Pelabuhan Berna González. Wawancara karo penulis El pozo

Photography: Pelabuhan Berna González. Profil Twitter

Pelabuhan Berna González, panulis, wartawan lan kolaborator budaya, duwe karier luwih penting lan penting ing genre ireng. Pangripta saka Komisaris Ruiz wis nerbitake novel anyar menyang pasar, kanthi irah-irahan Bolongan. Kanthi ndhuwur, Impen alesan, njupuk ing Dashiell Hammett Award 2020, dianugerahi dening Minggu Ireng Gijón kanggo novel paling apik ing jinis iki ing basa Spanyol. Sadurunge dheweke dadi finalis kanggo penghargaan sing padha Tangise Claire Jones. Ing iki Interview Berna nyritakake babagan karya paling anyar uga akeh topik liyane, kayata penulis favorit, waosan lan proyek saiki, utawa cara ndeleng adegan penerbitan saiki. Dadi Aku seneng banget karo wektu sampeyan kanggo ngabdi marang aku, uga kabecikan.

Berna González Harbour uga wis dadi anggota sawetara juri sastra lan bubar kita bisa ndeleng dheweke dadi tamu ing festival Titik ireng, ing Ciudad Real. Ing peran jurnalistik, dheweke dadi wakil direktur El Pais, ing ngendi dheweke dadi editor babelia lan dikirim khusus. Tampilake pertunjukan buku Apa sing diwaca? lan melu kumpul Dina demi dina, ing Cadena Ser.

BERNA GONZÁLEZ HARBOR - Wawancara

  • LITERATUR SAIKI: El sumur banyu minangka novel terakhir sampeyan. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

BERNA GONZÁLEZ HARBOR: Bolongan yaiku ... a thriller jurnalistik wiwit tibane bocah wadon ing sumur lan sirkus media sing nitih mubeng. Bagéan saka a bayangan nalika Kasus Julen lan acara liyane sing wis dadi hiburan nasional lan murni sensasionalisme, luwih saka jurnalisme kualitas.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

BGH: Ana akeh, saka Alice ing Wonderland menyang crita saka Andersen. Aku isih cilik nulis akeh Cartas kanggo sedulur, wong tuwa, sedulur, kanca lan ing kana aku nuwuhake rasa seneng nulis. Sayang banget yen huruf saiki ora ditulis maneh, iki kalebu bagasi kasar.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

BGH: Pesen Nooteboom. Alice Munro. Aja lali wong Rusia minangka Dostoevsky, Gogol utawa Tolstoy utawa Amerika Latin kaya sing boom.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

BGH: Ana ing Prajanjian Lawas. Aku kesengsem karo tokoh-tokoh jahat sing malah gelem ngorbanake putra. Aku ora bakal ngerti dheweke lan mulane dheweke narik kawigaten. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

BGH: A warung Iku mung mania, siji-sijine kecanduan kanggo miwiti nulis. Kanggo maca, apa wae.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

BGH: Aku wis nulis ing rumah sakit, bandara, ing koridor, ing amben, ing pantai utawa ing ngendi wae. Tansah esuk. Kesegaran mental mung kedadeyan ing aku ing wayah esuk

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

BGH: Ing narasi umume. Lan esai lan puisi, mesthine.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

BGH: Aku maca seri Ali smith ing Nordic. Lan aku ngirim a karangan ing Goya, rada kaget.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

BGH: Yen sampeyan panulis, sampeyan nulis, yen nulis pengin diterbitake. Aku nyoba lan kedadeyan. Ora ono maneh. Resepsi apik lan adegan penerbitan wis rampung ngatasi pandemi kasebut lan krisis kertas.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

BGH: Ana macem-macem hal sing positif, uga saka sudut pandang literatur: kesadharan kerentanan, setelan prioritas, kekuwatan sing wis muncul ing kita. Malah rasa sakit minangka bahan baku sing apik kanggo nulis, sing ora liya yaiku nyubur ing jero awak.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.