Manuel Susante Roman. Wawancara karo pengarang Cuando todos son sombra

"

Manuel Susante Roman Dheweke lair ing Mula (Murcia). Dheweke dadi perdana karo novel pisanane, Atropia, ing taun 2021 lan ing Desember iki dheweke nampilake sing nomer loro, Nalika kabeh wong dadi bayangan  kang kalebu pisanan ing genre noir. Matur nuwun kanthi sanget kanggo njupuk care saka kula kanggo ekstensif iki Interview ing ngendi dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara topik liyane.

Manuel Susarte Román - Wawancara

  • LITERATUR SAIKI: Novel anyarmu irah-irahane nalika kabeh wong dadi bayangan. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

MANUEL SUSARTE ROMAN: Ing kono dakkandhani a crita polisi klasik: protagonis sing nyoba kanggo mungkasi antagonis, saéngga nyegah jumlah korban mundhak. Nanging aku mikir aku nindakake saka a pendekatan novel, kanggo katrangan fakta lan kanggo ciri-ciri antagonis kasebut. Iki disetel kanggo awal wolung puluhan, kang wektu sing fascinates kula, ora mung kanggo Duwe urip liwat iku, nanging ndhuwur kabeh kanggo owah-owahan jero sing ditindakake ing negara kita: struktur sing diwarisake saka kediktatoran wiwit retak lan generasi anyar berjuang kanggo ngrebut papan kasebut ing dalan, ing panggung, ing politik. Lan kabeh karo kutha kaya Cartagena Intine, apa maneh sing bisa dijaluk.

La Idea muncul, kaya akeh perkara sing apik, saka a kopi chatting karo kancaku Yesus, sing nandur ing pikiranku. Ing kana saya tambah akeh nganti aku kudu nulis. Wis, ing tahap dokumentasi kanggo menehi wangun, crita sing mbukak ing imajinasi saya nelukake aku nganti pungkasane dadi novel.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

MSR: Aku ora bisa ngomong apa buku pisananku, awit aku isih a maca banget awal. Aku bisa pitutur marang kowe bab sawetara buku teks saka GBS diarani PATH lan padha nglumpukake pecahan novel; Aku maca wong-wong mau bola-bali. Masa kanak-kanakku diwaca kanthi maca petualangan Wong lima, sing saka william sing nakal lan, ndhuwur kabeh, kanggo Jules Verne, kang pepak peparinge wong tuwaku. Aneh, aku kelingan buku pisanan sing daktuku dhewe (nyimpen saka gaji mingguan limang duros sing diwenehake marang aku): edisi lelungan saka marco poloSalinan sing isih ana. 

Aku uga kelingan crita pertama sing tak tulis: iku kira-kira a ladybug sing liyane saka serangga ngaco (ing wektu iku tembung kasebut durung digunakake bullying) lan kanggo uwal saka kasunyatan sedih kang mutusaké kanggo mbangun a roket karo kang kanggo lelungan menyang Wulan. Kumbang mabur meh ing orbit iku diarani. Umurku kira-kira pitung wolung taun.

  • TO THE: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

MSR: Padha kudu sawetara dening pasukan. Aku wis ngomong yen aku gedhe lelungan saka Bumi menyang Bulan, ngiringi Michael Strogoff liwat steppe es, urip rong taun karo kelas ing pulo sepi, thanks kanggo Jules Verne lan sing referensi pisanan (sanajan iku kronologis). Uga, ora mangu, Umberto Eco Kab; Scott Fitzgerald; klasik saka kita Umur emas...

Kabeh mau ing syarat-syarat wong-wong sing tansah ngancani kula, lan yen kita ngomong bab meja bedside sandi, aku duwe utang langgeng karo Stephen King, ora mung kanggo sebagian mbentuk gayaku, nanging kanggo menehi kita putrane Bukit Joe; James Clavell ... Yen kita ngomong babagan penulis Spanyol, dheweke bakal mimpin podium Arturo Perez-Reverte, diterusake kanthi rapet dening John Slav Galán, Cela, Vazquez Montalban… Kaya sing sampeyan ngerteni, aku angel milih.

  • TO THE: Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

MSR: Aku mesthi seneng nggawe a Sherlock Holmes, mesthi. Aku kesengsem karo karakter sing pungkasane dadi genre dhewe, nyiptakake profesi, nggawe jinis novel lan, ing sadawane dalan, mangan sing nggawe. lan aku bakal seneng ngerti Kanggo sing paling universal sing lair saka pena Spanyol: ing Quijote. Nalika kabeh karakter liyane ora ana maneh malah memori samar, jeneng Cervantes, bebarengan karo Alonso Quijano, bakal terus dikenali.

  • TO THE: Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca?

MSR: Aku ora duwe hobi nalika maca, papan lan wektu apa wae apik. Aku luwih seneng kertas, nanging aku ora jijik karo dhukungan liyane. Carane akeh ngenteni ora bakal ngeculke kula a ebook maca ing seluler! Minangka kanggo nulis ya aku duwe sawetara: Aku nulis nganggo tangan, nganggo pena lan ngrungokake musik.

