Педро Салинас

Педро Салинас.

Педро Салинас.

Педро Салинас важи за еден од најдобрите автори на XNUMX век, и голем претставник на кастилската проза. Неговата работа е препознаена како прониклива и, во исто време, суптилна. Писателот беше човек со писма и еволуција, во сите аспекти.

Тој самиот рече за себе и за своето дело: „Јас ја ценам поезијата, пред сè, автентичноста. Тогаш убавината. Потоа генијалност. Повеќето од текстовите во ова познат шпански поет тие се посветени на романтиката, од општа перспектива и со авангардна искра.

Биографски профил

Раѓање и детство

Педро Салинас Серано е роден во Мадрид, Шпанија, на 27 ноември 1891 година. Плод на бракот помеѓу Соледад Серано Фернандез и Педро Салинас Елмос. Вториот работел како трговец сè до неговата смрт во 1897 година. Во тоа време, идниот писател имал само шест години.

Од смртта на неговиот татко, Институциите како што се школата Хиспано-Франсе и Институтот Сан Исидро во Мадрид ги сочинуваат главните основи на академската обука на Салинас да се пробие до универзитетскиот свет. Подоцна, Педро се запиша на Универзитетот во Мадрид, каде што започна да студира правни науки.

По две години, ги напушти законите за да влезе во страста на филозофијата и буквите. Оваа кариера го навела подоцна, во 1917 година, да добие докторат. Успеа со теза за илустрациите на Дон Квијот од Ла Манча, од Мигел де Сервантес кога ги имаме информациите.

Поетот на убовта

Од многумина признат како „Поетот на loveубовта“, овој познат писател ја зацементира својата кариера и книжевните дела во длабочината и суптилност на тоа одлично чувство што го чуваше. Треба да се напомене дека романсата што Педро ја опишува во своите книги не е секогаш среќна и совршена.

Салинас најде начин да вклучи колку може да биде непријатна и болна loveубовта, но на маестрален начин. На ист начин, тој интегрираше лични размислувања во врска со разделбата и чувството на загуба.

Неговиот живот, loveубовна приказна

Во 1915 година, во Алжир, се оженил со Маргарита Бонмати. Во тоа време Салинас имал само 24 години. Тие престојуваа главно во Париз. Години подоцна, во 1917 година, тие се населија во Шпанија. Тие имаа две деца: Соледад и Хаиме Салинас. Бракот останал недопрен и среќен сè до летото 1932 година.

Со создавањето на Сантандерскиот летен универзитет, во кој тој беше вклучен, Педро Салинас ги насочи погледите кон американската студентка по име Кетрин Р. Витмор. Лудо за inубен во неа и во нејзина чест, тој ја инспирираше поетската трилогија: Гласот заради вас (1933), Loveубовна причина (1938) y Долго жалење (1939).

Романсата беше зачувана дури и кога Кетрин се врати во нејзината родна земја. Но, за академскиот период од 1934-1935 година, Маргарита - сопругата на Педро - дозна за тајната врска и се обиде да изврши самоубиство. Како резултат на ова, Кетрин го промовираше целосниот прекин на нејзиниот спој со Салина.

Цитат на Педро Салинас.

Цитат на Педро Салинас.

Драматичен крај

Граѓанската војна во Шпанија беше причината што заврши со дистанцирање на двајцата loversубовници. По пучот, Салинас заминал во Франција, а подоцна заминал во егзил во САД. До 1939 година, Кетрин се омажи за Бруер Витмор и го усвои неговото презиме. Сепак, тој почина по четири години во сообраќајна несреќа.

Очигледно, врската помеѓу Кетрин и Педро повремено остануваше, но на крајот исчезна. Нивната последна средба беше во 1951 година. Неколку месеци подоцна, на 4 декември, поетот почина во Бостон, Масачусетс. Неговото тело беше погребано во главниот град на Порторико, Сан Хуан.

