Wawancara karo Víctor del Arbol, Nadal Award 2016.

Víctor del Árbol, Penghargaan Nadal 2016 kanggo Meh Meh Kabeh.

Víctor del Árbol, Penghargaan Nadal 2016 kanggo Meh Meh Kabeh.

Kita duwe hak istimewa saiki duwe blog ing blog Victor saka Wit, Barcelona, ​​1968, Pemenang Penghargaan Nadal 2016 dening Kawa meh kabehChevalier des Arts lan Lettres kanggo Pamrentah Republik Prancis, panulis laris kayata A yuta irungnya o Sedhihipun para Samurai.

Víctor del Árbol nggawe novel kejahatan kasebut luwih saka siji jinis. Crita kasebut beda-beda, diwiwiti saka awal, ora ana sing bisa ditebak. Ora ana novel sing nyiapake sing sabanjure kanggo sampeyan. Kaget, nyenengake, para panulis sing nggandhengake pamaca, sing ora bisa milih ing antarane karyane amarga masing-masing wis tetep ngelingake.

Warta Sastra: Sampeyan mesthi ujar manawa semangat babagan literatur wiwit cilik, ing perpustakaan tetanggan sampeyan ing Barcelona, ​​ing ngendi ibune nilar sampeyan karo sedulur nalika arep kerja: apa buku sing nggawe sampeyan mikir «Wiwit aku luwih tuwa aku bakal dadi panulis?

Victor saka Wit: Ing saben tahap ana macem-macem, lan sawetara uga ngluwihi jaman generasi kanggo tetep dadi kanca setya sajrone uripku. Saka komik klasik kasebut diadaptasi wiwit cilik nganti Coetzee, buku lan panulis kayata Steinbeck, Faulkner, Fietzcherald, Dostoyevsky, Delibes, Matute, Mallarmé, Lope ... Stranger of Camus menehi tandha tumrap aku, kaya uga Naskah Gagak Max Aub, Seratus Taun Kesepian dening García Marquez, Hombres del Maíz dening Miguel Ángel Asturias ... Yen ana definitif, aku ora ngerti. Kabeh wong ngundang aku nyoba. Amarga alasan emosional, aku ngelingi sing penting: "Requiem kanggo petani Spanyol" dening RJ Sender. Iki minangka penghargaan kanggo penghargaan sastra pertamaku (nalika umur limolas taun) lan ing wektu sing spesifik banget nalika aku mudha, aku ngerti banget nalika nemokake "De Profundis" dening Oscar Wilde. Aku miwiti langkah pertama kanthi antusias babagan Sejarah lan menehi inspirasi kanggo maca buku Paul Preston lan Hugh Thomas nalika Perang Sipil Spanyol, utawa Babad Hindia dening Bartolomé de las Casas. Aku seneng banget karo buku-buku Follet nalika aku durung nulis Los pou de la Tierra, karo Vozquez Figueroa lan Tuareg, karo Marsé lan Afternoons Terakhir karo… Teresa, ayo mandheg saiki. 

AL: Chevalier des Arts et des lettres ing 2017. Sampeyan nuduhake penghargaan kasebut karo wong Spanyol liyane misuwur kayata Carmen Maura sing ngembangake bagean karir profesionale ing panggung Prancis, utawa Arturo Pérez Reverte, lan karo kepribadian sing paling anyar novel ing bidang sastra, Bob Dylan, utawa kanggo jeneng sawetara Maryl Streep, Clint Eastwood, Shakira, Carlos Vives… Apa modis ing Victoria ing Prancis, salah sawijining pasar paling gedhe kanggo jinis ireng? Apa tegese penghargaan iki ing karir profesional sampeyan?

