Артуро Санчез Санц. Интервју со авторот на Белисариј: Magister militum на Источното римско царство

Фотографија: Артуро Санчез Санц. Фејсбук.

Артуро Санчез Санц Тој е доктор по античка историја и неговата наставна програма во академскиот свет и како информативен автор на есеи е исто толку широк, колку што е и важен. Неговото најново дело, Белисариус: Magister militum на Источното Римско Царство. Во ова интервју ни кажува за тоа и исто така ни дава А. мастер клас за овој жанр многу помалку консумираат од читателите. Многу благодарам за вашето време и kindубезност.

Артуро Санчез Санц. Интервју

 • ЛИТЕРАТУРА ВЕСТИ: Доктор по историја и археологија на Универзитетот Комплутенсе, вашиот последен објавен есеј е Белисариус: Magister militum на Источното Римско Царство. За што зборуваш во тоа?

АРТУРО САНЧЕЗ САНЗ: Издавачкиот свет е заситен со историски есеи посветени на истите теми одново и одново, а во Шпанија оваа реалност е многу поостра. Клеопатра, Цезар, Терсиос, Аушвиц ... затоа, уште од мојот прв есеј, се обидовме да понудиме нешто повеќе, нешто ново и поразлично. Англосаксонската литература има помалку недостатоци во овој поглед, но на шпански има малку есеи посветени на други теми, иако тие се исто така познати. Всушност, самите историчари имаат тенденција повеќе да се фокусираат на затворениот академски свет. Сегашниот систем на високо образование нè принудува да пишуваме само статии и есеи толку специјализирани што никој друг освен нашите сопствени колеги не може да ги вари.

Историското откривање е намуртено, и затоа секогаш ги имаме истите дела на пазарот, многу пати напишани од новинари, адвокати итн. кои го исполнуваат тој недостаток со своја илузија за историјата, но тие не се историчари или археолози, и не ретко идејата што се пренесува на пошироката јавност е погрешна или погрешна.

Верувам дека нашата работа, и пошироко, Нашата должност како историчари е да зборуваме за историјата не само на академско поле, туку и на целиот свет, да ја направиме блиска, лесна и достапна. Во текот на мојот живот сретнав неколку луѓе кои, дури и посветувајќи се на сите занаети, не ја сакаат историјата, и на крајот она што го учат не доаѓа од обучени историчари, способни да спроведат добро истражување на позадината, и тоа генерира погрешни парадигми на различни теми.

Од таа причина, размислував и за откривање на пишување дури и кога требаше да пливам против струјата, со идеја да ги уништам тие лажни митови создадени од делумни или тешко документирани дела, да понудам есеи посветени на помалку познати теми или никогаш не биле третирани на кастилјански јазик, и тоа беше случај од почетокот.

Првата книга му ја посветив на Филип Втори Македонски (2013), токму затоа што неговата фигура отсекогаш била во сенка на неговиот син, големиот Александар Велики, и важноста што ја имал во историјата често се заборава. Всушност, јас секогаш велам дека без Филип никогаш немаше да биде Александар. Истото се случи и со мојот прв есеј за сферата на книгите, посветен на преторијанците (2017).

Фигурата на ова митско римско воено тело отсекогаш била темна и негативна, особено за смртта на императори поврзани со нив, но ништо понатаму. Легиите соборија многу повеќе императори отколку преторијанците, па дури и во тие случаи, заговорите што ги извршија им беа познати само на неколку нивни членови во споредба со илјадниците војници од Преторија кои дејствуваа во империјата. Да се ​​осуди целото тело за ова би било како да се осуди целата полициска институција за постапките на неколкумина.

Ова се неколку примери и во случај на Белисариј се случува нешто слично. Не многу луѓе ја знаат нејзината фигура, и повеќето од оние што го прават тоа обично е секогаш преку романот што ни го остави големиот Роберт Грејвс. Сакавме да се справиме со неговиот реален живот, неговите борби, интригите на византискиот двор итн. надвор од романот, и никој претходно не пишуваше за тоа на шпански јазик. Тоа е главната идеја што секогаш нè придвижува, да одиме понатаму и што се надеваме дека ќе продолжиме со следните дела што штотуку ги завршив и допрва треба да бидат објавени.

 • АЛ: Зошто да пишувам есеи и белетристика (уште)?

