William Butler Yeats. 153 taun pujangga Irlandia sing hebat. 6 geguritan

William Butler Yeats minangka salah sawijining pujangga paling gedhe ing Ireland lan dina iki duweke ulang taun. Dheweke uga dadi penulis sandiwara lan salah sawijining tokoh sing paling representatif saka kebangkitan sastra Irlandia. Dheweke uga ana ing politik lan dadi senator. Ing taun 1923, dheweke nampa Hadiah Nobel ing Sastra. Ayo 4 geguritane kanggo mengeti pengetan.

William Butler Yeats

Lair ing Dublin, nalika maca pidato ditampa Nobel ing Royal Swedia Akademi Yeats ngumumake bakal ditindakake spanduk nasionalisme Irlandia lan kamardikan budaya Irlandia. Lan halo mistik sing ngubengi penulis iki pancen ana gandhengane karo minat lan pujian sing nyebabake mitologi epik lan celtic saka negarane.

Nyatane dheweke wis kontak karo esoterisisme wektu kasebut lan minangka bagean saka pesen rahasia The Golden Dawn, sanajan dheweke mengko nuli mandheg. Diadegake ing Bioskop Abbey lan Teater Nasional Irlandia, sing dipimpin ing saindhenging umur, inspirasi saka tradhisi Celtic lan legenda masarakat kuno.

van 6 geguritane kanggo ngelingi dheweke utawa nyedhiyakake dheweke menyang wong sing durung ngerti babagan pakaryan: Yen wis tuwaSapa sing ngimpi yen kaendahan liwat kaya ngimpi?Dheweke kelingan kaendahan sing dilalekake Katresnan pisanan, Wenehake sawetara kekasih kanggo kekasih sampeyan y Anggur mlebu cangkem.

6 geguritan

Yen wis tuwa

Yen sampeyan wis tuwa lan klawu lan kesel
lan manthuk karo geni njupuk buku iki,
lan alon-alon maca, ngalamun saka pandhang alus
yen mripatmu biyen, kanthi bayangan sing jero;
pinten-pinten puja wayah sing nyenengake,
lan dheweke tresna marang kaendahan sampeyan kanthi katresnan sing ora bener utawa sejati;
nanging ana wong lanang sing tresna marang jamaah ing kowe,
lan tresna marang kasusahan pasuryan sampeyan sing ganti.
Lan condong ing cemlorot saka kayu-kayuan,
sampeyan nggrundel, rada sedhih, kepiye katresnan mlayu,
carane ngambang adoh liwat gunung,
lan ndhelikake pasuryan ing antarane lintang-lintang.

***

Sapa sing ngimpi yen kaendahan liwat kaya ngimpi?

Sapa sing ngimpi yen kaendahan liwat kaya ngimpi?
Kanggo lambe abang iki, kanthi bangga,
wis sedhih banget, mula ora mokal yen bisa ramalan,
Troy ninggalake kita kanthi lampu kilat lan lampu kilat kasar,
lan putrane Usna wis nilar kita.

Kita arak-arakan, lan jagad raya padha rame
Antarane jiwa pria, sing pamitan lan nyerah papane
kaya banyu pucet ing balapan es;
Ing ngisor lintang-lintang, busa saka langit,
tetep urip praupan sepi iki.

Sungkemi, archangels, ing omah sing surem:
Sadurunge ana lan sadurunge deg-degan,
digawe lan apikan, dheweke ngadeg ing dhampare;
Kaendahan nggawe jagad iki dalan sing suket
supaya Dheweke bakal nyelehake sikile sing kesasar.

***

Dheweke kelingan kaendahan sing dilalekake

Kanthi ngubengi sampeyan ing tanganku,
Aku terus nglawan kaendahan kasebut
wis suwe ora ana ing jagad iki:
nyetel makutha sing raja mbuwang
Ing sumur memedi, tentara sing mlayu;
crita katresnan sing ditenun nganggo utas sutra
dening wanita ngalamun, ing kain
sing nuwuhake moth pembunuh:
mawar kaping ilang,
manawa para wanita kepang rambutane;
lili adhem udan sing digawa bocah-bocah wadon
liwat koridor suci sing surem,
ing kono kabut dupa munggah
lan mung Gusti Allah sing mikir:
wiwit dodo pucet, tangan telat,
dheweke teka saka negara liya kanthi luwih abot nalika turu.
Lan nalika sampeyan desahan ing antarane ambungan
Krungu Kaendahan putih uga desahan
kanggo jam nalika kabeh
kudu dikonsumsi kaya embun.
Nanging kobongan ing geni lan telenging ing jurang,
lan dhampar ing dhampar lan setengah ing impen,
pedhang dipasang ing dhengkul wesi,
sedhih dheweke ngerti misteri sing sepi banget.

***

Katresnan kawitan

Sanajan wis diwenehi nutrisi, kaya rembulan sing ngumbara,
kanggo bayi sing mateni ayu,
dheweke mlaku sethithik, rada abang,
lan mandheg ing lakuku,
nganti aku mikir yen awake
papan dununge urip, urip manungsa.

Nanging amarga tanganku ndemek
lan nemu ati watu,
Aku nyoba akeh perkara
lan ora ana sing makarya,
awit dheweke dadi kuciwa
tangan sing kesah ing rembulan.

Dheweke mesem lan banjur ngubah aku,
Aku dadi inept
ngomong dewekan, omong kosong,
kanthi pikiran sing luwih empiris
yen sirkuit langit lintang
Nalika rembulan lagi ngumbara

***

Wenehake sawetara kekasih kanggo kekasih sampeyan 

Pasang rambut nganggo jepit rambut emas,
banjur jupuk kepang sing kepang.
Aku takon atiku nggawe ayat-ayat sing ora apik iki:
dheweke makarya saben dina
bangunan kaendahan sedhih
karo turahan perang saka jaman liyane.

Mung kanthi ngangkat mutiara saka tangan sampeyan,
bungkus rambut dawa lan desahan,
ati wong lanang lara lan kobong;
lan busa kaya lilin ing wedhi opaque
lan lintang-lintang sing nglangi langit kanthi embun,
dheweke mung urip kanggo madhangi sikilmu sing liwat.

***

Anggur mlebu cangkem 

Anggur mlebu cangkem
Lan katresnan mlebu ing mripat;
Iki kabeh sing sejatine ngerti
Sadurunge tuwa lan sekarat.
Iki carane aku nggawa gelas menyang cangkem,
Lan aku ndeleng sampeyan, lan aku desahan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Miguel de Urbion ngandika

    Katresnan lumebu ing weteng
    dening ombak disebut raos
    Ana mripat sing ora weruh lan ora diapusi
    nalika katresnan teka manis karo angin.