Yolanda Guerrero. Wawancara karo penulis The Day My Mother Met Audrey

Yolanda Guerrero menehi wawancara iki

Yolanda Guerrero | Foto: profil IG penulis

Yolanda Guerrero wis sajarah dawa minangka wartawan (El Pais) lan ing taun 2017 dheweke nerbitake novel pisanane, Prahara lan kupu sing nomer loro, Mariela, muncul rong taun sabanjure lan iki wis ditampilake Dina ibuku ketemu Audrey. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan topik liyane. Matur nuwun kanthi sanget kanggo wektu lan kebecikan sampeyan.

Yolanda Guerrero. Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novel anyarmu irah-irahane Dina ibuku ketemu Audrey. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

YOLANDA GUERRERO: Iku ora mung siji gagasan, nanging sawetara aku nyoba kanggo ngumpul njupuk wayahe sajarah minangka titik wiwitan: 60. Iku wektu narik. Ing tangan siji, angin kamardikan sing ndadékaké ing wangun musik, fashion, bioskop ... Ing sisih liyane, kabeh angin iki njupuk luwih suwe kanggo tekan Spanyol tinimbang menyang negara liya lan, nalika padha, padha ditayangke dening censorship saka pungkasan Francoism. The Beatles lan gelembung hedonistik kayata Marbella sing lair bebarengan karo tumindak permusuhan internasional kayata baut Gerbang Gibraltar.

Lan, ing tengah-tengah kabeh iki, aku mikir, apa sing bakal ditindakake dening kekasih loro sing padha tresna-tinresnan ing ndhuwur kabeh owah-owahan? Lan apa bakal kedaden yen padha ketemu wong wadon minangka manungsa ngédap Audrey Hepburn, sing manggon ing Spanyol ing wektu? kaya mangkono anggone lair Dina ibuku ketemu Audrey.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

YG: Pitakonan sing apik! Inggih ya kanggo loro. Aku elinga loro pisanan sing kesengsem kula lan tetep karo kula ing salawas-lawase. Padha loro versi anak kang Quijote Lan Odisea, sing dakwaca nalika isih cilik, bisa uga nalika umur papat utawa limang taun, amarga aku wiwit maca awal banget. Dheweke duwe sawetara gambar lan akeh teks, nanging aku alangan wong-wong mau. Aku maca lan maca maneh tanpa wates. Aku iki isih kecanthol, nanging kanggo asli, kanggo sing nyata, sing aku maca sanalika aku bisa.

Aku uga kelingan crita pisanan sing aku tulis. Iku crita aku nulis nalika aku umur 12 taun. Iki judhulé Rembulan wis ora mencorong maneh. Sawijining guru kang daktresnani nyengkuyung supaya aku diajokake ing lomba sastra bocah lan oleh juara II. 

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

YG: Mesthi, sing pisanan Miguel de Cervantes con QuijoteBuku favoritku sepanjang masa. Lan Gabriel ngetutake dheweke kanthi rapet. Garcia Marquez, senajan ing kasus kang aku aku seneng, kanggo ombone luwih utawa rodok kurang, kabeh buku kang; Yen aku kudu milih loro, Satus taun kasepen y Tresna ing jaman kolera. Banjur ana akeh banget: Saramago, Joyce, Kafka, Sartre, Camus, Nietzsche… Carane angel kanggo milih!

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

YG: Nuwun sewu, yen sampeyan mbaleni maneh, nanging karakter kasebut, tanpa mangu, Don Quijote saka La Mancha. Dheweke duwe akeh nuansa, akeh kawicaksanan, akeh filosofi, akeh ironi, akeh kamanungsan, akeh kabeh ... Paragraf: Aku pengin ngerti dheweke, nanging aku ora wani ngimpi yen aku bisa. nggawe karakter sing malah padha. Don Quixote saka siji genius sing ora bisa ditiru.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

YG: Sadurunge lungguh mudhun kanggo nulis Aku seneng nindakake a ringkesan dawa dash. Dawa banget, kadhangkala nganti 20 kaca. Kaya-kaya aku kudu nyritakake apa sing arep dakcritakake ing novel kasebut. Kaping pisanan, aku kudu njlentrehake kanthi jelas ing kertas apa sing arep dakcritakake lan kepiye carane, banjur aku kudu nuruti pedomanku dhewe. 

lan ing wektu Lear, Aku duwe pakulinan ngelawan: Aku ora biasane njaluk informasi liwat flaps, Aku ora pengin ngerti apa iku bukuMalah ora duwe gagasan sethithik. Aku seneng ngadhepi kaca sing kosong lan ngidini penulis ngisi. Sanajan ora ngerti topik buku, sawise maca resensi lan kritik buku, kadhangkala rada angel.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