VDA: Aku ora seneng mikir manawa aku dadi panulis mode ing Prancis amarga fesyen wis kliwat lan aku ngira kabeh kita sing ngaturake kekarepan iki duwe kekarepan kanggo bertahan. Kosok baline, sing nggawe aku seneng yaiku sawetara karya sing dadi bagean saka apa sing diarani "perpustakaan latar mburi" lan sanajan wis pirang-pirang taun terus diwaca. Kayane aku penting manawa buku bisa diwaca ing sanjabane wektu nalika ditulis lan isih valid. Sing nggawe dheweke klasik.

Aku pengin yakin yen dijenengi Chevalier des Arts et lettres dening pamrentah Prancis bakal nggawe aku dadi panulis sing luwih apik, nanging aku wedi ora kaya ngono. Aku nampa pangenalan iki kanthi rasa seneng banget, nanging ngerti manawa pendapat saka wong liya lan pendapatku durung mesthi cocog. Jeneng-jeneng sadurunge aku sing dikutip nuduhake lintasan lan kedadeyan sing isih durung dakkarepake. Nanging mesthine minangka insentif kanggo terus nyoba. Bagean cilik sing ora bisa dakcekel pengin pengakuan bergengsi iki supaya rada alus ing omah, nanging aku ora seneng banget. Kita kudu terus maju.

AL: Panulis nyampur lan menehi kenangan lan crita sing wis dirungokake kanggo nggawe karakter lan kahanan, profesi sampeyan sing lawas, pengalaman sampeyan ing Mossos, apa sampeyan menehi inspirasi?

VDA: Pabrik saka memori pribadi minangka subyek sing dakdhasarake. ROOT kabeh ana, ing antarane lipatan jaman kepungkur sing menehi inspirasi, nggawe maneh, deform lan nggawe maneh dhewe. Pengalaman penting minangka Mosso minangka bagean saka memori memori lan pengalaman kasebut. Ana ing kana, ing antarane kaca, kanthi cara sing kurang luwih jelas, malah kanggo aku. Wedi, pinemuku, kuciwo lan gumunku. Bagéan saka uripku.

AL: Genre ireng, nanging ora kaya umume penulis genre kasebut, ora ana paraga sing mbaleni, dheweke ora terus, apa ana ing antarane sampeyan mikir bakal duwe crita ing mbesuk utawa saben bakal diwiwiti saka awal ?

VDA: Mungkin ing sawijining dina, sawetara bakal nginep, nanging nganti saiki aku durung ngrasakake kabutuhane. Dheweke kudu dadi karakter sing ora bisa dilalekake, sing bisa nampilake kabeh aspek lan evolusi sajrone pirang-pirang taun, kayata Petra Delicado saka Alicia G. Bartlett sing dikagumi.

AL: Akeh prekara sing apik sing nyurung karir profesional sampeyan kayata sukses ing Prancis Sedhihé Samurai, utawa Penghargaan Nadal kanggo Kawa meh kabeh. Kanggo sampeyan, minangka panulis lan minangka pribadi, apa momen khusus karir profesional sampeyan? Sing bakal sampeyan critakake putu sampeyan.

VDA: Nalika sapisanan aku ndeleng novelku ing toko buku ("El Peso de los Muertos"), sampul La Vanguardia ing Sant Jordi sing ditampilake bebarengan karo Juan Marsé, salah sawijining penulis referensi, rokok sing dakkisep esuk ing Plaza sawise upacara Nadal lan ditinggal dhewe mikir babagan masa kanak-kanak, sedulurku. Nanging ing ndhuwur kabeh, aku bakal ngandhani putu yen sing paling apik durung daklakoni, lan kasunyatane bakal kedadeyan.

Ndhuwur Udan, novel paling anyar dening Víctor del Árbol, diterbitake dening Destino.

Ndhuwur Udan, novel paling anyar dening Víctor del Árbol, diterbitake dening Destino.

AL: Buku paling anyar sampeyan, Ndhuwur Hujan, diterbitake taun 2017, apa wis ana proyek sabanjure? Apa sampeyan minangka salah sawijining sing miwiti novel sabanjure yen novel sadurunge rampung, utawa apa sampeyan butuh wektu kanggo regenerasi kreatif?

