Jesús Maeso de la Torre: "Iki minangka profesi lan otot ora ana"

Photography: Jesús Maeso de la Torre. Profil Facebook.

Yesus Maeso de la Torre Iki minangka salah sawijining referensi novel sejarah sing gedhe. Novel pertama, Watu takdirAku seneng banget lan wiwit saiki aku ngetutake kanthi setya. Mengko teka judhul kayata, antara liya, Comanche, Kothak Cina, Budhak Manila, Tangisane Julius Caesar. Sing terakhir yaiku Oleum.

Dina iki dakwenehake Interview sing Matur suwun sanget kanggo kabecikan, pengabdian lan wektu. Sijine kolofon kanggo seri iki para panulis genre sejarah Spanyol.

Wawancara karo JESÚS MAESO DE LA TORRE

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JESÚS MAESO DE LA TORRE: Buku pisanan sing dakwaca, dudu TBO Wiku biara Yusteliwat Juan saka Austria —Jeromín— lan kaisar Carlos V. Panganggité Leandro Herrero lan ditandhani rasa sastra saya.

Crita pisanan sing dak tulis, sing banjur diowahi dening Edhasa, yaiku Watu Takdir, ing perang Salib raja Robert bruce menyang kerajaan Nasrid Granada.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

JMT: Wis akeh, nanging sing paling dakeling-eling yaiku Bomarzo, saka platense Manuel Mujica Laínez, sing kajaba nyritakake babagan Adipati Renaisans Italia, prosae, kebak kaendahan, keanggunan, musikalitas lan nostalgia, minangka babad peradaban Eropa, sing mulang nulis.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

Kaya buku, ana akeh penulis sing seneng banget: John Willians, Vargas Llosa, Blasco Ibáñez, Tom Holand, Juan Eslava, Philipp Meyer lan Emilio Lara. Maca critane nyenengake aku lan nggawa aku menyang donya khayalan sing nylametake aku saka kasunyatan abu-abu.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

Aku ora sangsi: Fray Jorge de Burgos, pustakawan enigmatic saka Jeneng kembang mawar. Lan uga John perak, kapten bajak laut saka Pulo Treasure.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

Ora khusus, nanging Biasane aku ngresiki mejane sadurunge lan sijine sawetara musik latar mburi, gaya apa wae, sanajan aku luwih seneng klasik utawa polifonik.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

Tansah kamarku (Aku ora ngirim, amarga aku ora adol apa-apa), sing dakisi buku, prabot nulis lan atusan kaset, rekaman lan CD kabeh jaman. Mung karo dheweke aku seneng. Wayahe, sapa. Iki minangka profesi lan ora ana muse, mung kerja, dedikasi lan seneng sastra.

  • AL: Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panulis?

Amarga latihan klasik, kabeh sing dianggep penting lan sing nulungi aku sinau. Maksudku: Lazarillo de Tormes, Quevedo, Gongora, Garcilaso, Lope, Cervantes utawa Rojas, tanpa lali karo klasik kaya Homer, Virgil, Horacio utawa Isidoro saka Seville.

  • AL: Genre favorit sampeyan kajaba sejarah?

Ora diraguhi novel ireng, sing biasane dakkandhani ing narasi, lan Teatro kabeh kaping. Aku uga seneng narasi fiksi.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

Aku lagi rampung Stoner, dening John Willians. Menarik banget lan nyenengake babagan profesor universitas ing AS.

Aku lagi nggarap crita sing ditemtokake ing kekaisaran Bizantium, ing endi prelu nggawe arkeologi sejarah sing jero.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

Aku ngira, kanthi hormat marang sing nulis, yaiku sopan santun wis ilang supaya gatel njamin kanca-kanca yen dheweke wis nulis buku, lan dheweke mbuwang apa wae. Aku ngenteni nganti umur patang puluh taun kepungkur kadewasan cekap kanggo nulis, lan mesthi ora bisa ucapake yen bisa diterbitake. Penerbit kadang-kadang siaran, nyoba golek wong sing paling laris, lan nerbitake buku sing nistha, dening panganggit sing meh ora diwaca.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

Paling ora aku wis pulih wektu kanggo seneng kesenengan utama: wacan kasebut, lan aku wis ngiwa kanggo nyiyapake proyek anyar sastra.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.