William Aguirre. Wawancara karo penulis kepiting tartamtu

Fotografi: Guillermo Aguirre, profil Facebook.

William Aguirre Dheweke saka Bilbao nanging manggon ing Madrid lan kerja minangka kritikus sastra, uga dadi kolumnis kanggo Budaya Ámbito lan koordinator kursus ing Hotel Kafka. Ing ekstensif iki Interview Dheweke ngomong babagan kita Kepiting tartamtu, novel paling anyar kang, lan akeh liyane. Aku matur nuwun banget kanggo ngaturake wektu, kebecikan lan perhatian kanggo aku.

Guillermo Aguirre - Wawancara

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul kepiting tartamtu. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

William Aguirre: Iku crita saka a klompok cah cilik, saka 12 kanggo 18 taun, lan ing Bilbao ing pungkasan nineties, sanajan plot tengah dianggo utamané liwat salah siji saka wong-wong mau: Cangrejo. Padha, kabeh, lanang sing metu saka sekolah lan metu ing dalan. Kita duwe kegagalan ing bagean sing padha: kegagalan sentimental, kegagalan pendidikan ing omah lan pendidikan formal lan pungkasane kegagalan kekerasan minangka cara kanggo nggayuh samubarang. Dheweke ujar manawa novel kasebut kasar, ora kompromi, kasar lan uga kanthi rasa humor tartamtu.

Niate ana supaya bisa nerangake luwih apik kanggo para remaja sing metu saka pot, karep, motivasi, cara mikir, kasangsaran, lan ing wektu sing padha nyelehake maca ing panggonan masyarakat: apa sing kudu ditindakake? Apa kita nylametake wong-wong mau, apa kita ngukum wong-wong mau? Ngendi kita sijine wong? Ing idea dhewe ora dadi luwih tangi, luwih becik ana. Maksudku kuwi Aku iki dicokot saka taruna sing, lan nalika sampeyan manggon pengalaman tartamtu, misale jek wajib marang wong-wong mau yen sampeyan duwe kesempatan.

Ing novel aku nggawe a plot fiksi watara seri panganiaya lan Kadurjanan sing ora kelakon, utawa paling ora kanggo kula, nanging niat pungkasan iku kanggo mbukak saka mburi aspek sing aku ngerti langsung, lan sing enliven karya, sing bisa ngomong adhep-adhepan karo cah enom karo masalah, wong tuwa karo a taruna karo masalah, utawa warga sing curious bab jinis iki cilik lan B-sisih remaja, supaya ngomong. Saka wong-wong sing mlaku ing sisih alam bébas urip.  

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

GA: Aku kira iku bab Angin ing willows, utawa mbok menawa saka Peter Pan. Paling ora iku buku pisanan sing aku maca tanpa bantuan utawa tanpa perusahaan, lan sing ora kebak gambar. Umurku ora kelingan persis, nanging aku kelingan maca ing kamar liyane sing beda karo kamarku, mbah, turu luwih cedhak karo kamar ibu (aku wedi wengi). Aku pracaya iku Amarga rasa wedi ing wayah wengi lan ora bisa turu, mula rasane napsu maca..

Kira-kira wektu iku aku uga wis maca buku sing disebut Bocah-bocah Pal Street, dening Ferenc Molnár, judhul sing kurang dikenal tinimbang sing sadurunge, babagan bocah-bocah sing ing wiwitan taun kaping XNUMX nglawan papan kosong ing lingkungan kanthi watu. Aku seneng banget. Mungkin sing uga ana hubungane kepiting tartamtu: Katresnan kanggo peteng, kanggo kasar, kanggo antihero iku soko sing ndadékaké Kepiting kanggo kumpul karo wong ala sing tugas. Mula sing ati-ati karo bab-bab sing ana ing sastra, amarga padha nyimpen lan ngukum.

Ing kasus apa wae, nekani pitakonan liyane, crita kapisan sing aku wiwit nulis ana ing mesin ketik mbah kakungku, karo setengah kaca greyhound. Iku crita kebak mispellings kang wong telu mudhun menyang sumur lan ing kana dheweke nemokake peradaban anyar ing ngendi kewan ngomong lan urip kaya kita, lan wong lanang tumindak minangka pets. Mesthi aku ora tau rampung, utawa aku ora bisa ngomong kepiye pungkasane, amarga aku bakal duwe udakara sangang taun, utawa luwih, nanging dheweke isih ana ing omah. Kadhangkala aku nemokake ing folder kanak-kanak, supaya aku ngerti yen ana, utawa ana.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

GA: Aku ana kakehan kanggo duwe panulis anjog ing saben wong. Yen sampeyan pengin, aku bakal ngandhani sawetara buku saka macem-macem periode sing luwih utawa kurang menehi tandha: bokong emas, saka Apuleius. panuntun, El Adolphe dening Benjamin Constant, Petualangan Huckleberry Finn o Moby Dick… Karo sing ngumbara, dening Colette, kita wis mlebu ing abad kaping XNUMX, lan ana prekara-prekara sing saya tambah akeh banget babagan penulis lan penulis sing dakkarepake utawa disenengi: Forster, Evelyn ngguyu, ing kasar, Margaret nedha bengi sampeyan, kabeh Roths lan, kanggo sawetara wektu saiki Annie Ernaux utawa Vivian Gornik... ana akeh banget ing abad kaping XNUMX.

Penulis kepala: Lawrence Durrell, Le Carré lan Terry Pratchett. Ora ana sing padha kajaba ing basa Inggris, lan ora ana, amarga Durrell ngentekake kabeh urip kanggo medeni Inggris adhedhasar preman Mediterania sing eksotis, nanging hey. Dheweke kalebu panulis favoritku: sing pertama kanggo basane, sing nomer loro kanggo critane, sing nomer telu kanggo humor.   

