Висенте Еспинел и десеттиот шпинел, одредени митови и некои вистини

Висенте Еспинел.

Висенте Еспинел.

Во Шпанија и Латинска Америка, Висенте Еспинел е задолжителна референца во областа на музиката и популарната декларација. Не е за помалку, варијацијата што ја направи на десеттата им служеше на илјадници поети и композитори да ги пренесат нивните најдлабоки чувства. Силата на неговиот придонес лежи во едноставноста и цврстината на идејата.

Сепак, постојат многу митови кои се вртат околу нејзината фигура. Работи што, од толку многу повторување, се земени со сигурност. Овде ќе се обидеме да разјасниме некои, и, се разбира, вратата е отворена за секој што сака да даде свој придонес.

Прашања што се појавуваат околу Еспинел

Анализирајќи ја фигурата на Еспинел, невозможно е овие прашања да не се појават:

Дали Еспинел беше пронаоѓач на десеттиот?

Дали шпинелната формула беше негова идеја?

Колку спинели напиша?

Зошто е неговата слава?

Tryе се обидам да одговорам на овие загатки.

Трите работи што многумина ги кажуваат за Еспинел

Вообичаено е да се слуша за поетските подвизи на Висенте Еспинел. Тие обично се повторуваат меѓу децимистите и обожавателите на поетот. Многумина извикуваат:

 1. «Еспинел е одличен! Тој го создаде десеттиот!

Другите викаат:

 1. «Еспинел е одличен! Тој го создаде XNUMX-тиот спинел!

Сепак, другите повторуваат гласно:

 1. «Напиша илјадници десетини! Најдоброто е! ".

Овие и многу други фрази што можете да ги слушнете на собири и аматерски собири. Исто така, се повторува од луѓе обучени за ова прашање. Сепак, во однос на овие три изјави споменати овде - и покрај првите две навидум идентични, а трите вистинити - две се историски погрешни. И да, тие се производ на повторување, прифаќање на критериуми поради недостаток на подготовка и иста популарна слика.

Појаснувајќи малку што е кажано

Првата реченица е погрешна. Еспинел не го измисли десеттиот. Оваа поетска форма постоела пред многу години, пред тој дури и да се роди. Третата реченица е исто така погрешна. Еспинел не напишал илјадници десетини. Всушност, не достигна ниту сто. Но, тие ќе се запрашаат:

 1. „А кој го измисли десеттиот?
 2. „Зошто спинел?
 3. „Колку десетини напиша Еспинел?

Одиме по делови, прво е потребно да се разјаснат поимите.

Што е десетина?

Во поезијата, „десеттата“ е едноставно строфа од 10 реда, осум слога. По можност и вообичаено, со променливи рими според поетот што тој ги направи по негов вкус и навидум. Во иста насока, да се зборува за пронаоѓач на „десеттата“ е многу смело и тешко поради недостаток на материјал во тоа време во овој поглед. (XIV и XV век).

Вистината е дека, структурно, една десетина, во рамките на своите заеднички антички форми, е составена од две „лимерки“ (строфи од пет стихови од мала уметност со променливи рими). Пример: ababacdcdc, каде што редови 5 и 6 служат како приклучоци, како за идејата за пораката што поетот сака да ја пренесе, така и за музикалноста или песната на песната. Таа верзификација прикажана овде не е единствената што постои. Може да се каже дека, за секој поет, еден вид десетти.

Популарност на поетската форма осмислена од еспинел, „шпинел“

Она што се случи е дека, со текот на времето, некои форми станаа попопуларни од другите, поради нивната музикалност и интонација. И, како во случајот со Еспинел, освен двата погоре споменати фактори, вреди да се потенцира историскиот момент во кој тој живеел и обожавателите - многу големи луѓе на писмата - кои го спонзорираа.

Сега, „десетти шпинел“ е поетска варијанта осмислена од Висенте Еспинел. Оттука „шпинел“. 8 од нив се појавуваат објавени во неговата книга Различни рими. Оваа поетска форма ја има следнава римска структура abba.accddc. Секоја буква е последниот слог на секој стих, а со тоа и неговата рима.

Дефинитивна точка (.)

Hereе можете да цените тука, освен сега познатата рима што ја постигна Еспинел и не ја виде пред неговиот придонес, уште еден аспект: после четвртиот стих, и не е печатна грешка, има период. Ова го поставува целосно намерно од овој сервер и во минатото од самиот Еспинел.

Фраза Висенте Еспинел.

Фраза Висенте Еспинел.

И додека периодот (.) Изгледа нешто едноставно и не толку бомбастичен, тој додаде единствена сила и експресивност на оваа поетска форма. Всушност - и потребно е да се ограничи - иако беше исклучително генијално од страна на поетот (и беше потенцирано од научници и великани на писма од минатите и сега), тој, Еспинел, можеби, не го предвиде влијанието на наведениот резултат на знаци во иднина.

Некои други видови на десетини

Од своето основање, познати се разни форми на десетини. Ова, се разбира, во врска со неговата рима. Иако, денес тие се скоро заборавени. Меѓу нив, можеме да наведеме:

 • aabbbcccaa.
 • abbaccddcc.
 • абабакцддц.

Оваа последна форма е од Еспинел, а исто така се појавува и во Разни рими.