ASS: Делумно тоа има врска со самата обука што ја добиваме како историчари. Учени сме од првиот момент да истражуваме со намера да го прошириме општото знаење, да не пишуваме роман, па дури ни информативен есеј како што споменав претходно. Јазикот што мора да го користиме е премногу криптичен за пошироката јавност, премногу специјализиран, ние не учиме да пишуваме, туку да се распрашуваме за минатото, и тоа генерира многу недостатоци што се јавуваат при пишувањето на таа работа.

Големо влијание има врз аспектите што не постојат во романот, како што се критичкиот апарат, библиографијата, итн., Но никој не учи да пишуваме на агилен, едноставен начин, да создаваме карактери, неизвесност, па дури и да создаваме заговор, сега тоа не е потребно. Значи Сметам дека пишувањето роман, барем добар роман, е многу потешко отколку пишувањето есеј, и тоа бара учење, подготовка и друго знаење што се надевам дека ќе го стекнам со текот на времето. Многу малку историчари пишуваат романи, а во нашиот случај претпоставувам дека од нас се очекува нешто повеќе ако се обидеме. Е огромна одговорност и од таа причина сметам дека е потребно добро да се направи.

Од таа причина се подготвувам себеси и веќе започнав со идеја дека макерирам долго време, но сè уште е рано. Сакам да понудам приказна не само добро напишана, туку и документирана, така што не е потребно да се измислува за она што знаеме дека се случило, туку само да се пополнат оние „празнини“ што секогаш постојат во историјата. Многу ликови ни дадоа навистина извонредни приказни кои ретко кој ги знае, но ни недостигаат многу информации за нив. Можно е да се реконструира за да се понуди на јавноста без потреба да се измислуваат измислени приказни, иако тие се подеднакво неопходни. Замислувам дека како историчар е природна тенденција, но мислам дека тоа е уште еден начин на презентирање на историјата на вистински и привлечен начин за пошироката јавност.

 • АЛ: Како читател, се сеќавате ли на таа книга што ја прочитавте еден ден и особено ве обележа?

ASS: Се сеќавам на тоа многу добро, и тоа точно има многу врска со она што го зборувавме, и можеби затоа се сметам за безрезервен обожавател на неговиот автор. Тоа е историски роман посветен на митските Амазонки од Стивен прес-поле (Последните Амазонки, 2003 година) Неговиот начин на третирање на историјата, дури и митологијата како што е во овој случај, толку многу ми влијаеше што почнав да учам историја, дури и предметот на мојата докторска теза е за Амазонките, но не само за тоа, туку главно за моето длабоко воодушевување од женскиот пол. Неговата храброст, издржливост, храброст и величина секогаш излегувале од потеклото на Историјата.

Од оваа причина, сакав да придонесам за моето зрно песок, токму за да ја третирам вистинската слика на митски фигури чија меморија е толку искривена во колективната имагинација, но чијашто сила го одржуваше жив со милениуми од моментот кога потекнуваа нивните приказни. Всушност, токму поради она што го коментиравме претходно, дури и од академскиот свет понекогаш Прашања како ова се користат на партиски начин поради зголемувањето на родовите студии, дури оди дотаму што нуди наводни академски есеи, но кои содржат изманипулирани податоци за да ги претворат во вистински ликови кога никогаш не биле.

Тоа е една од крстоносните војни што верувам дека мора да ги водиме како историчари, дури и понекогаш пред нашите колеги кога нивните посебни интереси влијаат на вистината за историјата со големи букви. И тоа е важно затоа што верувам дека се генерира лажна слика во пошироката јавност дека мора да придонесеме за промена.

Многу други дела ме обележаа особено, вклучувајќи ги и остатокот од оние што ги напиша Пресфилд или Постегијо, дека точно верувам тие успеале затоа што не им било потребно да измислуваат ништо друго освен деталите дека оригиналните извори не нè напуштиле или се изгубиле од вистински приказни, кои само по себе се веќе повеќе од френетични.

Проблемот за историчарите е дека ние многу добро ја знаеме важноста на правилно документирање за да се занимаваме со која било тема, и од таа причина немав време со години да потрошам само една минута читајќи заради задоволство да го сторам тоа. Буквално чекам стотици книги можност, што се надевам дека ќе ви ја понудам наскоро.

 • АЛ: Водечки есеист? И литературен автор? Можете да изберете повеќе од една и од сите епохи. 