Подоцна, во 1982 година, Кетрин исто така почина. Но, не без претходно да се одобри дека Писма беше објавена меѓу неа и Салинас. Сè додека неговата последна желба била исполнета: дека поминале дваесет години по неговата смрт и дека неговите писма биле изоставени.

Генерација на 27

Несомнено, Педро Салинас важи за еден од најголемите поети на 27 век и претставник на таканаречената генерација на XNUMX. Ова движење стана културно познато во таа година и се појави како замена за Нуцентизмот. Писателот беше придружуван од автори на раст на Рафаел Алберти, Федерико Гарсија Лорка и Дамасо Алонсо.

За разлика од претходните струи, Генерацијата ’27 користеше различни форми на литература. Меѓу нив, се издвојуваат следниве: неопопуларност, шпанска филологија - извонредна област на Салина -, надреалистичка поезија и хомоеротизам.

Анализа на неговите дела

Како длабок хуманист и научник, најпознатите дела на Педро Салинас Серано се неговите необични дела како поет и есеист. Сепак, не може да не се споменат неговите други занимања. Како, на пример, оној на прозаистот, жанр од кој излегоа три негови најдобри наслови.

Салинас работел и како драматург меѓу 1936 и 1947 година, создавајќи вкупно четиринаесет претстави. Тој исто така бил преведувач на францускиот романсиер Пруст, кој преку него успеа да ги катапултира своите романи во светот кој зборува шпански.

Хуманистички стил

Овој поет-трубадур ја дефинирал поезијата како: «Авантура кон апсолутот. Се приближувате повеќе или помалку, одите повеќе или помалку по патот: тоа е сè ». За него, поезијата беше, од прва рака, автентичност, проследена со убавина и духовитост, избирање на кратки стихови кои не сакаат да се римуваат како најдобра опција во неговите книги.

Гласот заслужен за вас, од Педро Салинас.

Гласот заслужен за вас, од Педро Салинас.

Од друга страна, критичарите и колегите од литературната средина ја дефинираа работата на Салинас како обид да се брани од вредностите на европската култура пред Втората светска војна. Неговата loveубов и хуманитарен карактер го наведоа да се распрашува и да пишува за мрачната страна на нештата.

За Лео Спицер, австрискиот стилски генијалец и експерт за романтични јазици, Поезијата на Салинас секогаш ја замислуваше истата карактеристика: свој концепт. Целата негова работа има нешто од себе. Начинот на кој авторот го изразува е преку парадокс и елоквентност.

Три поетски етапи

Неговиот почеток во книжевниот свет започнува хронолошки во 1911 година со неговите први песни наречени „гаден“. Овие беа објавени од Рамон Гомез де ла Серна во неговото списание Prometeo. Сепак, Неговата консолидација како субјективен поет и со traditionубовна традиција стана позната од три поетски етапи.

Голема еволуција е забележана во секоја од овие фази. Ова не се должеше само на содржината на делата, туку и на ставовите на самиот поет. Неговите стихови секогаш биле под влијание на неговите животни искуства. Дополнително, Салинас наоѓаше инспирација во сопствениот личен раст.

Втората фаза се издвојува особено. Насловите произведени во тоа време, покрај збогатувањето на целото негово дело, беа најреномирани во тоа време.

Прва фаза

Првата фаза трае од 1923 до 1932 година. Салинас, тогаш, беше млад човек кој штотуку почнуваше да прифаќа убав стил каде што главната улога беше приврзаната тема. Патот во овој период беше осветлен од поезијата на Рубен Дарио - писател од Никарагва - и авторите со шпанско потекло: Хуан Рамон Хименес и Мигел Унамуно.

Омен (1923), Случајно осигурување (1929) y Басна и знак (1931) беа производ на оваа фаза. Целта на авторот била да ја направи неговата поезија што е можно посовршена. Овој циклус беше еден вид подготовка за неговата втора фаза позната како: исполнетост.

