Oscar Soto Colas. Wawancara

Óscar Soto Colás menehi wawancara iki

Oscar Soto Colas | Fotografi: profil Facebook

Oscar Soto Colas Dheweke saka La Rioja. Dheweke uga ketua ARE (Rioja Association of Writers). Dheweke dadi penulis getihing bumi y Iblis ing Florence, sing menangaké Penghargaan Círculo de Lectores de Novela ing taun 2017, lan nembé ngrilis novel paling anyar kanthi judhul abang Venesia. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara topik liyane. Matur nuwun kanthi sanget kanggo wektu lan kebecikan sampeyan.

Oscar Soto Colas. Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novel anyarmu irah-irahane abang Venesia. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

OSCAR SOTO COLAS: ngandhani urip saka Joan saka Castro, wong wadon saka XVII karo hadiah kanggo lukisan, lan perjuangane kanggo dadi apa dheweke lair: artis. Kanggo nindakake iki, dheweke kudu ngadhepi nasib sing dikarepake wong liya. Crita fiksi, nanging sing akeh utang marang seniman wanita sing nganti saiki ora katon ing buku sejarah seni. Ing Idea muncul sabenere nalika aku delve menyang sajarah seni padha lan verifikasi carane akeh kesempatan kontribusi wanita kanggo seni wis ora digatekake utawa disepelekake.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

CSO: Yen dudu sing sepisanan, sing pertama yaiku a kumpulan crita saka Chesterton ing Rama Brown kang diparingake adhiku. Buku sing apik banget sing isih ana. Aku ora duwe crita pisanan banget saiki, nanging aku manawa iku salah siji saka komik sing nalika umur 7 utawa 8 taun aku kelingan nulis lan nggambar. Luwih saka pahlawan super, dheweke nyampur rong tema sing dakkarepake nalika iku: film koboi lan India lan robot raksasa. Mungkin saka ngendi ana genre anyar. 

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

OSC: Bufff... Aku bisa menehi sampeyan dhaptar 50 tanpa kedhip mripat. Kanggo jeneng sawetara, sanajan aku bakal lali akeh liyane: murakami, Franzen, Ursula K. Leguin, atxaga, sedulurku Andres Pascual. Eduardo Mendoza, Mil, Landman, Marias, Ana Gavalda, Toti Mtez. saka Lecea, Shan Sa, Arundhati Roy, Hillary Mantel, Richard Ford, Cormac McArthy lan mesthi Stephen King.

Saka klasik Scott fitzgerald, uwis, Baroja lan mesthi dickens y Tolstoy Kabeh sing kudu dingerteni babagan novel kasebut Sejarah rong kutha y Perang lan tentrem

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

OSC: Aku dudu mythomaniac babagan iki, mula aku ora pengin ngerti karakter apa wae ing novel luwih saka apa sing dikarepake penulis babagan dheweke. Babagan tumitah, Aku bakal ngomong sing sapa sing populate ing Macondo saka Garcia Marquez. Ora mungkin nggabungake karakter, panggonan lan plot kanthi cara sing apik banget. A konjungsi sampurna.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

OSC: Ora ana khusus. A bit saka musik instrumental lan luwih aku seneng nulis kanggo esuk. Kajaba iku ora liya. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

OSC: Kaya sing dakkandhakake sadurunge esuk. Saka 9 nganti 13 wektu paling apikSenajan aku uga ora duwe mania khusus. Yen adegan utawa bab wis aku kepepet lan aku ora bisa mandheg nulis, aku bisa nindakake ing wayah sore utawa wengi.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

OSC: Aku seneng banget ilmu fiksi lan aku maca akeh tes. Kaping pisanan amarga aku percaya yen masyarakat bisa dilacak liwat fiksi ilmiah. Iki minangka termometer sing apik banget kanggo mencet jaman. Ing esai aku maca kabeh saka seni nganti sosiologi. Aku biyen akeh maca geguritan, nanging aku wis mandeg lan kudu bali maneh. Ing wektu iki maca kanggo kesenengan maca meh soko subversif. Puisi meh subversif

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

OSC: Aku maca a bibliografi Caravaggio dening Andrew Graham Dixon. Aku mung miwiti. Mung wingi aku bakal ngandhani yen aku maca Virginia Feito. Aku nulis, utawa luwih mbenerake, a kolom kanggo media. 

  • AL: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

OSC: Kita urip ing jaman sing aneh babagan iki. Dadi akeh sing durung tau diterbitake. lan sing duwe bagean positif lan liyane ora dadi luwih. Aku isih duwe gagasan yen ing sejarah manungsa ora nate entuk akses menyang sastra.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa tetep positif ing lingkungan budaya lan sosial?

OSC: Aku pracaya yen owah-owahan nggawa kesempatan. Iki klise, nanging aku dadi pendukung sing kuat. Buku audio, transfer sastra menyang media audiovisual utawa teknologi anyar ngganti cara kita nyedhaki fiksi. Aku percaya yen, kaya sing biasane, crita-crita sing digawe kanthi jujur ​​lan tresna bakal tetep urip. Nyritakake crita ana ing DNA manungsa. Iki minangka bagean saka proses sing nggawe kita saiki lan ora bakal owah. Mung ngganti kendaraan kanggo crita-crita kasebut. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.