Radio lan sastra II. Wawancara karo penyiar Paco de León

Photography: Profil Paco de León ing Twitter.

Paco de León minangka salah sawijining swara sing paling dingerteni lan dingerteni ing radio Spanyol. Lan aku seneng ketemu dheweke, uga hak istimewa ngobrol karo radio ing radio kaping pindho, pengalaman sing daktresnani kanthi gumun lan gumun. Dadi aku duwe utang wawancara kasebut, sing ing media tulis ora padha karo tatap muka ing ngarep mikropon. Uga kasedhiya kanggo matur nuwun kanggo defer lan wektu sing dienggo kanggo mangsuli pitakon kasebut babagan hubungane karo sastra ing ombak.

Paco de Leon

Kaya sing asring ditindakake para penyiar radio, bisa uga pasuryan Paco de León ora misuwur banget, nanging ora mungkin ana wong sing ora kenal swarane sampeyan. Kita wis ngrungokake ora mung ing program sing ora kaetung, nanging uga ing akeh iklan lan, utamane, ing dokumenter.

Arenense saka proSampeyan bisa uga yen hawa Sierra de Gredos, sing mudhun menyang Arenas de San Pedro lan nyelinep liwat watu kastil centris ing Triste Condesa, nggawe nada sing khusus kanggo swara swara kasebut. Karo a lintasan dawa profesional tonggak penghargaan uga, saiki ngarahake lan hadiah Saka nol nganti tanpa wates, ing Onda Cero, program penjangkauan ilmiah lan budaya.

Aku ketemu Paco udakara telung taun kepungkur lan kanthi cara sing aneh: ngrungokake program sadurunge, Madrid ing Gelombanglan mbenerake kesalahan linguistik khas wong urip sing padha matur nuwun kanthi bebarengan. Saka kana, aku ngundang dheweke lan time kanggo presentasi novel pertama sing diterbitake. Ora bisa, nanging dheweke duwe rasa hormat kanggo maca menyang dheweke lan ngundang aku ing programe. Liyane, kaya sing dikandhakake, yaiku sejarah.

Saiki sampeyan wis ngerti manawa bisa mangsuli pitakonku kanthi dawa. Matur suwun sanget.

Wawancara karo Paco de León

  • WARTA KAPUSTAKAN: Minangka pamaca, apa sampeyan duwe genre sastra favorit? Lan apa sampeyan bisa ngelingi buku kapisan sing diwaca?

PACO DE LEÓN: Aku ora milih preferensi jender sing jelas, sanajan aku seneng karo novel kriminal, karangan sejarah lan ilmiah. Nanging, buku sing dicritakake kanthi apik lan deskriptif cenderung saya gampang digandhengake. Miturut cara novel tresna, kanthi "pasteleo" akeh lan sentuhan sing angel Aku bisa mangan dheweke. Ora ana sing sampurna.

Buku pisanan sing dakkerteni yaiku salah sawijine Wong limadening Enid Blyton. Aku ora ngelingi sing endi amarga maca kabeh koleksi.

  • AL: Apa judhul utawa judhul khusus sing nyebabake sampeyan akeh? Ngopo

PDL: Satus taun kasepen Yaiku judhul sing dakeling-eling sing paling apik nalika maca. Iki ngasilake sensasi "simfoni" sing sejatine kanggo aku. Nalika sapisanan maca, isih enom banget, hypnotized kula rampung. Campuran crita langka kanthi akeh karakter lan kaget ing saben bab yaiku ngulandara nyata sing aku seneng banget.

Waosan kaping kalih, taun mengko, nggawe aku nemokake salah sawijining panulis paling gedhe ing sejarah lan nguatake ide yen aku ora bakal dadi penulis buku, amarga aku bakal isin terus-terusan ora bisa nulis sawijining baris kaya sing ditindakake García Márquez.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

PDL: Aku angel banget milih panulis kaya sing paling disenengi. Kayane malah ora adil kanggo aku, kaya milih lagu sing paling apik. Ana akeh banget lan apik banget! Nanging supaya ora ngindhari pitakon sampeyan, aku bakal ngandhani, kajaba klasik, sing kudu diwaca, aku bakal milih sawetara penulis minangka favoritku: Tom Wolf, García Márquez, Delibes, Truman Capote lan Pérez-Reverte ing ndhuwur. Sing terakhir, aku nyorot Kulit kendang

  • AL: Apa karakter ing buku sing pengin sampeyan wawancara lan kenapa?

PDL: Ing kene aku ora ragu. Aku bakal seneng wawancara kanggo akeh karakter sastra, nanging paling Alonso quijano. Kayane Don Quixote yaiku intine menungsaIki minangka definisi sing paling apik tumrap manungsa amarga sabenere bisa dibayangke, sapa sing apik lan sing ala. Obsesi, perasaan apik, heroik, kelemahane, wedi, ngalahake, nyoba, tresna ... 

Katon luar biasa yen karakter sing digawe pirang-pirang abad kepungkur isih ana berlaku saikiBisa uga amarga, kaya sing dakkarepake sadurunge, Don Quixote rada edan dheweke mung minangka wong sing bebas lan wong sing ngutamakake tujuane supaya bisa ngimpi apa wae, lan iki dak senengi.