VDA: Aku ngeculake wektu, sanajan ide ora teka utawa metu kanthi otomatis. Minangka proses kreatif lan aku ora mesthi ngontrol. Kadhangkala nalika aku nulis, ana forays menyang wilayah liyane sing menehi inspirasi, aku njupuk cathetan lan nyimpen supaya diwasa mengko. Kadhangkala aku nulis sawetara kaca kanggo ngerteni manawa aku rumangsa kepenak, yen bisa digunakake. Yen ora, tinggalake.

Aku nggarap crita anyar, ing proses dokumentasi lan nggabungake kerangka struktural, karakter ... Bakal dadi proses sing dawa sadurunge aku miwiti nulis.

AL: Sampeyan duwe novel sing ditulis lan durung diterbitake, The Abyss of Dreams, sing dadi Finalis kanggo Penghargaan Fernando Lara 2008. Apa sing kedadeyan? Kita ngerti yen novel detektif. Apa sampeyan ora duwe papan ing pasar kompetitif iki, utawa sampeyan sing ora pengin nemokake maneh?

VDA: Aku ora ngira iki novel sing apik, sanajan ide kasebut, butuh akeh gaweyan lan aku ora rumangsa mundur maneh kanggo meninjau. Mungkin ing sawijining dina.

AL: Ana hobi utawa kebiasaan nalika nulis? Dheweke ujar manawa sampeyan seneng lungguh lan nulis ing teras bar ing ngisor omah sampeyan ... Apa sampeyan isih bisa nindakake utawa apa sukses ngunci sampeyan ing omah?

VDA: Hahaha, iya, aku tetep nglakoni. Kadhangkala, klien nyedhaki aku, menehi salam, utawa njaluk aku mlebu buku, nanging dheweke kalebu wong sing apikan lan ngormati privasi. Sing duwe ngerti aku lan ora ngobrol karo aku, sanajan aku njaluk latte saben rong jam. Ing mangsa adhem rada rumit, nanging prakara iki bisa dikatutake kanthi apik. Aku seneng nulis ing papan terbuka, diubengi karo kedadeyan, nganggo rokok, cathetan. Kapan wae lan nganti aku krasa kesel.

AL: Ana sing nuduhake gaweyane sadurunge dheweke ndeleng padhang?

VDA: Sadurunge, Lola, tilas mitraku, wis maca. Dheweke nggawe aku ndeleng bab-bab sing menarik banget sing aku ora ngerti. Saiki aku pindhah menyang editor utawa njaluk bojoku maca sawetara bab kanggo ndeleng kepiye crita kasebut. Nanging ora ana siji-sijine sing kritis kaya aku. Pungkasane, aku ngerti apa sing dakkarepake lan kepiye cedhak utawa adohku kanggo entuk.

AL: Kepiye novel sampeyan cocog karo masarakat saiki? Kapan sampeyan nulis apa sing sampeyan pengin eling karo para nonton babagan sampeyan? Apa topik sing sampeyan minangkani ngluwihi sejarah sing kalebu?

VDA: Dheweke cocog karo kepinginan kanggo nggabungake konten lan wadhah. Pidato sing anyar, nglipur lan langsung kanggo nyritakake bebener lawas sing padha, keraguan sing ora ana asil lan tema seni universal, kepinginan kanggo nyelidiki babagan apa kita lan makna kabeh sing diarani Eksistensi Aku kasengsem karo bocah cilik sing ilang, soal kekejeman lan soal sing apik lan sing ala.

Aku ora ngerti apa sing bakal dielingi para pamaca, aku ora ngerti apa dheweke bakal kelingan apa-apa, apa aku bakal nemoni pirang-pirang kedadeyan tanpa ninggali apa-apa sing migunani.

