Rosa Liksom. Wawancara karo penulis Wanita Kolonel

Mawar Liksom yaiku panulis lan seniman Finlandia sing lahir minangka Anni Ylävaara, ing Ylitornio, ing 1958. Novel paling anyar sing diterbitake, Garwane Kolonel, diterjemahake kaping pisanan menyang basa Spanyol. Aku seneng banget sing wis sampeyan lakoni sawetara menit wawancara iki ing kana dheweke crita sethithik babagan bukune, panulis lan proyek anyar.

Mawar Liksom

Sinau antropologi lan ilmu sosial ing universitas Helsinki, Copenhagen lan Moskow. Wong tuwane dadi angon rusa lan dheweke urip ing macem-macem komune. Lan kajaba dadi panulis, dheweke uga pelukis y pembuat film. Dheweke wis nulis novel, crita cekak lan buku bocah lan wis nampa Hadiah Finlandia lan Hadiah Nordik saka Akademi Swedia. Karya-karyane wis diterjemahake dadi sangalas basa.

Garwane Kolonel

Wanita Finlandia, sing wis tuwa, nyritakake babagan urip. Kepiye dheweke tresna nalika isih enom karo kanca bapake, kolonel sing simpati karo dheweke Nazisme, lan kejiret ing bebrayan kasar lan ngrusak nalika Eropa siyap perang.

Interview

  • LITERATUR SAIKI: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

ROSA LIKSOM: Buku pisanan sing dakwaca yaiku Buku Moomindening Tove Jansson. Dheweke umure udakara 7 taun. Lan aku nulis crita kaping pisanan ing 21. Kayane aku wis tuwa banget! 

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

RL: Kuwi Manuk sing dicet, saka Jerzy kosinski. Pancen nggawe kesan banget marang aku lan aku isih kelingan karo perasaan kasebut.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

RL: Pengarang favoritku sing isih urip isih basa Jerman. Jenny erpenbeck. Lan ing antarane klasik, panulis Rusia Nikolai Gogol.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

RL: Aku pengin ketemu Anna Kareninadening Tolstoi.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

RL: Ayo subconscious sampeyan mili. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

RL: Jero ing alas. Aku seneng mbuwang wektu ing kana.

  • AL: Genre liyane sing disenengi?

RL: Fiksi lan non-fiksi.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

RL: Aku lagi maca Sputnik, novel taun 1999 anggitane Japanese Haruki Murakami. Lan aku nggarap novel anyarku, sing saiki wis siyap.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

RL: Novel bermutu ora bisa diterbitake banget. Dheweke bakal urip saka siji dekade nganti sabanjure.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

RL: Aku ora apa-apa. Nalika nggarap novel anyar, aku duwe wektu kanggo musataken Cukup. Kita duwe alas sing apik ing Finlandia, a alam Fantastic Lan segara ana ing ngarepku Dadi kaya sing dakkandhakake, biasane nulis lan ngentekake wektu kanggo dheweke.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.