William Blake. 261 taun jenius puisi lan seni ing Inggris. 7 geguritan

Potret William Blake anggitane Thomas Philips. Ukiran: Kristus ing Sepulcher Ditahan dening Angels, dening William Blake

Dina iki dheweke kawujud 261 taun wiwit lair saka William Blake, pujangga, pelukis lan tukang seni, lan salah sawijining eksponen paling gedhe ing artis kanthi huruf kapital sing misuwur ing kabeh aspek. Uga ditandhani wiwitan periode romantis inggris lan dheweke dianggep minangka prekursor surealis. Aku milih 7 geguritan ing pangeling-eling. Amarga sing paling apik yaiku maca.

William Blake

Dheweke lair ing lingkungan Soho ing London, ing kulawarga kelas menengah, saka sudagar rama lan ibu agama. Dheweke minangka conto nguwasani kabeh seni, lan entuk sukses sing ora ana gandhengane nanging langgeng.

Lan sing paling apik yaiku yaiku ngujo. Kaya pelukis lan pengukir, kanggo sipat unik karyane. Opo pujangga, kanthi cara nyipta subyek kayata alam lan, mesthi, katresnan. Nanging, puisi inspirasi saka sesanti mistis, lan dianggep minangka salah sawijining sing paling asli lan sunnat ing wektu iki lan saka basa Inggris umume.

7 geguritan

7 geguritan iki mung siji conto minimal sing dakelingake ing memori.

Kalanggengan

Sapa sing bakal meksa bungah dhewe
iku bakal ngrusak urip swiwi.
Nanging sapa sing bakal ngambung kabungahan kanthi flutter
urip ing wayah esuk kalanggengan.

***

Sing lara wungu

Sampeyan lara, oh wungu!
Cacing sing ora katon
sing mabur ing wayah wengi
ing angin banter,

kasur sampeyan ditemokake
kabungahan abang,
lan katresnan peteng lan rahasia
nganggo nyawamu.

***

Ngimpi

Sawise ngimpi nyayang bayangan
ing kasur sing dilindhungi malaekat:
iku semut sing ilang
Dening suket sing dakkira ana

Bingung, bingung lan nekat,
peteng, diubengi peteng, kesel,
Aku kesandung liwat kusut,
kabeh lara ati, lan aku krungu dheweke ujar:
“He anak-anakku! Apa padha nangis?
Apa sampeyan bakal ngrungokake bapak sampeyan?
Apa dheweke lagi golek-golek golek aku?
Apa dheweke bali lan nangis kanggo aku? "

Welas asih, aku nangis;
nanging ing sacedhake aku weruh kunang-kunang,
sing mangsuli: "Apa sambung manungsa
nimbali wali wengi?

Tanggung jawab kanggo aku kanggo madhangi pepohonan
nalika kumbang muter:
saiki ngetutake buzzing kumbang;
tramp, mulih wae mengko. "

***

Bungah

"Aku ora duwe jeneng:
nanging aku lair rong dina kepungkur. "
Aku bakal nelpon sampeyan
"Aku seneng.
Jenengku bungah. "
Muga-muga kabungahan sing manis bakal ana karo sampeyan!

Bungah tenan!
Bungah manis, umure lagi rong dina,
Aku ngarani sampeyan rasa seneng manis:
dadi kowe mesem,
nalika aku nembang.
Muga-muga kabungahan sing manis bakal ana karo sampeyan!

***
Kanggo lintang wengi

Sampeyan, malaekat pirang ing wayah wengi,
Saiki, nalika srengenge mandheg ing gunung, padhang
teh katresnan padhang sampeyan! Pasang makutha sing sumringah
lan mesem ing amben wengi kita!
Mesem ing katresnan kita lan, nalika sampeyan mbukak
tirai biru ing langit, lebokake ebun salaka sampeyan
liwat kabeh kembang sing nutup mripat sing manis
kanggo impen sing cocog. Muga angin kulon sampeyan bisa turu
sendhang. Kandha meneng wae kanthi mripatmu
lan ngumbah bledug nganggo salaka. Presto, presto,
sampeyan mandheg; lan banjur serigala njengkel kanthi nesu ing endi-endi
lan singa kasebut ngetokake geni liwat mripate ing alas peteng.
Wulu domba wedhus kita ditutupi
embun suci sampeyan; nglindhungi wong-wong mau kanthi sih.

***

Malaikat

Ngimpi sing dak impen, tegese?
Aku dadi prawan sing duwe pemerintahan
Malaekat sing apik njaga aku,
(Sayang nangis ora ana sing seneng!)

Aku nangis bengi, aku nangis awan,
Tangisku diklumpukake
Aku nangis awan, nangis bengi,
Aku ngerti carane ndhelikake rasa seneng saka dheweke.

Esuk mripat
Dheweke njupuk swiwine banjur mabur.
Aku dakpepe, dakwedi wedi:
Tameng, tumbak, sepuluh ewu utawa luwih.

Ora suwe Malaikatku bali:
Aku bersenjata, dheweke teka muspra;
Dadi wayah enom ilang
Dadi rambutku dadi abu-abu.

***

Peri

Ayo, anakku,
panahku.
Yen nangis utawa mesem
padha ngrayu manungsa;
yen telat tresna
nutupi awan sing cerah;
yen jotosan langkah
nutul jantung saka oyot,
iki cincin kawin,
ganti peri dadi raja.

Mangkene nembang dongeng.
Saka cabang aku mlumpat
lan dheweke nyingkiri aku,
nyoba mlayu.
Nanging kepepet ing topi
ora bakal suwe sinau
sapa sing bisa ngguyu, sapa sing bisa nangis,
amarga kuwi kupu-kupu:
Aku wis ngilangi racun kasebut
cincin kawin.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.