Natalia Gomez Navajas. Wawancara karo penulis Aras de vendetta

Fotografi: Natalia Gómez Navajas, IG saka penulis.

Natalia Gomez Navajas es saka Logroño, saka generasiku 70. Dheweke sinau manajemen bisnis ing Madrid lan miwiti debut ing sastra ing 2016, kanthi sawise gol. Novel kang kapindho yaiku Buzali. Asal usul, finalis Penghargaan Novel Cartagena Negra 2018. Lan ese taun dheweke lunga Tukang sihir lan keris. Es ugi kurator Rioja Noir ysu pungkasan diterbitake judhul es Nyuwun dendam. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan liya-liyane. Aku ngormati wektu lan kebecikan sampeyan.

Natalia Gómez Navajas — Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novel panjenengan paling anyar kanthi irah-irahan Aras de vendetta. Apa sampeyan ngandhani kita lan saka ngendi ide kasebut teka?

Natalia Gomez Navajas: Aku pancene pengin nulis soko disetel ing tanahku, nanging ing wektu sing padha sing ngormati kanggo nonton sandi (biasane saka La Rioja) nahan kula maneh. Aku kepengin bisa menehi novel kanthi kualitas sastra tartamtu sing ora bakal nguciwani. Dadi sawise rong novel, salah sijine finalis penghargaan lan crita, pemenang penghargaan liyane, aku mutusake yen wektune wis teka.

Arep sak net aku teka tengen kaca sing kasebut seri saka lokasi ing La Rioja, kabeh wong kanthi titik umum sing ora bisa dakungkapake. Dadi aku ngabdi kanggo ngunjungi dheweke lan verifikasi manawa dheweke cocog karo novel kasebut. 

Nyuwun dendam ngomong bab becik lan ala. Liwat plot polisi kita nemokake sawetara masalah. Panggonan ing meja nyiksa bocah lan carane pengaruhe pangembangan pikiran. Saka memedi sing kita gawa ing mburi. Babagan peran sawetara media sing, tinimbang ngandhani, golek judhul sing adol. Iku uga njupuk kita ing demo La Rioja, gunung, desa lan pertapan.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

NGN: Aku duwe gambar sing cetha banget babagan buku pisanan kasebut. Aku maca banget precocious lan ing taun kapindho TK, nalika aku umur 4 taun, wiwit aku lair ing Desember, guru liwati kula saka primer kanggo buku. Iku buku sing disusun ing cuentos klasik, sing nganggo kaca kuning lan cetakan cilik. Aku seneng pengalaman.

Ing istilah bab pisanan aku wrote, mesthi wis game. Aku ora kelingan sing endi. Aku nggawe crita sing mengko bakal dakgawe maneh karo adhine. Aku terus nulis kanggo aku. Lan ora nganti sawetara taun kepungkur, 2014, nalika aku lungguh kanggo mbangun novel.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

NGN:Umberto Eco Kab, Pendulum Foucault Iku buku bedside sandi kanggo taun lan salah siji sing ditandhani kula nalika aku isih enom banget michael ende con Momo.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

NGN: Alonso quijano, Don Quixote. Dheweke minangka visioner sing nuduhake bagean saka sejarah kita, sing duwe imajinasi sing akeh banget. Wong edan sing waras banget.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

NGN: Ing wektu nulis warung, kopi akeh. Nalika maca, ora ana. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

NGN: Aku nulis kanggo esukluwih saka kabutuhan tinimbang kesenengan. Aku tangi jam setengah enem lan nggarap novel sajrone rong jam. Aku banjur mangkat kerja, mulih jam setengah sanga bengi. Ing wektu iku aku ora duwe neuron. Lan aku ing pawon, Aku ora duwe kantor, aku pengin.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

NGN: Novel sejarah nggumunake aku. Narasi umume. Aku maca kabeh, kajaba romantis.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

NGN: Aku karo bapak sing apik, dening Santiago Diaz.  Lan aku nulis novel sing bisa kalebu ing narasi. A crita sing biaya kula sethitik, wiwit aku ninggalake zona nyamanku yaiku dialog.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

NGN: Aku ana duality. Gampang banget kanggo nerbitake, amarga ana media alternatif kanggo edisi tradisional lan, ing sisih liya, dadi angel kanggo nggayuh sing maca. Ana akeh pasokan lan buku-buku kasebut meh ora bisa urip. 

Nalika iku rampung sawise gol, novel pisananku, aku ora ngerti apa sing kudu dilakoni. Aku ora ngerti donya iki. Aku dikirim menyang publisher, luwih kanggo nyoba tinimbang kanggo idea sing bisa ndeleng cahya saka dina. Ing limalas dina padha njawab kula sing padha arep. Dadi aku mlebu kontrak lan kene aku.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

NGN: Krisis, minangka penulis, ora mengaruhi aku banget, amarga aku ora urip saka iki. Dadi saben masalah sing diwaca kanggo kula minangka prestasi lan kabungahan. 

Pandemi mengaruhi aku. Iku wektu garing ing babagan nulis lan maca. ugi, Nyuwun dendam Iki dirilis nalika presentasi utawa rapat karo pembaca durung bisa, sanajan aku seneng banget. Dheweke menehi penghargaan marang aku Ateneo Riojano 2021, rong nominasi, Cartagena ireng lan Cubelles noir. Lan minangka novel sing rong taun sawise diterbitake terus ngasilake pembaca. 

Aku percaya yen iki dudu perkara sing tetep positif utawa negatif, kanggo aku, ing kabeh sing ana gandhengane karo uripku, sing penting iku ngerti carane njupuk kauntungan saka apa mengkono. Ojo melas opo-opo lan berjuang demi cita-citamu. Saka kejujuran karo dhewe, kabeh teka.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.