Rosario langka. Wawancara karo penulis El cielo sobre Canfranc

Rosario Raro menehi wawancara sing menarik iki.

Fotografi: Rare Rosario. Sopan saka penulis.

Rosary Langka Dheweke dadi panulis, dhokter ing Filologi Hispanik lan profesor Basa Spanyol lan Penulisan Kreatif ing Universitas Castellón. Dheweke dadi Bebungah Aragon ing taun 2022 sing diwenehake dening para bakul buku ing provinsi Huesca kanggo novele. Langit liwat Canfranc. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan aku matur nuwun banget kanggo kebecikan lan wektu sing didedikakake.

Rosario Langka - Interview

  • SASTRA SAIKI: Novel pungkasanmu sing diterbitake yaiku Langit liwat Canfranc. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

ROSARY RARE: Ana sawetara wong sing saiki manggon ing kutha Canfranc sing nyritakake babagan kedadeyan sing dakcritakake: ing geni wiwit 24 April 1944 lan sesambetan saka prajurit Jerman, parachutist ing kasus novelku, karo bocah-bocah wadon ana.

Banjur aku weruh ing koran ABC saka 29 April 1944 sawetara gambar akeh banget saka bilai. Ing newsreel Francoist sing nalika rezim digambarake ing bioskop sadurunge film, NO-DO, geni Canfranc uga muncul ing siaran ing tanggal 8 Mei 1944, sawise menehi laporan babagan sore musik Georgia ing Warsaw lan sadurunge laporan olahraga. . ing ringkes iki dokumen Ambane karusakan bisa dideleng saka kurang saka menit ing ndhuwur kutha sing kobong. 

Canfranc ora dibangun maneh. Kasunyatan iki minangka bukti paling gedhe yen dhuwit ora tau teka, nanging tiba ing pinggir dalan. 

Gunggunge jutaan sing diklumpukake akeh banget, mula ora bisa dipercaya. Asal-usul sing paling maneka warna: sumbangan kanggo mbangun maneh Canfranc saka upah sedina kanggo kabeh pegawai negeri Spanyol, sipil lan militer, inisiatif sing akeh buruh lan petani kanthi sukarela gabung, kanthi nyuda penghasilan sawise perang. Kajaba iku, akeh koleksi, koleksi lan nuduhake kanggo bantuan sing kena pengaruh: adu banteng, pertandhingan bal-balan lan majalah musik. Ing Prancis lan ing pirang-pirang negara Amerika, liwat langganan populer, akeh dhuwit uga dikumpulake. 

Diwilang, adhedhasar tembung saka sawetara saksi ing wektu, iku bakal ngawula kanggo mbangun Canfranc kaping lima. Kanggo karya detektif, aku nggawe garis ing peta Spanyol saka Madrid menyang Canfranc kanggo miwiti ngerteni ing titik apa geografi kita sing atusan yuta pesetas wis diganti alamat, tujuan lan, ndhuwur kabeh, tangan. Temokake aku kaget. Ora kaya sing dakkarepake. Rasa gumun iku sing nyurung aku nyritakake crita iki.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

RR: Buku loro sing nggawe aku wiwit maca terus-terusan yaiku: Kumbang mabur nalika srengenge surup, saka María Gripe, ing ngendi naturalis Swedia Linnaeus muncul lan sawetara taun sabanjure babad sentimental ing abang, dening Francisco González Ledesma, pamenang penghargaan Planeta 1984. Mbokmenawa kaloro iki ora cocog banget kanggo umurku — banjur aku mung umur telulas taun — nanging pancen penting. Aku ora rumangsa maca babagan acara tartamtu ing Barcelona, ​​​​aku rumangsa ana banjur. 

Taun sabanjuré aku maca Dawn Chronicle saka panulis Aragonese sing tilar donya ing San Diego, California, Ramón J. Sender. Iku mbantu kula kanggo soko penting banget: ngerti tanpa mangu sing Aku wanted kanggo ngaturake dhewe kanggo nulis. Wiwit wektu iku aku uga kelingan maca dalane, dening Miguel Delibes, lan kothak berlian, dening Mercè Rodoreda. 

Mi crita pertama, kanggo nelpon ing sawetara cara, Aku judhul iku Perjalananku ing awan. Aku nulis nalika aku ana ing ngisor sepuluh taun lan aku menang karo wong hadiah sastra sawetara wigati. Iki diwiwiti ing kastil ing bukit La Estrella. Ing lereng gunung iku aku isih manggon, ing lanskap iki madhep lembah Palancia antarane Sierra Espadán lan Calderona.

  • TO THE: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

RR: Maks, Cervantes, sawetara penulis Prancis kaya Benoit Groult lan ing antarane sing saiki aku kerep maca: Évelyne pisir lan Leila slimani, Penghargaan Goncourt 2016.  

  • TO THE: Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

RR: Tanpa mangu, ing Quixote

  • TO THE: Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca? 

RR:  kasepen lan sepi

  • TO THE: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

RR: ing jam pisanan dina, kaping pirang-pirang sadurunge esuke, lan ing sandi kursi santai oranye. Senajan aku tansah ngomong kamarku dhewe yaiku laptopku karo aku bisa nulis ing ngendi wae ing ngendi kondisi pitakonan sadurunge ketemu. 

  • TO THE: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

RR: Kabeh lan uga hibridisasi. Aku maca tanpa kompleks lan tanpa prasangka. 

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

RR: Ing patbelas novel finalis saka hadiah sastra kang aku juri

Babagan bab novel sabanjure aku ora bisa mbukak. Aku nimbang sing efek surprise uga penting banget. Salajengipun, García Márquez biyen ngucap kaya mangkene: yen sampeyan ngandhani, sampeyan ora nulis maneh.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

RR: Ing a wayahe transisi saka cara lan adat saka abad XIX nganti abad rong puluh siji karo kabeh sing gawe katut saka kerumitan lan kebingungan. Sanajan nyatane buku fisik minangka siji-sijine media sing nolak digitalisasi konten liyane kayata musik utawa film. 

  • TO THE: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa apa sampeyan bisa menehi komentar positif ing crita mbesuk?

RR: Kita tansah ana ing krisis amarga siji alasan utawa liyane. Kaya sing dikandhakake, mung sing permanen yaiku owah-owahan. Refleksi kanggo nyetel tansah positif amarga, kanthi cara iki, kita dadi sadar yen perlu kanggo golek kabegjan kanggo awake dhewe lan wong-wong ing saubengé. Sawise kabeh, iku kepinginan paling manungsa: dadi sehat lan wong sing ditresnani. Mulane aku mikir yen ora ana wong sing duwe pikiran sing waras, pengin perang.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.