулио Кортасар

Присуство (1938)

Текстот е објавен во 1938 година под псевдонимот Хулио Денис. Тоа е ограничено издание претставено од Editorial El Bibliófilo. Испечатени се само 250 примероци, кои се состојат од 43 сонети. Во овие песни преовладуваше мјузиклот, покрај потрагата по хармонија и мир. Кортазар Тој не се гордееше со ова дело, го сметаше за импулсивен и незрел чин, па одби да го реобјави.

Во 1971 година, во интервју со Ј.Г. Сантана, писателот го коментираше следново за делото:Грев на младоста што никој не го знае и кој никому не го покажувам. Добро е скриено… “. Иако малку се знае за оваа книга, некои од тие сонети се спасени, еден од нив е:

"Музика"

I

Зора

Тие ги удвојуваат ноќните обреди, чекајќи

на портокаловиот меч - барака

бескрајно, олеандер на крилесто месо -

а лилјаните играат на пролет.

Тие негираат - негираат себеси - восочни лебеди

галењето што го дава мечот;

одат - оди ти - север до никаде

Пливање пена додека не умре сонцето

Се создава ѕид од уникатни авиони.

Дискот, дискот! Погледнете го, Џакинто,

размисли како за тебе ја спушти висината!

Музика на облаците, мелопеа

стави да се формира за својот лет на столбната плоча

Мора да биде вечерен погреб.

Памеос и меопас (1971)

Тоа е првата стихозбирка објавена под негово име. Е компилација со неколку негови песни. Кортасар не сакаше да ја претстави својата поезија, беше крајно срамежлив и внимателен за неговите композиции во овој жанр. Во врска со тоа тој коментира: „Јас сум стар поет [...] иако речиси сè што е напишано во тој ред го чувам необјавено повеќе од триесет и пет години“.

Во 2017 година, Едиторијал Нордика му оддаде почит на авторот со објавување на ова дело, во кое е претставена поезијата што тој ја напишал од 1944 до 1958 година. Книгата е поделена на шест дела - Секој со својот наслов -, кои содржат меѓу две и четири песни, без врска меѓу нив или датум на изработка. И покрај забележливата разлика меѓу секој од текстовите - недостатокот на случајност кај примачот, темата, неговата амплитуда или ритамот - тие го задржуваат својот карактеристичен стил. Ова издание содржи илустрации од Пабло Оладел. Една од песните е:

„Реституција“

Ако не знам ништо за твојата уста освен гласот

а од твоите гради само зелената или портокаловата на блузите,

како да се пофалам дека те имам

повеќе од благодатта на сенка што минува над водата.

Во моето сеќавање носам гестови, михалицата

колку ме радуваше, и така

да останеш во себе, со закривените

упокојување на слика од слонова коска.

Ова не е голема работа што ми остана.

Исто така мислења, гнев, теории,

имињата на браќата и сестрите,

поштенската и телефонската адреса,

пет фотографии, парфем за коса,

притисок на ситни раце каде што никој не би рекол

дека светот се крие од мене.

Сè носам без напор, губејќи го малку по малку.

Нема да ја измислам бескорисната лага на вечноста,

подобро е да ги преминете мостовите со вашите раце

полн со тебе,

раскинувајќи ја мојата меморија на парчиња,

давајќи им го на гулабите, на верните

врапчиња нека ве изедат

помеѓу песните и вревата и мафтањето.

Освен самракот (1984)

Станува збор за збирка песни на писателот објавени набргу по неговата смрт. Текстот е одраз на вашите интереси, сеќавања и чувства. Композициите се разновидни, покрај неговите искуства, ја покажуваат и неговата љубов кон неговите два града: Буенос Аирес и Париз. Во делото тој им оддаде почит и на некои поети кои го одбележаа неговото постоење.

Во 2009 година, Едиторијал Алфагуара претстави ново издание на оваа стихозбирка, која ги вклучил ракописите на поправките направени од авторот. Затоа, грешките содржани и во оригиналната книга и во другите изданија беа изменети. Следниот сонет е дел од оваа публикација:

„Двоен изум“

Кога розата што нè движи

шифрирајте ги условите на патувањето,

кога во пејзажно време

зборот снег е избришан,

ќе има љубов која конечно нè носи

до патничкиот брод,

и во оваа рака без порака

ќе го разбуди вашиот благ знак.

Мислам дека сум затоа што те измислувам тебе,

алхемија на орел на ветрот

од песокот и мракот,

а вие во тоа бдение поттикнувате

сенката со која ме осветлуваш

а тој мрмори дека ти ме измислуваш.

Други песни од авторот

"Ноќ"

Вечерва рацете ми се црни, срцето ми се испоти

како после борба до заборав со димните стоногалки.

Сè е оставено таму, шишињата, чамецот,

Не знам дали ме сакаа и дали очекуваа да ме видат.

Во весникот легнат на кревет пишува дипломатски средби,

една истражувачка сангрија среќно го победи во четири сета.

Висока шума ја опкружува оваа куќа во центарот на градот,

Знам, чувствувам дека во близина умира слепец.

Мојата сопруга оди нагоре и надолу по мала скала

како капетан кој не им верува на ѕвездите...

 

„Доброто момче“

Нема да знам да ги одврзам чевлите и градот да ме гризе за нозе
Нема да се опијам под мостови, нема да правам мани во стилот.
Ја прифаќам оваа судбина на пегланите кошули,
Стигнувам на време во кината, им го отстапувам местото на дамите.
Долгото нарушување на сетилата е лошо за мене.

 

"Пријателите"

Во тутун, во кафе, во вино,
на работ на ноќта тие се креваат
како оние гласови што пеат во далечината
без да знае што, на патот.

