Mary Latorre. Wawancara karo penulis Barefoot Between Roots

Wawancara Maria Latorre.

Fotografi: María Latorre, profil Facebook.

Maria Latorre nyerat novel romantis lan crita kanggo wong diwasa lan wis sawetara judhul diterbitake minangka A kulawarga ing karya, Ndemek langit o Kesenengan. Sing terakhir judule tanpa alas kaki ing antarane oyod. Aku seneng banget karo wektu lan pengabdian sampeyan babagan iki Interview kang dakkirim dina iki.

Mary Latorre. Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novel pungkasanmu sing diterbitake yaiku Barefoot antarane werna. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

MARÍA LATORRE: Iku crita saka Lola, wanita nom-noman sing tansah manggon ing pagunungan Andalusia lan, sawise ibune tilar donya, banjur manggon karo bapake ing Catalonia. Saka manggon ing kabin ing tengah alas, dheweke dadi putri saka vintner borjuis lan ing ngadhepi tawuran iki, dheweke bakal mutusake supaya ora ilang hakekate, apa wae sing kedadeyan. Nalika sampeyan ketemu Cesc Ribelles, pegawe bapake, bakal wiwit duwe mamang bab apa pancene nyoba kanggo nglindhungi lan apa kang ilang dening clinging kanggo sasi.

Ide iki muncul meh rong puluh taun kepungkur, ing crita aku nulis kanggo kontes ing kuthaku. Ing kono ana rong karakter sing metu Aku pengin nerangake liyane barang. Wong-wong mau sing bakal dadi Lola lan Cesc. Suwe-suwe padha bisik-bisik marang aku lan aku ngerti yen apa sing dicritakake iku awujud novel. Aku rumangsa durung siyap nulis, mula aku mlebu kursus novel romantis Érika Gael — sing paling apik sing bisa daklakoni kanggo uripku minangka panulis — lan ing kana pungkasane aku wiwit ngripta.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

ML: Ing crita pisanan sing wis daktelpon Marta lan babagan bocah wadon cilik sing pengin tuwuh, rada mundur saka Peter Pan, aku kelingan kanthi jelas amarga aku rumangsa kaya dheweke. Taun mengko padha menehi kula Putri elf, dening Sally Scott, lan iku bahan bakar pokok kanggo nulis dhewe.

ing crita pisanan sing daktulis nalika isih cilik kasebar ing kertas bungkus lan kaca-kaca sing dicopot saka sandi buku catetan sekolah. Sing paling tak eling yaiku critane kidang sing kepepet ing oyod wit. Nanging Aku nyimpen sawetara saka wong-wong mau.

  • TO THE: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

ML: Loro penulis sing akeh pengaruhe aku nalika isih enom yaiku JDSalinger lan Federico García Lorca. Nanging aku mikir dheweke ora bakal dadi panulis sing padha tanpa Flannery O'Connor, Jose Luis Sampedro, Pilar Pedraza, Miguel Delibes, Marisa Sicilia, Gianni Rodari, Érika Gael utawa Jesús Carrasco, lan liya-liyane. 

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

ML: akeh! Nanging saiki, sing pertama dipikirake yaiku Tyrion Lannister. Nalika aku maca buku taun kepungkur, aku kesengsem karo pinggiran lan kamanungsane, tansah antarane apik lan ala, slamet lair.

  • TO THE: Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca?

ML: Nalika aku nulis aku butuh musik latar mburi, selaras karo crita aku wis ing tangan. Aku ora duwe pakulinan khusus maca, biasane maca yen ana wektu luang, mula akhir-akhir iki aku kerep nindakake ing ponsel.

  • TO THE: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

ML: Panggonan sing paling disenengi kanggo nulis yaiku ing njaba ruangan, nganggo laptop utawa notebook, lan wektuku esuk. Aku ora duwe panggonan favorit utawa wektu kanggo maca, Aku sing sembarang panggonan lan sembarang wektu iku becik kanggo nindakaken.

  • TO THE: Apa ana genre liyane sing disenengi?

ML: Ya, aku mikir ana crita apik ing kabeh genre. Umume, aku ora milih genre novel kanggo milih wacan, biasane kanthi sinopsis utawa rekomendasi saka wong sing kritériane aku percaya.

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

ML: Aku maca Panjarwa, de Jose Gil Romero lan Goretti Irisarri, lan aku nulis a novel cekak sing bisa diklasifikasikaké minangka sentimental. 

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

ML: Ing krisis. Bahan baku kanggo buku ing Papel liwat gendheng, komodifikasi sastra dileksanakake ing kualitas, ing perompakan ora bisa ngemot, penulis anyar duwe sawetara kesempatan, penerbit biasane isih anchored ing laku sing ora ana maneh nggawe pangertèn lan sing alon mudhun wutah saka penulis sing, jaringan sosial mbuwang kita saka tengah ...

Nanging yen ana krisis, ana kesempatan kanggo owah-owahan, kanggo evolusi lan mugi-mugi kita manfaataken kagem ningkataken kawontenan sedaya lan kangge sastra. Kita penulis lan penulis pengin duwe kontrol luwih saka karir kita lan sing wis ngganti akeh iku. 

  • TO THE: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa apa sampeyan bisa menehi komentar positif ing crita mbesuk?

ML: Aku isih duwe akeh perkara positif, mesthi. Kanthi wong-wong sing wis daktemu ing dalan lan sing apik lan sing ora apik sing wis diwenehake marang aku, ndhuwur kabeh. saka hubungan manungsa iku ngendi iku umume asalé saka inspirasiku


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.