Wawancara karo Patricia Pérez lan Julio Santos, para pencipta Txano lan Óscar

Foto Patricia Pérez lan Julio Santos ing situs web kasebut.

Patricia perez, ilustrator, lan Julio Santos, panulis, yaiku pangripta saga bukune bocah-bocah Txano lan Oscar. Penjual ing antarane pamaca paling enom ing omah, seri kasebut wis duwe pitung judhul, sing terakhir Makam Kaisar Macan. Akeh Gracias kanggo wektu lan kabecikan kanggo iki Interview.

WAWANCARA Karo PATRICIA PÉREZ LAN JULIO SANTOS

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis utawa gambar?

Julio Santos: Aku pancen ora kelingan sing pertama, nanging bukune Wong lima iku kalebu wong kawitan. Sadurunge mbayangake aku bakal maca crita lan buku gambar, nanging ora kelingan.

Patricia Perez: Crita pisanan sing Aku nulis lan nggambar  ana ing EGB udakara a prawan sing siji dadi kanca bajing ing sawijining pulo sepi.

  • AL: Apa buku sing mengaruhi sampeyan lan kenapa?

JS: Aku wis dipengaruhi dening akeh buku kanthi macem-macem jinis, gumantung saka tataran uripku sing wis digayuh. Nalika isih cilik buku-bukune petualangan (apa saka Wong lima lan koleksi liyane). Aku lawas banget kesengsem karo buku siji Kulawarga Argentina kaya apa ing cemlorot sing murup geni ngulandara kita lelungan kulawarga. Wis jenenge Nyekel impen sampeyan.

Mengko ing perjalanan, aku maca akeh, nanging ana buku petualangan sing dakgegegake amarga ana sebab apa wae (Kucing pungkasan, dening Matilde Asensi) lan uga seri novel kriminal (John verdon lan crita detektif pensiunan dheweke Dave Gurney).

PP: Aku kesengsem Pilar bumi, utamane bagean saka mlarat mutlak lan putus asa nalika kelangan kulawarga.

  • AL: Lan sing dadi penulis favorit? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

JS: Akhir-akhir iki leo novel angkara liyane tinimbang petualangan, nanging aku seneng banget. Jonh Verdon sing wis kasebut ing ndhuwur dakelingake, Fernando Gamboa, Ibon Martin, Eva G. Saez de Urturi, Michael Santiago. Aku mung miwiti karo seri novel pemudhal saka Peter Urvi lan aku seneng banget nemokake petualangan mistik-gaib kanthi gaya Tolkien paling murni.

PP: Sampeyan angel milih. Panulis favorit wis dening mangsan. Nanging dheweke wis dadi loro novel saka komik.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

JS: Aku ora mitomaniac banget babagan karakter. Aku duwe luwih kekirangane dening tumitah a alam semesta lengkap ing kana aku ngerti luwih akeh perkara tinimbang sing diceritakake ing sejarah.

PP: Aku seneng karakter sing ana ing njero bukune. Nanging ana akeh panggonan sing diandharake ing buku-buku sing dakkarepake.

  • AL: Apa hobi nalika nulis, maca utawa nggambarake?

JS: Nalika aku rampung a buku apa wis disenengi, Aku butuh rong utawa telung dina tanpa maca nganti aku miwiti karo liyane. Kayane nuduhake rasa hormat marang panganggit lan menehi kesempatan kanggo golek crita repose sadurunge miwiti liyane.

Ing wektu nulisAku seneng ngrungokake Musik epik. Aku nggunakake musik saka soundtrack amarga dheweke ora ngganggu aku lan nempuh kahanan.

PP: para kanggo nggambarake Biasane aku nganggo musik Utawa apa wae podcast sing dak turuti. Supaya bisa Lear sejatine aku ora butuh boten. Aku dadi "budheg" ing jaba njaba buku.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

JS: Aku ora duwe hobi babagan situs iki. Mei l nulis nang endi wae kepenak malah karo wong sekitar. Aku nganggo auriculares lan ngisolasi awakku dhewe. Sajrone travel ing saindenging jagad aku nulis ing atusan papan sing beda-beda, umume, warung kopi utawa perpustakaan. Babagan wayahe, aku luwih seneng nulis ing wayah esuk, nanging ing tahap iki, aku kudu nglakoni awan amarga kerjaan.

PP: Aku saka pakulinan wengi, sing ora sehat banget, nanging nalika kabeh luwih tenang. Sanajan arep maca, kapan wae wis kepenak.

  • AL: Genre sastra liyane sing sampeyan seneng?

JS: Aku wis komentar yen aku seneng buku petualangan lan misteri lan novel kriminal, nanging bayangan Aku uga seneng yen wis dibangun kanthi apik.

PP: Aku seneng kabeh, nanging aku seneng banget novel asmara. Genre pungkasan sing dak senengi banget yaiku Kabeh janji sing kita lakoni dening May Boeken. Sanajan ahora Aku kecanthol karo polisi wanita Nyuwun dendamdening Natalia Gómez Navajas.

  • AL: Apa proyek sing sampeyan ngerteni?

JS: Proyek sing paling cepet yaiku nerusake nambah koleksi Txano lan Óscar nganti tekan musim kapisan 12 nomer, nanging kita duwe liyane  cukup anget lan sawetara liyane ing portofolio nunggu wayahe sampeyan.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng pemandangan penerbitan kanggo akeh panulis utawa sampeyan pengin nerbitake?

JS: Pancen rumit, nanging ora luwih saka ing wektu liyane. Nalika siji-sijine cara nerbitake yaiku penerbit, luwih sithik wong sing mutusake nulis. Saiki penerbitan cukup gampang, nanging ora ana gunane yen sampeyan ora yakin manawa nulis ora cukup lan sampeyan kudu nindakake akeh prekara. Lan aku malah ora ngandhani apa tujuane urip saka nulis. Yen ngono a dalan dawa hard, nanging bisa.

  • AL: Kepiye wayahe krisis sing dianggep nyata? Apa sampeyan bisa nyimpen sing positif utawa migunani kanggo crita ing mbesuk?

JS: Kita kudu ngerti manawa, kanggo wayahe iki durung dadi masalah kanggo rencana kita, ngluwihi kasunyatan manawa kita ora bisa nggawe presentasi ing toko buku, sekolah utawa pusat budaya (sing paling disenengi). Minangka buku-buku kasebut ana ing kertas lan digital, kaping pirang-pirang kunci Total iku bisa apik tenan digital banjur kertas kasebut pulih.

Kita bubar bubar buku kaping pitu lan, yen ora ana tokoh resmi, pangrasane yaiku iku bisa digunakake kanthi apik. Aku percaya yen ing lapangan sastra bocah, kertas terus dikirim, nanging ora bisa mbukak toko buku utawa perpustakaan sajrone taun kepungkur nggawe akeh sing ngerti manawa digital uga ana ing bocah-bocah lan menehi dorongan sethithik.

Kanggo wayahe Aku ora rencana nggabungake kahanan kasebut menyang crita apa wae, nanging aku yakin manawa saiki ana akeh panulis sing nggawe crita yen pandemi minangka salah sawijining unsur makarya.

PP: Emosi nggawe korban. Kayane kita butuh sawetara wektu lan perspektif kanggo ngurmati wayahe kasebut kanthi tepat.


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltman ngandika

    Wacan sing nyenengake banget. Wawancara sing apik banget.
    - Gustavo Woltmann.