Lifeивотот и делото на Мигел Хернандез

Мигел Хернандез.

Мигел Хернандез.

Сметан за еден од најпознатите гласови во шпанската литература во XNUMX век, Мигел Хернандез Гилаберт (1910 - 1942) бил шпански поет и драмски писател ограничен на генерацијата 36. Иако во некои референци овој автор е доделен на Генерацијата на 27, поради интелектуалната размена што ја имаше со неколку нејзини членови, особено со Маруја Мало или Висенте Алеиксандре, за да наведе неколку.

Запаметен е како маченик кој загина под угнетувањето на франкоизмот.добро кога починал имал само 31 година поради туберкулоза во затвор во Аликанте. Ова се случи откако беше уапсен и осуден на смрт (подоцна казната му беше изменета на 30 години затвор). Хернандез имаше краток живот, но остави огромно наследство на реномирани дела, меѓу кои се издвојуваат Експерт за Месечината, Молња која никогаш не запира y Ветерот демне.

Детство, младост и влијанија

Мигел Хернандез е роден во Орихуела, Шпанија, на 30 октомври 1910 година. Тој беше третиот од седумте браќа и сестри кои излегоа од унијата меѓу Мигел Хернандез Санчез и Консепсион Гилаберт. Тоа беше семејство со ниски примања посветено на одгледување кози. Следствено, Мигел започна на рана возраст да ја извршува оваа трговија, без поголеми аспирации за едукативна обука од основните студии.

Сепак, од 15-годишна возраст младите Хернандез ги надополни своите активности за грижа за стадото со интензивно читање на автори на класична литература.меѓу - Габриел Миро, Гарсиласо де ла Вега, Калдерон де ла Барса или Луис де Гонгора - сè додека не стане вистинска самоука. За тоа време тој започна да ги пишува своите први песни.

исто така, Тој беше член на импровизирана група на локални книжевни собири заедно со истакнати интелектуални личности. Меѓу ликовите со кои се делеше, се издвојуваат Рамон Сије, Мануел Молина и браќата Карлос и Ефраин Фенол. Подоцна, на 20-годишна возраст (во 1931 година) ја доби Наградата на уметничкото друштво на Орфеон Иличитано за Пејте и на Валенсија, песна од 138 реда за луѓето и пејзажот на левантинскиот брег.

Цитат на Мигел Хернандез.

Цитат на Мигел Хернандез.

Патување за Мадрид

Прво патување

На 31 декември 1931 година за прв пат отпатува за Мадрид во потрага по поголема изложба. Но, Хернандез не доби значајна работа и покрај неговата репутација, добри препораки и препораки. Следствено, тој мораше да се врати во Орихуела по пет месеци. Сепак, тоа беше многу плоден период од уметничка гледна точка, бидејќи тој дојде во директен контакт со делото на Генерацијата на 27.

На ист начин, неговиот престој во Мадрид му даде теорија и инспирација неопходни за пишување Експерт за Месечината, неговата прва книга, објавена во 1933 година. Истата година се врати во шпанската престолнина кога беше назначен за соработник - подоцна секретар и уредник - во Педагошките мисии, под заштита на Хозе Марија Косио. На сличен начин, тој често придонесуваше за Revista de Occidente. Таму ги заврши своите претстави Кој те видел и кој те гледа и сенка на тоа што си бил (1933), Најхрабриот бик (1934) y Деца од камен (1935).

Второ патување

Неговиот втор престој во Мадрид го најде Хернандез во романтична врска со сликарката Маруја Мало. Токму таа го поттикна да ги напише повеќето сонети на Молња која никогаш не запира (1936).

Поетот станал пријател и со Висенте Алеиксандре и Пабло Неруда, со овој воспоставил длабоко пријателство. Со чилеанскиот писател го основал списанието Зелен коњ за поезија и започна да се навалува кон марксистичките идеи. Потоа, влијанието на Неруда врз Хернандез беше очигледно со неговиот краток премин низ надреализмот, како и со неговите пораки кои сè повеќе се посветија на социјалните и политичките проблеми од тие времиња.

