Mayte Uceda. Wawancara karo penulis The Guardian of the Tide

Mayte Uceda menehi wawancara iki ing ngendi dheweke ngomong babagan novel paling anyar.

Fotografi: Mayte Uceda, profil Twitter.

Mayte uceda Dheweke Asturian. Dheweke nerbitake novel pisanane ing taun 2013 kanthi irah-irahan Los Angeles de La Torre, sing sukses. banjur diterbitake Katresnan kanggo RebecaAlice lan teorema kethèk tanpa wates. Wali pasang surut Iku judhul kang pungkasan diterbitake. Ing wawancara iki, dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara topik liyane. Aku ngormati banget wektu lan kebecikan sampeyan.

Mayte Uceda — Wawancara

  • LITERATUR SAIKI: Novel pungkasan sampeyan diterbitake kanthi irah-irahan Wali pasang surut. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut? 

MAYTE UCEDA: Ing idea muncul nalika aku katutup ing kacilakan kapal samudra Spanyol Valbanera, dumadi ing banyu Florida ing 1919 lan sing nggambarake bencana angkatan laut Spanyol paling gedhe ing jaman tentrem. padha 488 korban antarane kru lan penumpang, umume wong emigrants nggoleki urip sing luwih apik ing Kuba. Aku kaget amarga ora dingerteni acara iki lan mutusake yen aku bakal nulis novel sing kapal kasebut duwe peran khusus. Aku pengin ngumumake tragedi iki, ngurmati kanggo almarhum, pangenalan sing, institusional, ora ana. 

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

MU: Aku elinga maca piyambak siji saka snoopy. Iku pisanan sing teka ing atine. Nalika maca saya apik, aku bakal nyilem nganti pirang-pirang jam Ensiklopedia dhasar kanggo wong enom, sing duwe judhul apik kaya: Dakkandhani apa, ngomong sapa, ngendi, ngendi, carane iku...  

Babagan pisanan sing dakkirim yaiku kidung. Aku sinau kanggo muter gitar ing umur rolas lan aku seneng nggawe crita dhewe, hobi aku terus kanggo akèh taun. 

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

MU: saka Isabel AllendeContone, aku biasane maca kabeh sing ditulis. Aku seneng banget karo narasi sampeyan, ora preduli apa sing sampeyan ucapake. karo Zafon bab sing padha kanggo kula. Ing tangan liyane, aku tansah duwe penulis realis saka abad ka-XNUMX ing tangan: Galdos, Pardo Bazan, Clarín, flaubert, Balzac… Dheweke mbantu aku ngerti masa lalu kita lan ngerti masyarakat kita saiki.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

MU: Aku seneng fantasi lan epik, mula aku bakal seneng lungguh ing jejere sampeyan. Gandalf, saka Gusti ring, nalika ngrokok ing pipa. Donya sing dirancang Tolkien nggumunake aku, lan mesthi aku seneng nggawe.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

MU: Aku bisa maca ing ngendi wae kurang ing pantai. Aku tansah nggawa buku, nanging pungkasane aku ndeleng segara. Aku angel banget nulis nganggo musik, aku ora bisa menehi perhatian sing lengkap. Sing ora beda-beda ing rutinitas saben dina yaiku perusahaan kucingku Mica lan, kanggo rong sasi, saka a kirik nelpon Lina sing ngetutake aku ing endi wae.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

MU: Aku manuk hantu, Aku seneng wengi kanggo nulis, nanging aku kudu turu jam tartamtu kanggo aran apik, supaya aku nyoba kanggo dadi luwih kaya pitik, tangi awal lan pensiun ing wayah wengi. Aku duwe siji loteng mulyo ing omahku. Ing kono aku ngunci buku, notebook, kertas ing endi-endi lan kanca-kancaku sing sikil papat.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

MU: Kabeh. Lan aku ora ngomong iku minangka soko positif, ing nalisir. Sajrone pirang-pirang taun, aku wis verifikasi manawa duwe rasa sing beda-beda nyebarake sampeyan ing kabeh aspek. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

MU: Aku maca manise banyudening Nathan Harris. Aku uga ngrungokake audiobook sing ora matur nuwun, dening Pedro Simón, loro banget dianjurake, sanajan aku luwih seneng Simón. Aku ngrampungake apa sing bakal ditindakake novelku sing kaping limaNanging aku durung bisa ngomong apa-apa.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

MU: Lanskap penerbitan iku luwih urip tinimbang ora tau, miturut panemuku. Lan urip ora ateges sehat. Edisi wis dadi populer. Sadurunge, saluran penerbitan kaku lan sawetara penulis sing duwe cita-cita bisa ngakses. Saiki karo desktop publishing boom, ana sawetara nyengsemaken potensial penulis, sawetara apik, sawetara ala lan akeh biasa, nanging saben wong duwe kesempatan. mengko para maos wis padha panen sawah. Mbok menawa aku kasurung kanggo mlumpat menyang ring: mung amarga aku bisa nindakake. 

Aku ora weruh manawa buku digital bakal ngganti buku fisik kaya sing diwedeni sawetara taun kepungkur. Kita seneng banget kanggo nutul, mambu lan menehi. 

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

MU: krisis iku cyclical. Yen katon maneh mung satus taun lan ndeleng carane wong urip, sampeyan éling carane Bejo sing wis lair ing wektu iki. Wong ing wiwitan abad kaping XNUMX, ing endi wae ing jagad iki, urip ing tingkat kematian sing saiki bakal nggawe kita gumeter. Pangarep-arep urip, kematian bayi ing taun-taun kasebut, perang, epidemi, paceklik, kepiye obat-obatan sing ora dikembangake lan industri farmasi ... Aku rumangsa ora entuk ide. Lan aku ora ngomong babagan abad pertengahan, aku ngomong babagan jamane simbah lan simbah. Kita begja banget, paling ora ing wilayah kita.

Nalika pandemi teka, aku wis kebak galleys Wali pasang surutnyemplungaken ing Perang Donya I, ing pandemi flu Spanyol ngancurake, ing Perang Donya II lan ing kabeh tarif akeh banget sing aku sebutno sadurunge. Lan dheweke ngandhani yen mung siji sing kudu ditindakake yaiku tetep ing omah, nganggo TV, gadget elektronik, kenyamanan ... Kita ngira Kulon bakal seneng-seneng, nanging ana masalah ing ngarep. Kita bakal weruh apa kita siap ngadhepi wong-wong mau. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.