Лесно браќа на судбината,
Диоскуури, бледи сенки, тие ме плашат
муви на навики, тие ме држат
да остане во живот среде виорот.

Мртвите зборуваат повеќе, но во увото,
и живите се топла рака и покрив,
збир од стекнатото и изгубеното.

Така, еден ден во чамецот на сенката,
од толкаво отсуство градите ќе се засолнат
оваа древна нежност што ги именува.

"Среќна Нова година"

 

Види, не барам многу

само твојата рака, имај ја

како мала жаба што спие среќна вака.

Ми треба таа врата што ми ја даде

да влезам во твојот свет, тоа мало парче

од зелен шеќер, од весел круг.

Нема да ми ја подадеш раката вечерва

Новогодишна ноќ на рапави бувови?

Не можете, од технички причини. Потоа

Го истегнувам во воздухот, плетејќи го секој прст,

свилената праска на дланката

и задниот дел, таа земја на сини дрвја.

Па јас го земам и го држам, како

ако зависеше од тоа

многу од светот,

сукцесијата на четирите сезони,

пеењето на петлите, љубовта на луѓето.

Биографско резиме на авторот

Хулио Флоренсио Кортасар е роден на 26 август 1914 година во јужниот регион Иксел во Брисел, Белгија. Неговите родители биле Марија Херминија Дескоте и Хулио Хозе Кортазар, двајцата со аргентинско потекло. Во тоа време, неговиот татко служел како трговски аташе на аргентинската амбасада.

Цитат од Хулио Кортасар

Цитат од Хулио Кортасар

Враќање во Аргентина

Кога Првата светска војна требаше да заврши, семејството успеа да ја напушти Белгија; Тие најпрвин пристигнаа во Швајцарија, а потоа во Барселона. Кога Кортасар имал четири години, пристигнал во Аргентина. Своето детство го живеел во Банфилд — јужно од Буенос Аирес — заедно со неговата мајка, неговата сестра Офелија и една тетка.

Тешко детство

За Кортасар, неговото детство било исполнето со тага. Тој го претрпел напуштањето на неговиот татко кога имал 6 години и повеќе не слушнал за него. Покрај тоа, тој поминувал многу време во кревет, бидејќи постојано страдал од разни болести. Меѓутоа, оваа ситуација го доближила до читање. На само девет години, тој веќе ги прочитал Виктор Иго, Жил Верн и Едгар Алан По, што предизвикуваше повторливи кошмари.

Тој стана чуден млад човек. Покрај редовното читање, тој со часови го проучуваше речникот Little Larousse. Оваа ситуација толку многу ја загрижи нејзината мајка што го посетила директорот на своето училиште и доктор за да ги праша дали е тоа нормално однесување. Двајцата специјалисти го советувале барем половина година да избегнува детето да чита, а и да се сонча.

Малиот писател

Кога требаше да наполни 10 години, Кортасар напиша и краток роман, покрај некои приказни и сонети. Овие дела биле беспрекорни, што предизвикало недоверба кај неговите блиски дека се произведени од него. Авторот во неколку наврати признал дека оваа ситуација му предизвикала огромна неволја.

студии

Посетувал основно училиште во училиштето бр. 10 во Банфилд, а потоа влегол во нормалното училиште за наставници Маријано Акоста. Во 1932 година дипломирал како нормален учител, а три години подоцна како професор по писма. Подоцна се запишал на Универзитетот во Буенос Аирес за да студира филозофија. Се откажал откако ја поминал првата година, бидејќи решил да ја практикува својата професија за да и помогне на мајка си.

Работно искуство

Почнал да предава во различни градови во земјата, вклучувајќи ги Боливар и Чивилкој. Во второто живеел речиси шест години (1939-1944) и предавал литература во Нормалната школа. Во 1944 година, тој се преселил во Мендоза и предавал курсеви за француска литература на Националниот универзитет во Кујо.. Во тоа време во списанието ја објави својата прва приказна „Вештерка“. Литературна пошта.

Две години подоцна - по триумфот на перонизмот - Тој поднесе оставка од својата професорска работа и се врати во Буенос Аирес. каде што започнал да работи во Аргентинската книжарска комора. Набргу потоа во списанието ја објавил приказната „House Take“ (Куќа одземена). Анали на Буенос Аирес -Администриран од Хорхе Луис Борхес-. Подоцна презентираше повеќе дела во други реномирани списанија, како што се: Реалност, За и Весник за класични студии од Универзитетот во Кујо.

Квалификација како преведувач и почеток на вашите публикации

Во 1948 година, Кортасар се квалификувал како преведувач од англиски и француски јазик. Овој курс траеше три години за да го заврши, но му беа потребни само девет месеци. Една година подоцна, тој ја претстави првата песна потпишана со неговото име: „Los reyes“; Понатаму, тој го објави својот прв роман: Забавно. Во 1951 година тој се ослободи Бестијаријан, дело кое собира осум приказни и му даде признание во Аргентина. Набргу потоа, тој се преселил во Париз поради несогласувања со владата на претседателот Перон.

Во 1953 година тој го прифати предлогот на Универзитетот во Порторико да го преведе целосниот репертоар во проза на Едгар Алан По.. Ова дело критичарите го сметаа за најдобра транскрипција на делото на американскиот писател.

Смрт

По повеќе од 30 години живеење на француска почва, претседателот Франсоа Митеран му додели националност. Во 1983 година, писателот се врати за последен пат - по враќањето на демократијата - во Аргентина. Набргу потоа, Кортасар се вратил во Париз, каде Починал на 12 февруари 1984 година поради леукемија.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)