Рамон Сије почина во 1935 година, смртта на неговиот близок пријател за цел живот го мотивираше Мигел Хернандез да го создаде својот легендарен Елегија. Сије (чие вистинско име беше Хозе Марин Гутиерез), го запозна со тоа кој ќе биде неговата сопруга Јозефина Манреза. Таа беше негова муза за многу негови песни, како и мајка на неговите две деца: Мануел Рамон (1937 - 1938) и Мануел Мигел (1939 - 1984).

Јозефина Манреза, која беше сопруга на Мигел Хернандез.

Јозефина Манреза, која беше сопруга на Мигел Хернандез.

Граѓанска војна, затвор и смрт

Во јули 1936 година започна Шпанската граѓанска војна. По почетокот на воената активност, Мигел Хернандез доброволно се запиша во републиканската армија и го започна својот политички активизам приврзан кон Комунистичката партија на Шпанија (причина за неговата последователна смртна казна). Тоа беше период во кој започнаа или завршија поетските книги Селски ветер (1937), Човекот дрска (1937 - 1938), Книга со песни и балади за отсуства (1938 - 1941) и Нанас од кромид (1939).

Дополнително, тој ги продуцираше драмите Земјоделецот со повеќе воздух y Театар во војна (обајцата од 1937 година). За време на војната, тој активно учествуваше во борбените фронтови во Теруел и Хаен. Тој исто така беше дел од II меѓународен конгрес на писатели за одбрана на културата во Мадрид и кратко отпатува во Советскиот Сојуз во име на владата на Република.

На крајот на војната во април 1939 година, Мигел Хернандез се врати во Орихуела. Тој беше уапсен при обид да ја премине границата со Португалија во Хуелва. Помина низ разни затвори до Умре во затворот во Аликанте на 28 март 1942 година, жртва на бронхитис што доведе до тифус и, конечно, до туберкулоза.

Зборовите на Неруда по смртта на Мигел Хернандез

Врската што Пабло Неруда ја разви со Мигел Хернандез беше многу блиска. И двајцата достигнаа проценка во ништо пропорционално на времето што го споделија. Без двосмисленост може да се каже дека нивната наклонетост беше зачинета со начинот на кој двајцата успеаја да навлезат во зборот. По смртта на поетот, Неруда почувствува силна болка. Меѓу работите што ги напиша и рече чилеанскиот поет за Хернандез, ова се издвојува:

„Сеќавањето на Мигел Хернандез кој исчезна во мракот и сеќавањето на него во целосна светлина е должност на Шпанија, должност на убовта. Малку поети толку дарежливи и светлосни како момчето од Орихуела чија статуа еден ден ќе се издигне меѓу портокаловите цветови на неговата земја за спиење. Мигел ја немал зенитската светлина на Југот како праволиниските поети на Андалузија, туку имал светлина од земја, камена утрото, будна густа саќеска светлина. Со ова прашање тешко како злато, жив како крв, тој ја црташе својата трајна поезија. И ова беше човекот што тој момент од Шпанија го протера до сенка! Наш е ред сега и секогаш да го извадиме од неговиот смртен затвор, да го просветлиме со својата храброст и со своето мачеништво, да го научиме како пример за најчисто срце! Дај му светлина! Дајте му го со потези на меморија, со ножеви на јасност што го откриваат, архангел на копнена слава, кој падна во ноќта вооружен со меч на светлината! ».

Пабло Неруда

Песните на Мигел Хернандез

Хронолошки, неговото дело одговара на таканаречената „генерација од 36“. Како и да е, Дамасо Алонсо го спомена Мигел Хернандез како „големиот епигон“ на „генерацијата на 27“. Ова се должи на извонредната еволуција на нејзините публикации, од католичките склоности на Рамон Сије во списанието Кризата со петел кон повеќе револуционерни идеи и пишување загрозено од влијанието на Пабло Неруда.