АСН: Тукидид стана по своја заслуга на татко на најригорозниот историски дискурс, особено во време кога преовладувачката традиција сè уште беше епска или, во секој случај, приказните многу помалку вистинити и критички настроени. Тој беше атињанец, и не секој, но не му пречеше да ги признае грешките на неговиот народ во започнувањето непотребни војни или извршувањето злосторства без оправдување.

Можеби поради мојата специјализација во античката историја не можам да не го споменам другиот татко на сега веќе книжевниот жанр, неговиот сопствен Хомер, што ги постави темелите на измислената митска приказна пред речиси три милениуми. Од нив имало многу извонредни фигури кои ги развиле двата жанрови до возвишеното како Шекспир, Данте, Сервантес, По, Толстој... и други за кои чувствувам посебно воодушевување како што е неговото Верн.

 • АЛ: Со која историска личност би сакале да се сретнете? 

ASS: Тешко прашање. Многу тешко, како што има многу. Можев да го именувам спартанскиот херој Леонидас, до митскиот Александар или вонредното Ханибал Барса, Цезар, Клеопатра, Акенатен, Мухамед или кралицата Будика. Дури и во други времиња кога Сид oa Колон, уште поново да Ганди.

Би сакал да се сретнав со amazonДа беа вистински Сепак, ако можам да изберам само еден, мислам дека ќе беше Исус од Назарет, главно за сето она што значеше не само во негово време, туку и во Историјата на човештвото, да се знае личноста надвор од митот, како историчар. Всушност, тој е трансцендентален лик, кој секогаш останал некако настрана за историчарите заради сите басни што подоцна биле напишани за неговиот живот, но тој несомнено бил еден од најголемите фигури во историјата со сето тоа што имплицира.

 • АЛ: Некоја посебна манија или навика кога станува збор за пишување или читање? 

АСН: Не навистина. Темите за пишување се појавуваат спонтано, а приказната е веќе таму, чекајќи некој да им ја пренесе на луѓето на најдобар начин. Претпоставувам дека со романите е поинаку, бидејќи тие бараат многу повеќе подготовка, елаборација и работа, па затоа е нормално авторите да ги искусат овие видови обичаи, бидејќи тие бараат помош од музите и инспирација што понекогаш се постигнува само во многу специфични околности. До сега Само ми требаат книги и тивко место да пишувам, но кога ќе дојде време да се направи скок, кој знае?

 • АЛ: И вашето претпочитано место и време да го направите тоа? 

ASS: Мислам дека најважниот дел од пишувањето есеј е огромно претходно истражување потребно е да се соочи за да се зборува за некоја тема со познавање на фактите. Всушност, мислам дека е потребно да се потроши повеќе време на тоа отколку на последното пишување на текстот што тој е наменет да го понуди. Во спротивно, можеме да објавиме некомплетна, неточна работа што секој со одредено знаење би можел самоуверено да ја побие и потребно е да се обидеме да ја избегнеме таа ситуација.

Затоа обично ја посетувам многу библиотеки, темелиитн. каде што ги чуваат оние извори на кои не може да се пристапи од дома, и многу пати Јас пишувам директно таму. Надвор од тоа, јас сум среќна да имам мало канцеларија дома, иако сакам да пишувам отворено, и кога и да дозволи времето, барам тивки места за уживање во природата додека работам.

 • АЛ: Дали има други жанрови што ти се допаѓаат? 

ASS: Го сакам есејот за тоа што значи, да ја понудам вистината за историјата и Јас го обожавам романот затоа што ни помага да избегаме од реалноста, понекогаш толку сурово, да нè пренесе во поинаков свет на многу поблизок начин. Но, истото се случува со поезија, што го сакам, дури и во неговите навидум едноставни форми, како што е поезијата хаику, иако тие навистина не се. Сите жанрови имаат своја цел и сите се важни.

 • АЛ: Што читаш сега? А пишувањето?

АСС: Па, ако сум искрен, пандемијата малку ги промени нашите животи, и за време на затворените месеци имав многу време да потрошам истражување и пишување, повеќе отколку што обично имам, па Почнав неколку проби Се надевам дека ќе ја видат светлината за кратко време.

Оваа година само што ја објавив биографијата за Флавио Белисарио, но исто така сум и јас реиздавање на некои од моите рани есеи бидејќи тие беа објавени само во хартиена верзија и во Шпанија, но многу пријатели од други земји не можеа да пристапат до нив, затоа се посветив на ажурирање за да ги понудам повторно во електронска верзија, вклучувајќи повеќе слики, мапи и илустрации, плус дополнителна содржина. Оваа година ќе има и А. есеј посветен на кралицата на Ецени, митската Будица, првата жена која се соочила со Римјаните како лидер на бојното поле за ослободување на Велика Британија од римското освојување.

