Mario Escobar. Wawancara karo sejarawan, penulis lan kolumnis

Mario Escobar menehi wawancara iki.

Fotografi: Mario Escobar, profil Facebook.

Mario escobar Dheweke saka Madrid. Lulus ing Sejarah lan Diploma Pasinaon Lanjut khusus ing Sejarah Modern, dheweke nulis novel, esai lan artikel, uga menehi ceramah. Dheweke miwiti nerbitake dhewe lan saiki wis ngedol ewonan buku. Matur nuwun kanthi sanget kanggo manungsa waé lan wektu kanggo wawancara iki ing ngendi dheweke ngomong babagan karir lan topik liyane.

Mario Escobar—Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Sampeyan nulis novel sejarah, crita detektif, fiksi ilmiah, biografi... Ing genre apa sampeyan mikir sing paling apik?

MARIO ESCOBAR: Aku seneng mikir yen aku dadi wong sing golek crita, aku ora milih adhedhasar genre, nanging aku prihatin manawa dheweke menehi sumbangan kanggo para pamaca. Pancen minangka sejarawan aku seneng banget nyelidiki novel-novel sejarah, nanging plot crita polisi sing cepet-cepet uga nggumunake aku. 

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

ME: Salah sawijining buku pisanan sing dakwaca yaiku Ing saindhenging donya karo Korilú, novel bocah-bocah sing semangat lelungan nuntun sampeyan ing saindenging jagad. Uga kabeh crita Jules Verne lan sawetara biografi ilustrasi sing metu karo omah penerbitan Bruguera. Buku liyane sing dakwaca nalika isih cilik yaiku Kitab Suci.

Aku nulis sawetara lakon swashbuckling kasebut, banjur crita kutha lan seri crita cekak. Sayange aku ora nyimpen. Buku pisanan sing aku nyoba nulis nalika isih enom yaiku Omah kawicaksanan. Ing novel iki dheweke nyritakake babagan Perjalanan Abderramán saka Damaskus menyang CórdobaAku ora tau rampung buku. 

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

ME: Salah siji favoritku tansah Stephen King, nanging aku uga wis dadi pacangan gedhe saka buku abad kaping XNUMX lan penulis kaya Margarite nedha bengi sampeyan, Robert Kuburan utawa Gore Vidal.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

aku: tanpa mangu-mangu Don Quijote saka La Mancha y Sherlock Holmes. Aku nemokake wong loro karakter narik, banget padha jero mudhun. Loro-lorone berjuang kanthi cara dhewe-dhewe lan nuwuhake karakter liyane sing nyritakake critane.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

ME: Aku ora duwe akeh hobi. Aku seneng nulis ngrungokake musik klasiknanging aku ora tansah nglakoni. Biyen, aku nulis esuk banget, nanging saiki aku ora peduli yen aku nulis ing wektu utawa liyane. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

AKU : PMaksudku nulis esuk, nanging aku tansah nindakake sewu iku sadurunge sijine lan ing mburi Aku rampung ing afternoonNanging ing jero ati aku ora peduli. Nalika aku miwiti crita, aku lali kabeh sing ana ing sekitarku.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

ME: Aku seneng wong meh kabeh, sanajan sastra paling romantis, nanging saka fiksi ilmiah, liwat angkara utawa novel sajarah, aku ora jijik apa-apa. Aku ora tahan buku pretentious utawa simbolis banget. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

ME: Saiki aku maca Andrea Camilleri, Aku pengin seneng 33 buku babagan karakter sampeyan Montalbano. Aku uga maca posteguillo, buku kang kapindho ing kaisar Trajan. Ing esai aku melu buku sing ngomong babagan intelijen buatan lan aku wis rampung sawetara biografi babagan Camilo Cienfuegos. Sing persis topik buku sing aku nulis saiki. Judule komandan desa lan dadi bab Revolusi Kuuban lan salah siji saka pahlawan paling emblematic sawijining.

  • AL: Apa sampeyan mikir babagan penerbitan lan apa sing nggawe sampeyan mutusake kanggo nyoba nerbitake?

ME: Donya penerbitan iku diganti banget. Kita wis pirang-pirang taun nyerep penerbit gedhe nglawan sing cilik. Iki nggawe angel milih penerbit lan konsentrasi banget ing pasar. Masalah liyane yaiku kakehan novelties diterbitake lan buku ora diijini kanggo keno ing meja toko buku. Penerbit mung promosi buku saka penulis paling misuwur. 

Butuh patang taun kanggo nerbitake novel pisananku, sawise puluhan ditolak, novel kateluku bisa diterbitake ing taun 2006. Wiwit iku aku ora mandheg nerbitake. Buku-bukuku wis metu ing luwih saka rolas basa, nyatane aku adol luwih akeh ing basa Inggris utawa Polandia tinimbang ing basa Spanyol. Wiwit 2012 aku uga miwiti nerbitake dhewe ing Amazon. Biasane Aku entuk papat buku setahun utawa lima, ing telu utawa papat penerbit sing beda-beda.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

ME: Sing bener, 2020 lan 2021 minangka taun sing paling akeh adol buku lan proyek. Taun iki uga apik banget lan kanggo taun ngarep rong novel sejarah, siji esai lan rong novel kejahatan bakal dirilis. Aku ora bisa sambat. Aku pracaya iku rahasia kanggo nerbitake akeh banget yaiku kerja keras lan ora ngenteni apa sing kedadeyan karo buku sadurunge


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.