Luis Villalon. Wawancara karo penulis El cielo sobre Alejandro

Photography Luis Villalon. Profil Facebook.

Luis Villalon, saka Barcelona saka 69 taun, dadi panulis sawetara latihan bab Yunani kuno kaya Perang Trojan utawa Alexander ing pungkasan jagad. Ing taun 2009 dheweke nerbitake Hellenikon, Pakaryan sing menang penghargaan kasebut Hislibris kanggo pangarang anyar paling apik novel sejarah. Sing terakhir dikirim yaiku Langit liwat Alexander, bubar dipilih dadi finalis kanggo penghargaan Hislibris, lan ing iki Interview Dheweke crita babagan topik kasebut lan akeh topik liyane. Aku seneng banget karo wektu lan kabecikanmu.

Wawancara karo Luis Villalón

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

LUIS VILLALÓN: Sing pertama persis, ora. Kayane diwaca sawetara sing dibutuhake ing kuliah utawa sekolah menengah: ing Geguritan dening Mío Cid, Celestine…, Salah sijine kudu. Maca kanggo seneng-seneng, yaiku, tanpa sekolah utawa imposisi sapa wae, aku eling yen wis maca kayata Estate, sing paling apik penjual dening Alex Halley sing wis modis pirang-pirang taun kepungkur lan nggawe seri luwih misuwur tinimbang buku kasebut. Aku uga kelingan Wates biru, sing uga duwe serial televisi. Aku ora ngerti yen dheweke pertama, nanging dheweke bakal kasedhiya.

Crita pisanan sing dakkirim? Nalika aku lagi nem taun EGB, aku nulis (luwih becik nggambar) a komik kanthi macem-macem crita pahlawan super sing tak gawe. Komik kasebut uga duwe hobi, crita lan macem-macem omong kosong; Aku gawene tutup lan dijarke kaya buku. Ing kursus ing ngisor iki komik diterusake, lan uga liyane. Aku isih duwe. Aku uga seneng nulis puisi, rippy lan dimaksudake supaya nyenengake. Aku kelingan iku sak suwene militèr Aku mutusake nulis a buku filsafat. Aku nulis udakara 30 utawa 40 kaca.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

LV: Kayane ana loro: Itdening Stephen King nggegirisi aku amarga alesan sing jelas: critane medeni, para protagonis yaiku bocah-bocah sing mengko saya tuwa ... Aku isih enom nalika maca, bisa uga umure 15 taun. Sing liyane yaiku Crita tanpa wates, dening Michael Ende. Fantasi, Pak Karl Konrad Koreander, Bastián Baltasar Bux, Atreyu, Fújur, Áuryn, Permaisuri Bayi, nyetak teks warna loro, crita sing mangan liyane kayata Nothingness ngonsumsi Fantasi ...

Nalika aku maca, kanthi logis, akeh referensi mitologis sing mengko dakkerteni aku duwe, lan kadang mikir maneh kanggo alesan kasebut, kanggo nggoleki. Nanging aku wedi nglakoni, supaya ora bisa ngelingi buku sing dakelingi.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

LV: Lho, aku ora ngerti yen duwe, dakkira ora. Luwih saka panulis, aku bakal ngomong buku sing aku seneng banget. Saka klasik, Oliver Twist saka Dickens, Kadurjanan lan Ukuman dening Dostoevsky, Cacah saka Monte Cristo Dumas, sawetara drama Shakespearean, Dhuwur Wuthering dening Emily Brontë, Jane eyre saka mbakyune Charlotte ...

Miturut panganggit kontemporer, sawetara novel dening Jose Carlos Somoza, saka Javier Marias, Cormac McCarthy, John Williams ... Aku bubar nemokake Iris Murdock, panulis Irlandia sing tilar donya 25 taun kepungkur. Novelane cukup kandhel lan kudu diwaca kanthi tenang, nanging aku seneng: Segara, segara, Pangeran ireng, Putrane tembung...

Aku cukup suwe sawetara maca novel sejarah, jinis sing aku seneng banget (nyatane, yen aku panulis prekara, novel novel). Aku isih maca, mesthi. Aku seneng penulis klasik saka genre kasebut: Robert Graves, Gisbert Haefs, Mika Waltari utawa Mary Renault.

Nanging yen dening panulis favorit tegese para sing paling dakwaca, mula aku kudu golek komentar ing wong Yunani: Homer, Thucydides, Herodotus, Sophocles, Plato, Xenophon, Aristophanes… Kabeh diwiwiti karo wong Yunani.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

LV: Aku ora ngerti, aku kudu mikir babagan iki. Kasedhiya aku Tiglat Asyur, protagonis saka Wong Asiria y Lintang getih, novel anggitane Nicholas Guild. UTAWA Lario Turmo de Etruscandening Mika Waltari; utawa Bartleby de Bartleby, juru tulisdening Melville. Utawa uga Mendel, saka Mendel karo nggawa bukunedening Stephan Zweig.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

LV: Aku ora nganggep hobi kasebut, nanging Sifat sing mbantu aku fokus. Nalika aku maca utawa nulis ing umum aku kudu meneng, utamane ing babagan swara; yen aku krungu omongan, aku bakal terus nglacak awakku dhewe lan ora ngerti tujuane. Ana wong sing bisa maca ing kahanan kasebut, nanging dudu aku. Kerep Aku nganggo musik kanggo nulis (ora diwaca), cekak banget.