Следната година втор дел од целосната историја што have го посветив на Историјата на Картагина, од неговото основање до уништувањето на градот по третата пунска војна, и други тест посветен во целост до паранормални настани во античко време, од приказните што ги нудат класичните извори. Не се осврнувам само на приказни за митски чудовишта или изгубени градови како познатата Атлантида, туку и на приказни за гледачи, демони, преродени, врколаци, прогонувани куќи, имот и егзорцизам, магии и вештерства, чудни настани итн. во античка Грција, Рим и Месопотамија. Цел компендиум за необјаснивото во антиката.

И, конечно, есејот за Будица ќе биде првиот од неколкуте што решив да им ги посветам на големите жени од минатото, па ќе излезе друг посветен на кралицата Зенобија, до митскиот лидер на Берберите, кој се соочи со напредувањето на исламот во Магреб, познат како Кахина. И уште еден посветен на жените-она-бугеиши и куноичи, самурај и шиноби во историјата на Јапонија., дека имало и тие извршиле извонредни подвизи. На овој начин се надевам дека ќе можам да го придонесам моето зрно песок за знаењето и вредноста на женската историја.

 • АЛ: Што мислите, како сцената за издаваштво е за жанр специјален како есеите?

ASS: Сликата е Многу темноиако на некој начин тоа било отсекогаш. Се наоѓаме во уште потешка ситуација од вообичаена, што е многу. Во случај на есеи уште полошо, бидејќи редовните читатели имаат тенденција да бараат пред се приказни што им помагаат да си поминат убаво и да избегаат од секојдневниот живот, особено преку романите. Пробите се сведени на публика многу конкретни, особено заинтересирани за предметот на секоја работа, така што влијанието на овие дела е многу мало.

И ако тоа не беше доволно, во Шпанија повеќето историски есеи обработуваат исти теми веќе повеќе од познато, посветено на специфични моменти како што се Медицинските војни или важни ликови како Клеопатра затоа што се надеваат дека ќе имаат поголемо прифаќање, иако веќе се напишани стотици дела за кои вестите можат да придонесат малку или ништо, додека никој не пишува на помалку познати теми.

Токму од таа причина и на крајот завршивме со превод на дела од признати странски автори надевајќи се дека неговиот престиж ќе помогне да се популаризира работата, отколку да им се даде можност на извонредни сопствени автори дека веројатно никогаш нема да имаат шанса да објават. Срамота е, навистина, и не чини дека ситуацијата ќе се подобри.

Затоа сакам да им верувам на издавачи како што се HRM Ediciones или La Esfera de los Libros, кои не се плашат да го направат тој чекор и добро ја знаат истражувачката сцена во Шпанија да започнат со овие дела без прибегнување кон преводи. И од оваа причина не престанав да соработувам со нив.

Општо, светот на издаваштвото отсекогаш бил фокусиран на најреномираните личности, иако можноста за десктоп објавување создаде повеќе можности за многу почетни автори. Сепак, кризата од пред неколку години, сегашната пандемија и трендовите на општеството во однос на читањето им отежнува опстанокот на најскромните издавачи или на повеќето автори, кои во никој случај не можат да живеат од своите дела.

Повеќето од нас пишуваат за огромно задоволство да го прават тоа и, пред сè, да споделуваат или да учат, но само неколкумина можат да си дозволат да се посветат исклучиво на тоа и да заработат за живот од книгите. Дека Белен Естебан продал повеќе книги отколку нобеловец како Варгас Лоса, кажува многу за овие трендови и многу луѓе претпочитаат да се одлучат за лесна содржина, лесна и брза за пристап повеќе отколку да се впуштам во часови и часови во книга.

Промоцијата на културата е предмет на чекањеи, пред сè, унапредувањето на хуманистичките науки, секогаш се навредуваше дури и меѓу членовите на владите, кои, ако беа на нивно мислење, ќе беа потиснати. И покрај сè, сакам да бидам оптимист и наспроти тешкотиите секогаш постои илузијата на многу автори кои никогаш не престануваат да пишуваат без да очекуваат ништо за возврат. 


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.