Втора фаза

Во текот на оваа етапа, која трае од 1933 до 1939 година, поетот Салинас зазема шармантен и изненадувачки пресврт, пишувајќи loveубовна трилогија. Гласот заради вас (1933) беше првиот од титулите. Ова дело раскажува целосно, од почеток до крај и на прецизен начин, интензивна loveубовна врска.

Потоа се појави Loveубовна причина (1936). Во него, Салинас ја доловува loveубовта од нејзината најболна гледна точка. Нагласете колку е тежок раскинувањето и страдањето што останува по раскинувањето. Фрази како: „willе бидеш, loveубов, долго збогум што никогаш не завршува“ се епски во оваа книга.

Како затворање, се појавува Долго жалење (1939) - се сеќаваме на Густаво Адолфо Бекер -. Ова дело исто така го следи истиот чекор напред, опишан во другите книги. Сцената се нарекува исполнетост затоа што се совпаѓа со неговата ofубовна сезона со Кетрин Омор.

Омен, од Педро Салинас.

Омен, од Педро Салинас.

Трета фаза

Од овој период, помеѓу 1940 и 1951 година, Салинас развил песни инспирирани од морето на порториканскиот остров. Таков е случајот со: Замисленото (1946). Работата се јавува Сè појасно и други песни (1949) - титл што ја нагласува моќта на создавање преку зборот.

Друга репрезентативна поема на оваа сцена е „Конфијанца“ (1955). Во ова, авторот може да се пофали со среќната и енергична афирмација на живеената реалност. Треба да се напомене дека тоа беше наслов објавен во 1955 година, по неговата смрт.

Комплетен список на неговите книги

Поезија

 • Случајно осигурување. (Западен магазин, 1929)
 • Басна и знак. (Плутарх, 1931 година).
 • Гласот што ти се должи. (Знак, 1933).
 • Причина за убов. (Изданија на дрвото, 1936).
 • Погрешно пресметување. (Imp. Мигел Н, 1938).
 • Долго жалење. (Уреднички сојуз, 1939).
 • Поезија заедно. (Лосада, 1942).
 • Замисленото. (Нуева Флореста, 1946).
 • Сè појасно и други песни (Судамерикана, 1949).
 • Доверба (Агилар, 1955).

Раскажувачко

 • Модернизирана верзија на Кантар де Мио Сид. (Западен магазин, 1926).
 • Ева на радост. (Западен магазин, 1926).
 • Неверојатната бомба. (Јужна Америка, 1950).
 • Беспрекорна гола и други наративи (Тезонтле, 1951).
 • Целосни наративи. (Полуостров, 1998).

Тест

 • Шпанска литература. Дваесети век. (1940).
 • Хорхе Манрике или традиција и оригиналност. (1947)
 • Поезијата на Рубен Дарио (1948).
 • Одговорност на писателот. (Сикс Барал, 1961).
 • Комплетни есеи. Издание: Салинас де Марихал. (Бик, 1983 година).
 • Бранителот (Алијанза едиторијал, 2002).

Писма

 • Loveубовни писма до Маргарита (1912–1915). Уреднички сојуз, 1986 година
 • Писма до Кетрин Витмор. Тушета, 2002 година.
 • Салинас, Педро. (1988 година) Писма до Хорхе Гилен. Кристофер Маурер, изд. Билтен на фондацијата Гарсија Лорка, бр.3, стр. 34-37.
 • Осум необјавени писма до Федерико Гарсија Лорка. Кристофер Маурер (уредник) Билтен на фондацијата Гарсија Лорка, н. 3, (1988); стр. 11-21.
 • Писма од Педро Салинас до Гиilleермо де Торе. Ренесанса, н. 4, (1990) стр. 3- 9.
 • Осум писма од Педро Салинас. Енрик Бу (уредник) Вестерн магазин, бр.126, ноември. (1991); стр. 25-43.
 • Преписка за Салинас / Хорхе Гилен (1923-1951). Издание, вовед и белешки од Андрес Сорија Олмедо. Барселона: Тушета (1992).

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.