Aku milih sadurunge sing pengin dirungokake, meh mesthi musik instrumental (Mike Oldfield, Michael Nyman, sawetara trek musik, utawa mung lagu sing dakkarepake), lan aku terus muter maneh, ing daur ulang, kaya mantra. Aku tau ngrungokake lagu tanpa wates Jagad sing apik banget dening Louis Armstrong, ditutupi dening musisi Hawaii, kanggo nulis dongeng humor Yunani, karo Socrates lan Plato ing tengah. Aku menang kontes crita karo dheweke.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

LV: Yen aku bisa milih, aku bakal ngomong yen ing wayah wengi, nanging umume aku maca utawa nulis Nalika aku bisa. Ing platform kereta bawah tanah (sanajan ana gangguan; mula aku kudu maca maneh apa sing dakwaca utawa mriksa apa sing ditulis), sajrone nedha awan, sore, ing amben ... Kabeh iku gumantung karo wektu sing sampeyan lakoni.

  • AL: Apa sing ditemokake ing Langit liwat Alexander?

LV: Ya, sanajan katon beda saka judhul, sing ora ketemu, utawa kurang ketemu, yaiku Aleksander, Aleksander Agung. Kanggo sing ora ngerti sapa, Alexander minangka raja Makedonia sing nalika yuswa 22 taun ngrebut kekaisaran Persia sing gedhe banget lan ing 10 taun dheweke duwe wilayah sing wiwit saka Mediterania sisih wétan menyang India lan kali Danube menyang Segara Abang. Penjajahane ngowahi jagad iki salawase. Nanging novel kasebut ora va saka penaklukan sing, nanging kasusahan salah sawijining wong Yunani sing ngancani Aleksander ing ekspedisi kasebut: Onesícritus tartamtu, kanthi jeneng rumit kaya umure wiwit dheweke melu rencana aneh sing ana ing raja Makedonia.

Iki dudu novel sejarah sing digunakake, ing pangertene manawa, ya, ana petualangan, nanging epos heroik khas ora katon sing biasane kalebu genre kasebut, uga adegan perang sing dawa (sanajan ana pertempuran), uga karakter sing apik banget utawa ala banget. Ing urip ora ana sing ireng lan putih, kita kabeh werno abu-abu, lan kaya ngono novel iki, sanajan wis digawe wiwit 2300 taun kepungkur (nyatane, salah sawijining paraga bisa "ndeleng warna "saka wong). Aku mikir novel duwe titikan guyon Muga-muga ana sing nyekel, y banget refleksi liyane, amarga paraga nglampahi nyawane nggambarake nasibe.

  • AL: Apa wae genre liyane sing disenengi kajaba sejarah?

LV: Yen ana apa-apa mitologis ing, nanging mung nalika apa sing dicritakake mau pancen mitos. Yen akeh perkara sing dicampur sing ora cocog karo aku, utawa luwih akeh imajinasi sing dibuwang tinimbang mitos sing wis kalebu, aku ora bisa mbantu lan nyopot. Aku seneng maca filsafat, Aku kira amarga (utawa matur nuwun) wis sinau gelar kasebut. Sadurunge aku seneng banget maca komik pahlawan super; Aku ora ngerti apa sing dianggep minangka jenis kelamin.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

LV: Aku karo a karangan dening Luciano Canfora, sejarawan lan filologi Italia, sing judhulé Krisis utopia. Aristophanes nglawan Plato. Aku seneng banget. Iki minangka salah sawijining buku sing pengin digarisake utawa dicathet lan diwanti-wanti supaya maca liyane. Minangka kanggo nulis, Aku duwe sejarah Yunani wiwit wiwitan abad kaping XNUMX SM. C. sing bakal kita deleng yen pungkasane apik.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

LV: Ya, akeh penulis, lan aku kalebu ing paket kasebut. Pancen angel nerbitake buku, mula ora angel golek kerja apa wae: ana akeh pasokan, akeh panulis, lan kurang dikarepake. Penerbit layar lan ora duwe risiko nerbitake jeneng sing ora dingerteni, sanajan sejatine uga ana sing milih penulis anyar utawa sing lagi wae diwiwiti; nanging maneh masalahe yaiku rame banget. Sampeyan bisa nulis kanthi luwih apik utawa luwih ala, nanging kakehan sampeyan bisa nemokake penerbit sing nerbitake sampeyan.

La penerbitan desktop Iki minangka cara kanggo ngatasi masalah: yen ora duwe penerbit, coba terbitake dhewe lan delengen apa sing kedadeyan. Paling ora, impen bisa ndeleng buku sing diterbitake sampeyan wis kelakon. Lan nyatane penerbit kadang-kadang menyang portal kaya Amazon kanggo nggoleki panulis sing wis nerbitake dhewe lan sukses, kanggo mlebu. Marcos Chicot, finalis kanggo penghargaan Planeta sawetara taun kepungkur, utawa Javier Castillo, utawa David B. Gil, pancen begja.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bisa tetep tetep positif?

MF: Secara pribadi aku wis begja; Ing lingkungan kulawarga, ora ana panularan kovalen, lan ing level kerja aku uga ngatur meh setaun yen kita kena pandemi. Nanging jelas yen kahanan kasebut kritis, lan manawa akeh sing ngalami wektu sing ala banget, kanggo kesehatan lan kerja. Aku mikir kaya ngono akeh kesadharan sosial kurang, kita malih kesandhung ing watu sing padha wiwit wiwitan pandemi amarga kurang sadar. Rumah sakit ambruk karo pasien, klinik rawat inap sing kebak kerja ... Lan isih akeh sing ora nganggep serius masalah kasebut.

Yen aku tetep bisa tetep positif? Dadi, amarga kita ngomong babagan buku, Aku bisa seneng amarga ing taun 2020 aku nerbitake Langit liwat Alexander lan liya-liyane. Mesthi wae, nanging wedi yen nasib ora milih taun sing paling apik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.