  • TO THE: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

MSR: Aku luwih seneng nulis ing kantorku, wayah sore. Nanging nalika aku rumangsa kudu nindakake (amarga aku wis duwe ide utawa amarga pemandangan sing sampurna, obrolan sing lucu, komentar sing bener teka ing pikirane) aku njupuk kauntungan saka papan sing aku golek dhewe, dadi istirahat saka kerja utawa nang mobil ing parkir. Senadyan mangkono, aku seneng nyawisake sawetara jam saben dina kanggo nulis ing kantorku, sing ora mesthi bisa ditindakake.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

MSR: Ya aku cukup eklektik ing wacanku lan muga-muga bisa kawujud ing tulisanku. Ing misteri lan medeni gaib iku favorit, nanging aku uga seneng buku sajarah lan novel sejarah, utamane sing disetel ing abad kaping XNUMX lan XNUMX, novel satir lan humor, esai. Siji-sijine sing ora bisa narik atiku yaiku puisi, kira-kira wayahe uripku durung teka.

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

MSR: Aku maca sawetara buku ing wektu sing padha. saiki aku karo Ratatouille gaya Bilbao, dening José Francisco Alonso lan bebarengan karo Barefoot langgeng, dening Marcos Muelas lan Dina D, dening Antony Beevor. Aku karo nulis ulang novel Aku rampung taun kepungkur Penyihir, mantra lan kayu manis, disetel ing Spanyol abad kaping XNUMX. Lan aku uga nulis crita anyar saka Imanol Ugarte, protagonis saka nalika kabeh wong dadi bayangan.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

MSR: Aku mikir, paradoks, iku immobile nalika misale jek paling dinamis. Ing penerbit sing mung jeneng, Spesialis ing urip saka dhuwit saka penulis tinimbang dhuwit kui dening wong-wong mau. Ing 2019, taun pungkasan sing kasedhiya data statistik, luwih saka 80.000 buku diterbitake ing Spanyol (luwih saka sing maca, miturut kancaku). Sing nggawe kabeh bingung.

Kita kabeh katon kasengsem ing topik sing padha, ing penulis sing padha lan amarga media marketing lan iklan ana ing tangan telu utawa papat penerbit gedhe sing terus-terusan ngebom kita karo produk lan liyane saka penulis nyoba kanggo urip ing jaringan sosial. Toko buku kebak hits premade dening loro perusahaan gedhe (sanajan ana sewu penerbit, sing paling akeh kalebu rong kelompok gedhe sing kita pikirake). Sauntara kuwi, usulan-usulan independen, penulis anyar sing bisa uga duwe crita menarik kanggo dicritakake kudu saingan kanggo entuk papan ing pojok ruangan sing paling sithik.

Buku dening Manuel Susarte Román

Novel paling anyar dening Manuel Susarte Román

Panyerat sing butuh publisitas kurang, ironis, sing duwe media paling akeh. Penerbitan wis muncul minangka bisnis sing nguntungake lan akeh perusahaan sing wis diluncurake ing kana sing, biasane, luwih saka printer. 

Nalika sampeyan bakal weruh, Aku cukup pesimis babagan topik iki. Senadyan iki, ana uga usulan-usulan anyar, wong sing arep nerbitaké risking kabeh lan dipindhah dening katresnan saka proyek uga rampung, Penerbit cilik sing nggawe buku worth maca. Sing maca sing kasengsem ing seneng macem-macem gedhe donya sing ana ing njaba paling apik penjual ing siji sampeyan bisa nindakake iku kanthi nggoleki dicokot.

  • TO THE: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa tetep positif ing lingkungan budaya lan sosial?

MSR: Untunge, krisis ora kena aku langsung lan sanajan kita kabeh sok dong mirsani minangka kolektif, ing lingkungan kula kita tetep kurang luwih padha. Minangka kanggo budaya, krisis iku endemik, transgenerasi. Nanging kanthi mikir kanthi positif, pandhemen lan resesi ekonomi akibate nambah jumlah pembaca kanthi paradoks. Ing buku kita nemokake relief lan uwal kanggo nglembutake kahanan angel sing wis kita alami minangka masyarakat. Wong wis maca luwih akeh lan iki wis ditemokake ing toko buku, ing perpustakaan. Muga-muga iki minangka tren sing tetep ana ing kene.

Nanging budaya umum lan sastra khususe (amarga dadi bagian sing ndemek aku) Dheweke terus butuh dhukungan lan dorongan saka badan resmi. Komitmen sing ditemtokake kanggo ningkatake tumindak sing dibutuhake, kayata hibah kanggo nggawe, publisitas kanggo penulis, nandur modal ing acara budaya (ngluwihi tumindak njupuk foto wajib), pameran buku, lsp. Amarga yen kita ninggalake budaya kita ing tangan sawetara (lan kapentingan merkantilist sing) kita mbukak risiko mungkasi munggah standarisasi dhéwé minangka masyarakat. Lan sing, minangka wong wuta ngandika, Aku luwih seneng ora ndeleng.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.