Мигуел Хернандез е посочен од литературните специјалисти како најголемиот експонент на „воената поезија“. Еве неколку од неговите најзначајни песни (според агенцијата Европа прес, 2018):

Селските ветрови ме носат

«Ако умрам, дозволете ми да умрам

со главата многу висока.

Мртов и дваесет пати мртов,

устата против тревата,

Haveе ги стиснам забите

и ја утврди брадата.

Пеејќи ја чекам смртта,

дека има славеи што пеат

над пушките

и во средината на битките ».

Молња која никогаш не запира

«Дали овој зрак што ме населува нема да престане?

срцето на вознемирените верови

и на гневните фалсификати и ковачи

каде вене најкул метал?

Дали овој тврдоглав сталактит нема да престане

да ја негуваат нивната тврда коса

како мечеви и крути огнови

кон моето срце што стенка и вреска? ».

Рацете

«Два вида на рацете се соочуваат едни со други во животот,

никнува од срцето, пукна низ рацете,

скокаат и се влеваат во ранетата светлина

со удари, со канџи.

Раката е алатка на душата, нејзината порака,

а телото има своја борбена гранка во себе.

Подигнете се, замавнете ги рацете во голем оток,

мажи од моето семе ».

Цитат на Мигел Хернандез.

Цитат на Мигел Хернандез.

Дневни работници

«Дневни работници кои платиле во олово

страдања, работни места и пари.

Потчинети и високи слаби тела:

дневни работници.

Шпанците што ги освои Шпанија

резбајќи го помеѓу дождови и меѓу сонца.

Рабадани од глад и плуг:

Шпански народ

Оваа Шпанија никогаш не е задоволна

да го расипе цветот на катниците,

од една во друга жетва:

оваа Шпанија ».

Тажни војни

«Тажни војни

ако компанијата не е loveубов.

Тажен, тажен.

Тажно оружје

ако не зборовите.

Тажен, тажен.

Тажни мажи

ако не умрат од loveубов.

Тажен, тажен.

Ја повикувам младоста

«Крв што не прелева,

млади кои не се осмелуваат,

ниту е крв, ниту е младост,

тие ниту блескаат, ниту цветаат.

Тела кои се раѓаат поразени,

поразени и сиви умираат:

доаѓаат со возраст од еден век,

и тие се стари кога ќе дојдат.

Книга со песни и балади за отсуства

„По улиците заминувам

нешто што собирам:

парчиња од мојот живот

доаѓаат од далеку

Крила сум во агонија

индексирање се гледам себеси

на прагот, на фармата

латентно раѓање ».

Последна песна

«Насликано, не празно:

насликана е мојата куќа

бојата на големите

страсти и несреќи.

Returnе се врати од плачење

каде беше однесено

со неговата напуштена трпеза,

со неговиот уништен кревет.

Бакнежите ќе цветаат

на перниците.

И околу телата

ќе го подигне листот

неговиот интензивен ползавец

ноќна, миризлива.

Омразата е пригушена

зад прозорецот.

Тоа ќе биде мекиот нокт.

Дај ми надеж.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Мигел dijo

  За мојот учител МИГУЕЛ ХЕРНОНДЕЗ, правдата сè уште не е маѓепсана од неговата неправедна смрт. Правдата кај мажите и жените никогаш нема да биде совршена, но божествената правда го награди со враќањето во материјалниот живот, односно Мигел ХЕРНОНДЕЗ, извини, духовната енергија на поетот, беше реинкарнирана за да ги заврши циклусите на животот дека граѓанската војна и нејзините џелати ја отсекле со подло удар со секира.

 2.   ILИЛБЕРТО КАРДОНА КОЛОМБИЈА dijo

  Нашиот поет Мигел Хернандез никогаш нема да биде доволно признат и почестен. Никој повеќе човечки. Маченик за машки права над фашистичката варварство.