Nanging aku mesthi mbayangake manawa ana tembung, paragraf, buku bisa mbukak lawang supaya ana wong sing mlebu awake dhewe lan mangkat kanthi sawetara kahanan sing durung mesthi bisa dirampungake.

AL: Aku ora bakal njaluk sampeyan milih salah sawijining novel, nanging aku bakal njaluk sampeyan mbukak roh pembaca marang kita. Apa buku sing paling usang ing perpustakaan sampeyan, yaiku buku-buku sing paling dawa taun lan sampeyan mesthi maca maneh? Apa wae penulis sing sampeyan minat, apa sampeyan mung tuku sing diterbitake?

VDA: Aku wis maca kabeh karya Delibes, akeh sing wis ditulis lan diterbitake babagan Camus, aku wis maca maneh Afternoons Terakhir kaping pirang-pirang karo. Lan aku maca apa sing diterbitake sanalika katon diterjemahake menyang Paul Auster lan Coetzee. Aku seneng nyimpen antologi Puisi Spanyol kanthi papan khusus kanggo puisi tartamtu dening Antonio Machado.

AL: Saiki sampeyan wis entuk cita-cita saben panulis golek rezeki saka pakaryan sampeyan, apa pembajakan sastra nyebabake sampeyan?

VDA:   Ora mung kanggo aku, nanging kanggo sapa wae sing pancen nganggep ekspresi kreatif minangka ekspresine. Ana cara gratis kanggo ngakses maca tanpa nyolong: perpustakaan, buku e-book murah, paperback, utang, inisiatif pertukaran antar individu. Nanging, aku luwih prihatin babagan apa sebabe sing ana ing bisnis buram undhuhan ilegal. Dina iki kita ngerti manawa ana altruisme palsu iki, ana pirang-pirang yuta sing dicolong sing ngrusak kemungkinan penulis liyane bisa ndeleng cahya kanthi jaminan kajelasan lan kualitas minimal. Aku ora ngerti carane ngetung regane moneter saka buku, nanging aku ngerti kabeh babagan supaya bisa tekan sing maca, panulis, penerbit, toko buku, jurnalisme budaya ... Ana akeh wong sing pungkasane rusak mula sing sawetara dadi sugih illicit. Wis pirang-pirang taun ngerti, kita wis weruh ing pasar musik. Lan wong sing ora ngerti bisa sinau, nanging kepiye carane wong gemblung bisa yakin? Amarga bodho yen ora kepengin weruh manawa ing jangka panjang strategi iki bakal ngrugekake kabeh wong.

AL: Dina-dina iki nalika Lorenzo Silva budhal saka Twitter dadi topik sing dadi tren, aku ora bisa ngatasi pitakon sampeyan: Kepiye hubungan sampeyan karo jaringan sosial? Apa dheweke nulungi panulis supaya bisa kontak karo sing maca utawa dadi alas sing mung nggawe gangguan?

VDA: Sejatine, saben adoh. Sanajan aku ora gelem lunga amarga wis nemoni lan nemokke hebat ing jejaring sosial. Kuncine yaiku njaga rasa hormat, persis kaya sampeyan yen wong kasebut ana ngarep sampeyan. Jaringan kasebut minangka sarana komunikasi lan ijol-ijolan sing dak tresnani, nanging troll menang game kasebut, para narcissist, sing mung golek popularitas kanthi biaya, narik kawigaten ... Pungkasane dadi angel banget lan sing paling penting ora marakake semangat. Nanging isih ana regane.

AL: Format kertas utawa digital?

VDA: Kertas.

AL: Kanggo nutup, kaya biasane, aku bakal takon pitakon sing paling raket sing bisa ditakoni penulis: Napa sampeyan nulis?

VDA: Sawijining dina aku bakal ngerti. Utawa bisa uga sampeyan ora pengin ngerti. Mungkin sampeyan mung pengin terus nindakake.

Matur suwun, Víctor del Árbol, muga-muga sampeyan terus sukses lan muga-muga terus menehi akeh novel sing apik banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.