Еспинел и неговите двајца големи кумови

Сега, поентата се разјасни, Зошто, меѓу толку поети, варијантата на Еспинел беше најдлабоко вкоренета и најраспространета? Па, да речеме, Еспинел е роден со среќна starвезда.

Поетот, освен што е талентиран и студиозен, ја славеше својата слава и светската дифузија на неговото дело на уште двајца големи весници: Мигел де Сервантес и Сааведра и Феликс Лопе де Вега, кои, кога ги читаат нивните спинели во книгата Разни рими, беа зачудени од експресивноста што ја презеде поетската структура со промените што ги смисли Еспинел. Толку многу што го фалеа најмногу во неговите публикации.

Нешто иронично во врска со животот, и добро е да се напомене, е тоа што Сервантес и Лопе де Вега се мразеа едни со други, па може да се каже дека ги обедини воодушевувањето од Еспинел.

Лопе де Вега.

Лопе де Вега.

Благодарност за Лопе де Вега

Лопе де Вега во тројка рече:

„Добро почестете се од вашите планини Ронда,

за денес неговиот трн станува сигурна дланка,

Нека се скрие неговото име “.

Цената на Сервантес

Y Сервантес пишува:

„Би рекол работи за славниот Еспинел

кои го надминуваат човечкото разбирање,

од оние науки што се размножуваат во неговите гради

Божествениот свет здив на Фебус.

Но, затоа што не може на мојот јазик

кажам најмалку што чувствувам,

не кажувај повеќе, но се стреми кон рајот,

моли се земи го пенкалото, моли се лира ».

Единствените 10 познати десетини од Еспинел

Сега, во врска со десетинки што ги напиша Еспинел - единствените што се всушност регистрирани на негово име - има само десет.

Двајцата посветени „На Дон Гонзало де Сеспедес и Менезес“, кои гласат вака:

  I

„Ако може да има само зла,

Овие, Гонзало, се такви,

Па, од вашите трагични зла

добивате општи лајкови.

Познајте ги робусните гради,

ако во несреќа забремените,

тоа со небесни траги,

помеѓу поплаки и поплаки,

несреќите што ги прегазивте

и ги прифаќаш доблестите “.

II

„Во длабоките бездни

на вашата моментална мизерија,

Кој те натера да бидеш претпазлив

но самите ваши работни места?

Паразитите престанаа,

правење злобни курсеви;

плус вашите трагични говори

тие ќе ги објават вашите концепти

во тајни штандови

и воопшто на натпревари “.

И осумте спинели на разни рими

Овие ја носат титулата „редондили“. Овие песни сочинуваат број 61 од 86-те композиции или „рими“ што Еспинел ги вклучил во едно толку важно дело. Овие се:

I

„Нема добро што ме спречува од зло,

страшно и потиштено,

од неразумно навреден,

и навреден кукавица.

И иако мојата жалба, доцна е,

и разумот ме брани,

повеќе во мојата штета се запали,

дека одам против оние што ме навредуваат,

како кучето што со бес

го навредува сопствениот сопственик “.

 II

„Веќе оваа среќа, која се влошува,

тој изгледаше толку во starsвездите,

што направи поплаки за мене

од кои сега ги формирам.

И таква е вината, госпоѓо,

на ова добро, на мислата,

збунет и тажен, се наоѓам себеси,

што ако ме прашаат за тебе

оние за кои се сомнева мојата штета,

од чист срам замолчив “.

III

„Луѓето обично ми велат,

тоа делумно го знае моето зло,

дека главната причина

Може да го видам напишан на моето чело.

И иако играм храбра,

тогаш мојот јазик се лизга

па позлата и нијанси,

тоа што градите не го трошат

не е доволно дисимулација

да се покрие со пепел “.

IV

„Ако ме именуваат, или ако те именувам тебе

Јас живеам полн со грижа,

вообичаено издржлив

со брадата на рамото.

Дека сум зачуден од илјада работи,

затоа што во мојата мала среќа

мојата среќа не е сигурна,

што можеби јазиците велат,

што се должи на сопственото намалување

што беше од несреќа “.

Мигел де Сервантес.

Мигел де Сервантес.

V

„Сакам да ве запознаам

оваа вистина како сведок,

отколку прогласен непријател

Јас ве сметам за вистина.

Дека иако презрен умирам,

биди без причина презрен

Тоа не е, заради она што недостасуваше во мене

дека во целиот наш говор,

добар вкус како и твојот

не можеше да се измами “.

VI

„Само ова задоволство

Имам толку многу штета,

што никогаш во толку долги години

мојата причина те налути.

Повеќе за поголема страст

може да го негираш тоа,

дека кога сакаш можеш,

но на толку големо злосторство

препишаниот останува жив,

што ќе го донесете од мојот ракопис “.

VII

„Ова и дава сила на мојата вера

за неговиот обид да продолжи,

и твојата милост не кажувај

Јас нема да ја пијам оваа вода.

Може ли тоа што беше

стани како прв,

дека во твојата милост се надевам,

и нема да очајувам,

дека нема да биде фер да се фрли

јажето зад котелот “.

VIII

„Уморна мисла

на огромната болка

барај најдобра држава

(ако е во loveубов има добра состојба).

Дека градите толку болат

ниту славата го храни,

ниту болката го мачи,

колку е висока меморијата,

ниту чувствува болка, ниту слава,

ниту добро ниту зло не го одржуваат “.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.