Apa sampeyan bisa mbayangake Knight of the Sad Fig sadurunge Covid 19? Kepiye sampeyan numpak tombak nglawan virus corona? Utawa, apa dheweke bakal menehi tombak nglawan politisi? Aku pengin ngobrol karo dheweke nganggo mikropon.

  • AL: Apa sampeyan duwe hobi tartamtu babagan maca?

PDL: Luwih becik aku ora seneng banget Aku minangka ritual sing sethithikMbok amarga aku lair minangka anarkis lan ora stabil kabeh; ya, ing kelainanku ana dhawuhe, ha, ha, ha! pesenan sing mung dak pahami. Opo Aku ora tahan ing wektu Lear es buku kanthi lembaran renyah.

Karo Paco de León ing program Saka nol nganti tanpa wates, ing Onda Cero.

AL: Sajrone karir dawa ing radio, apa sing bakal sampeyan sorot saka pengalaman sampeyan ing program sastra, kayata, drama minangka aktor?

PDL: Ya, aku bakal nyorot siji bagean puisi sing wis tak lakoni pirang-pirang taun kepungkur ing program akhir minggu apa sing daklakoni biyen. Pancen ngiyataken lan apik banget kanggo dileksanakake.

Sawise iku aku duwe kesempatan kanggo dramatisake akeh teks kanggo radio lan televisi sing digunakake bareng karo aktor swara sing apik. Iki minangka aspek sing Aku hasrat, sanajan saben-saben dadi saya sithik lan saya parah. Dramatisasi larang lan saiki kabeh cenderung luwih murah, kualitas wis regane sithik lan asring dibingungake karo jeneng sing kondhang. Kesalahan gedhe. Aku ngormati lan tresna banget marang jinis karya iki, taun-taun kepungkur dheweke saling memanjakan nganti entuk keunggulan, nalika aku saiki ngrungokake salah sawijine upaya kasebut, aku banjur ngganti swara.

Mung ing aktor lan penyiar khusus bisa nindakake dramatisasi sing apik lan kudu nambah a direktur apik, barang sing apik direktur teknis, barang sing apik editor musik lan apik teknisi efek khusus. Kabeh tokoh penting kasebut wis ilang ing radio saiki lan samubarang rampung wae. Wirang.

Wong pribadi Aku luwih seneng soko kita nindakake taun kepungkur liwat Akademi Radio: a Dramatisasi langsung ing Teater Mira de Pozuelo de Alarcón ing ngendi kita gabung karo kabeh stasiun radio ing Spanyol kanggo panggung Perang Donya, dening HG Wells, ing versi Orson Welles. Cara teknis ditindakake dening RNE lan mula digatekake. El sukses iku kaya ngono louis del elm Dheweke pengin supaya kita nuduhake pameran kasebut menyang Ponferrada lan uga ing kana kita ngisi téater.

  • AL: Bisa uga ora kaetung, nanging apa sampeyan bisa nyorot wawancara utawa anekdot sastra utawa karo panulis?

PDL: Bener yen aku bisa ngetung akeh anekdot karo panulis sing aku wis cukup beja wawancara, nanging aku bakal dadi loro:

Pisanan karo Anthony Gala. Dheweke nembe nyunting buku puisi lan mikir yen dheweke wis mangsuli pirang-pirang taun "Wink" ing puisi. Don Antonio, sing katon nesu, mangsuli utawa luwih becik ngucapake kedhip digawe kanggo wong wadon, nanging ora geguritan. Lan dheweke bener, sanajan aku ora ngerti. Lan dina iki, wangsulan kasebut ora bakal ditampa ulasan sing apik amarga wis macho.

Sing liyane ana gandhengane Cela. Nalika dheweke mung ngumumake yen wis Nobel Aku mrentah tim produksi kanggo nyelehake ing telpon. Lan timku entuk, nanging nalika dakcritakake ing udhara, aku ora ragu yen Don Camilo sapa sing ngomong, yaiku kekancan lan nada saka lelembut karo sapa sing diajak guneman. Ing kana aku ngerti yen Don Camilo dheweke wis tuwa, LOL!

AL: Lan pungkasane, sampeyan wis nindakake program radio kanthi macem-macem jinis: informatif, budaya, ilmu pengetahuan, klumpukan sosial. Apa sing sampeyan tinggalake utawa apa sing sampeyan karepake?

PDL: Aku kudu ngakoni Aku duwe bathi kanthi profesional amarga aku wis meh nindakake kabeh ing radio. Aku ora ngerti apa sing kudu tak lakoni. Sawise pirang-pirang taun, aku mung kepengin bisa tetep cedhak bis sing nindakake program nganti dina teka nalika aku ndeleng kanthi jelas yen paling apik ditinggalake amarga "bensin" wis entek, nalika aku weruh yen aku ora lagi ngrasakake ilusi utawa fakultas ilang utawa nalika para pamiarsa bosen karo aku. 

Sing dakkerteni yaiku sing paling ora dakkepenginake: nyritakake game bal-balan Real Madridku lan bisa nyanyi gol sing menang. Pancen rumit amarga aku ora duwe bakat kasebut, nanging nalika arep pensiun, aku bakal njaluk kanca-kanca olahraga minangka hadiah perpisahan, sanajan latihan, ha ha ha!


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.