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

AG: Kanggo ombone tartamtu, iku Komplek kanggo njawab iki tanpa bali menyang jawaban sadurungé: sing ora bakal wanted kanggo nggawe Peter Pan? Utawa Toad gumbyang Fantastic saka Angin ing willows? Ibuku maringi jenengku miturut karakter saka buku anak: Guillermo Brown, utawa Nakal, digawe dening Richmal Crompton. Sapa sing ora pengin nggawe William Brown?

Aku, yen aku kudu ketemu wong, aku luwih seneng karakter saka wacan cilik kanggo Madame Bovary utawa aku ora ngerti, tinimbang kanggo Holden Caulfield, contone, sing karo Penangkap ing rye… Aku ngliwati watu kasebut. Iku kudu banget gaib kanggo nggawe soko sing nemu menyang sirah anak dadi akeh. Lan wis sijine, kok ketemu wong? Sing dakkarepake yaiku bisa dadi karakter kasebut kanthi biaya.     

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

GA: Aku nulis setengah ngadeg, amarga aku banget gemeter lan aku ngrokok akeh. Aku uga maca setengah ngadeg, ing koridor lan liya-liyane. Kadhangkala aku nyenyamah nalika nulis, utawa nyenyamah apa-apa. Anteng pikiranmu, iku.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

GA: Inggih, nalika aku isih enom aku panginten iku apik banget kanggo nulis ing wayah wengi, jenis ala setengah mabuk. Iku katon ayu, nanging sampeyan ora nulis bab peduli. Akeh taun kepungkur aku ngganti jadwal. Aku nulis mung esuk (yen aku nulis, amarga aku procrastinate kathah), lan yen bisa njupuk susu diwarnai kopi. Ya, yen ngono, ing wayah sore aku maca. Utawa ora. 

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

GA: Nggih. Aku malah ora ngerti apa jenis kelamine kepiting tartamtu, umpamane, amarga sanajan akeh novel jalanan lan sawetara barang kusut lan rada realisme sing reged, nanging uga akeh fantasi, amarga karakter utama (Crab) nyetak ulang mitologi babagan kasunyatan Bilbao ing taun nineties. bayangan dhewe, lan kanthi mangkono dheweke ndeleng sekolah minangka kastil abad tengahan, utawa ngarsane ing taman nglindhungi dhewe minangka yen ana ing Roma kuna lan pejabat Caesar. Aku seneng wong-wong mau sawetara novel sajarah, carane Aku, Claudio, lan ing arah kasebut.

Aku uga seneng ing fantasi gothic costumbrista, Shirley Jackson muter. Aku uga kaya, minangka katon sadurunge dening Le Carré, ing genre spy, (Aku menehi saran Tahi lalat). Novel perang rada kurang, nanging siji kudu maca paling ora sapisan Sing wuda lan sing mati, saka Mailer.

Aku pancene disenengi ing siji wektu crita bajak laut utawa segaraLan aku uga maca akeh. Western (Aku nyaranake Oakley Hall lan McCarthy). Contone, ing novel pungkasan, Langit ingkang sampun Paduka janjikaken dhateng kawula, Aku nyoba kanggo nggawa genre Western menyang Spanyol saka wolung puluhan, lan ing novel sadurungé liyane, Leonardo, ana ing tengah infidelity saperangan dina crita pirate. Oalah, aku uga seneng muter karo macem-macem genre nalika nulis. Iku sing kita lakoni kanggo seneng-seneng, kita sing ora entuk dhuwit ing sinetron iki. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

AG: kakehan iku bebarengan, merga mbukak buku akeh, aku maca kanthi cara edan, rame, kacau. Saiki aku wis maca ombak gedhe, dening Albert Pijuan, Pennsylvania, dening Juan Aparicio Belmonte, Sampeyan nggawa angin karo sampeyan, dening Natalia Garcia Freire, liyane iku hawa, dening Juan Gómez Bárcena lan Ing sel ana kunang-kunang, dening Julia Viejo.

Punika mangertos sing karo kabeh aku maca, plus promo saka kepiting tartamtu, saiki aku ora nulis apa-apa. Aku ing proses supaya gagasan mapan, nanging aku dolanan karo bali menyang kulon modern, wektu iki nggarap tokoh saka Redneck nanging ing Castilla y León (padha ana), utawa crita saka mileurista mata-mata, kanca, katresnan lan butarepan edan partner. Bakal kudu ndeleng.  

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

GA: Nggih, nalika sampeyan nulis pengin diwaca. Dadi saben wong sing nulis pengin nerbitake, ora akeh sing mutusake apa ora. Ayo, sampeyan pengin nerbitake apa wae lanskap penerbitan. Kajaba iku, iku wis ngandika tansah ana ing krisis, nanging pemandangan Publishing ora kudu dadi bab penulis, Aku, utawa ing paling ora ing keluwihan. Saben manuk hantu cilik menyang wit zaitun. Saka panorama penerbitan sing dikuwatirake penerbit, penulis nulis. 

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

GA: Ing wayahe krisis, adegan penerbitan kedadeyan, ta? Wiwit taun 2008, kita terus saka siji menyang liyane, misale jek krisis tansah ana, ayo. Aku kerep ngomong ngono panyerat punika sakedhik dados saksi ing jagad. Dheweke ora teka kanggo ndandani, nanging kanggo ndeleng lan nyritakake kanthi paling apik, dadi ing masalah tansah ana umpan kanggo nulis. Nanging ana uga kontradiksi tartamtu: kanggo nulis, konflik lan lack biasane bab apik, nanging nalika padha liwat lan siji nulis saka kadohan, siji wis duwe cara sijine pangan ing meja lan anget munggah pinreles. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.