YG: Aku duwe loro adat sing uga ngelawan kanggo nindakake siji utawa liyane: kanggo nulis, Aku luwih seneng ing esuk. Aku mung tangi esuk nalika nulis buku. Aku tangi awal banget lan njupuk kauntungan saka kasepen lan sepi esuke kanggo nulis. Nanging, kanggo Lear Aku luwih seneng ing wengi. Lan, yen bisa, ing amben. Aku ora kelingan sewengi, ora preduli sepira angel utawa telat kanggo aku, sing aku durung maca paling ora sawetara baris sadurunge turu.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

YG: Aku seneng kabehBener, anggere padha sastra apik. Kita yakin manawa fiksi minangka genre sing disenengi para pamaca, nanging salah sawijining fenomena penerbitan sing paling apik ing jaman saiki yaiku Tanpa wates ing alang-alang, dening Irene Vallejo, yaiku karangan sing apik banget babagan asal-usul sejarah buku kasebut. Aku gabung karo pengagum karya kasebut lan genre kasebut. Lan aku ngeyel: genre apa wae, anggere ditulis kanthi apik lan didokumentasikake, minangka genre favoritku.

Wacan

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

YG: Saiki aku Ngaso saka nulis, amarga Dina ibuku ketemu Audrey Wis mlebu fase liyane sing paling disenengi ing novel: kontak karo sing maca. Iku wektu kanggo presentations, las tetandan, acara ing toko buku… Apik banget.

Aku uga njupuk kauntungan saka periode tanpa nulis kanggo maca buku sing aku simpen, amarga nalika aku nulis aku mung maca sing ngawula kula kanggo document dhewe. Sapunika aku nyemplungaken ing lan pancen fascinated dening Sing dipilihsaka kanca gedhe Nando Lopez; Ora mung novel sing ditulis kanthi apik, nanging sing penting banget, penting kanggo ngerti ketidakadilan sing ditindakake durung suwe ing negara iki nglawan homoseksual.

Dheweke uga ngenteni aku ing meja kowe bakal njoged ing kuburanku, saka kanca apik liyane, Alba Carballal; Iki minangka novel kaping pindho dening penulis enom sing wis mlebu sastra liwat lawang ngarep. Liyane aku bakal mlumpat menyang sakcepete, antarane akeh liyane, sing Kadurjanan, dening Carmen Chaparro; Divosdening Jesús Ruiz Mantilla; Pambrontakan kang becik, dening Roberto Santiago… Dheweke kabeh kancaku uga, nanging aku ora maca mung kanggo iku. Iku sing padha nulis apik banget ...!

Yolanda Guerrero ing adegan penerbitan

  • AL: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

YG: Aneh, pasar penerbitan wis metu dikuatake saka pandemi. Omzet ing 2021 mundhak 5,6%, sing paling dhuwur nambah saka abad. Aku rumangsa minangka salah sawijining perkara sing apik banget (yen ora mung siji) sing ditinggalake dening koronavirus sing peteng. Sawetara wong sambat yen akeh buku sing diterbitake ing Spanyol, akeh banget. Miturut data 2021, meh 93.000 judhul ing taun kasebut. Kanggo kula, Nanging, iki ora alesan kanggo complaint. Sawetara buku kasebut bakal apik, sawetara ora. Nanging dheweke minangka indikator penting: daya tarik kang ditindakake dening sastra. Kanggo maca utawa nulis. Negara kanthi wong sing maca apa sing ditulis banjur pengin ngulandara sing padha yaiku negara sing duwe pangarep-arep.

  • TO THE: Apa wayahe kita urip angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa tetep positif ing lingkungan budaya lan sosial?

YG: Beda karo sing dakkandhakake ing jawaban sadurunge, sing paling angel dakanggep lan ditampa yaiku akehe goroh. Lan iki minangka fenomena transversal, sing mengaruhi kabeh bidang: budaya, sosial, politik, agama ... Aku ora bisa ngerti manawa, kanthi kabeh sarana informasi sing ana ing pembuangan kita, kanthi cepet, meh cepet, kita gelem pracaya sembarang hoax. tanpa kontras lan mung amarga cocog ideologi preconceived kita.

Aku arep mbantah apa sing wis dakkandhakake sadurunge: negara sing gelem nglilani mabuk kanthi ngapusi, apa wae, ora ketompo carane ora bisa dipercaya, tanpa repot nyelidiki, sampeyan bisa dadi negara. ora duwe pangarep-arep.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.