Wawancara karo Dolores Redondo, pemenang Penghargaan Planeta 2016

Dolores Redondo, pemenang Award Planeta 2016. © La Portada Mexico.

Dolores Redondo, pemenang Award Planeta 2016. © La Portada Mexico.

Sawise adol luwih saka 700 ewu fotone Trilogi Baztán, Dolores Redondo (San Sebastián, 1969) ngganti kekuwatan kanggo patriarki, Navarra kanggo Galicia lan sihir sing luwih akrab kanggo liyane sing kebak tabu saka tanah Galicia. Novel pemenang Hadiah Planeta 2016 diarani Kabeh iki bakal dakwenehake lan iki minangka lakon babagan "impunity and greed", ujare Redondo dhewe.

Dolores Redondo: "Ing Galicia ana papan suci sing masarakat lunga nyingkirake setan"

Dolores Redondo mlaku liwat Ruang Pers hotel Fairmont Juan Carlos I ing Barcelona kanthi kesel, karo gelas Coca Cola sing dheweke nyoba nyuda kurang turu lan kelip-kelip gelembung sing dheweke wis patbelas jam .

Miturut omongane ing konferensi pers, Kabeh iki bakal dakwenehake, karya sing disamarkan nganggo jeneng samaran Sol de Tebas lan pemenang Hadiah Planeta 2016, yaiku novel babagan tindak pidana lan keserakahan sing ana ing wilayah misterius Ribeira Galicia Sacra. Crita sing diwiwiti kanthi identifikasi ing mayit Lugo Álvaro dening garwane, Manuel, sing wiwit nemoni sithik urip kaping pindho saka pasangane amarga pitulung saka pandhita lan pensiunan penjaga sipil.

Warta Sastra: Kepiye rasane sampeyan?

Dolores Redondo: (ngguyu) Ora ngerti, aneh, aku seneng. Aku isih rumangsa ora nemoni manawa aku butuh wektu privasi lan kasepen kanggo nganalisa kabeh kedadeyan sing dakalami.

TO THE: Lan ngaso. . .

DR: Ya, nanging ora mung ngaso yen "iki wis kedadeyan." Amarga isih kedadeyan.

TO THE: Mbok manawa nalika wektu wis kliwat lan sampeyan ngelingi dina iki, sampeyan ora bakal nindakake kanthi cetha.

DR: (Ngguyu) Sak tenane!

TO THE: Coba critakake babagan kabeh sing bakal dakwenehake: apa bedane karo kabeh sing wis ditulis sadurunge?

DR: Wiwitane, aku dudu wong liya sing nulis novel liyane. Kabeh mau dikepengini saka perspektif sing beda, yaiku wong sing ora profesional kanggo nulis, paling ora Wali sing ora katon. Temenan karya kasebut kudu menehi tandha yen diwaca dening pamaca. Banjur ana uga maksud sadar kanggo nindakake macem-macem perkara. Pendekatan pisanan, sing paling jelas, manggon ing kasunyatan sing ing Trilogi Baztán wanita lan masarakat matri menang, nanging ing wektu iki aku pindhah menyang ekstrem liyane, menyang sisih liya negara kasebut, menyang lanskap sing beda kanthi adat istiadat lan cara urip sing beda-beda; patriarki total banget dipengaruhi dening Katulik.

TO THE: Kasunyatane, protagonis novel iki yaiku pria.

DR: Ya, dheweke ana telung wong sing beda-beda diadhepi, digabung karo telusuran umum kanggo kasunyatan. Persahabatan cilik sing tuwuh sethithik mbaka sethithik nganti bisa meksa komitmen sing nyengkuyung supaya terus bebarengan golek kebenaran.

TO THE: Sampeyan menehi komentar manawa setelan kasebut, ing Galicia Ribeira Sacra, duwe kepentingan khusus, dadi siji karakter maneh. Apa sing dadi papan sing paling inspiratif kanggo sampeyan ing geografi kasebut?

DR: Aku seneng banget karo papan sing diarani Belesar, plabuhan kali ing kali Sil. Aku seneng lelungan kali kanthi prahu mikir kabeh kebon anggur sing tekan pesisir. Iki luar biasa, menehi inspirasi. Ngerti apa sing ana, yen ing sangisore banyu ana pitung desa sing kecemplung lan masarakat kudu pindhah luwih dhuwur.

TO THE: Kaya ing trilogi Baztán, isih ana sihir, nanging ing kasus iki beda.

DR: Ya. Kaya dene Baztán, ing Navarra, aku kepengin banget ngomong babagan aspek magis amarga aku nganggep yen dheweke ilang lan mung diwartakake saka sudut pandang antropologi. Nggunakake legenda kasebut saben dina wis ilang.

Nanging, ing Galicia, efek kasebut minangka sebaliknya, amarga Galicia mesthi ana gandheng cenenge karo para meigas, para dokter, kanggo kabeh topik sing aku wis uwal lan aku mutusake ora kalebu. Ribeira Sacra duwe konsentrasi paling dhuwur ing greja, kongkrit, lan seni Romanesque ing kabeh Eropa. Katulik lan cara urip masarakat ing wilayah kasebut mbutuhake sesambungan sing beda antarane Greja Katolik lan masarakat lan ana praktik-praktik tartamtu sing ora kedadeyan ing negara liya lan sing isih dilestarekake. Beda karo sihir Baztán, sing iki nggegirisi lan nggegirisi banget. Iki minangka kapercayan sing dadi bagean saka iman lan kapercayan saben dinane. Ing sawetara panggonan ing Galicia, ana sawetara papan suci lan salah sawijining pandhita novel ana ing salah sawijine. Wong marani dheweke kanggo nyingkirake setan. Aku wis ana ing kana, sing ana lan ditindakake saben dina. Wong lunga yen curiga yen dheweke ngalami serangan spiritual lan ana pandhita sing, tanpa kaluputan, setuju kanggo nambani dheweke. Aku ora ngerti apa sing bakal dikandhakake pandhita ing jemaatku yen aku arep njaluk dheweke ngilangi setan saka aku (ngguyu). Nanging ana, umume, lan kalebu bagean saka urip saben dinane. Ora bisa diarani sihir, iku bakal ora sopan, iku cara urip sing apik banget sing nggawe wates sing peteng banget kanggo kedadeyan sing bisa uga ora ana panjelasan sing logis.

TO THE: Iku tabu.

DR: Persis!

TO THE: Lan sampeyan ora ngerti apa sing kudu dijelasake.

DR: Persis, apa sing sampeyan jelasake ing kana? Sampeyan kudu nampa kanthi hormat manawa ana wong sing lunga lan kedadeyan kasebut kedadeyan kanthi normal.

Kali Sil, papan sing menehi inspirasi Kabeh iki dakwenehake, dening Dolores Redondo

Río Sil, papan sing menehi inspirasi Kabeh iki dakwenehake, dening Dolores Redondo.

TO THE: Saran apa sing bakal sampeyan wenehake kanggo sapa wae sing pengin njaluk Penghargaan Planeta?

DR: Aku menehi saran supaya sampeyan ora nindakake kaya aku kaping pisanan lan ngenteni nganti sampeyan duwe novel sing luwih apik. Sampeyan kudu terus nganggo novel sing luwih apik. Utamane yen kaping pisanan nulis, percayakake, sampeyan bisa nulis sing luwih apik. Mung kanthi nulis maneh, sampeyan bakal weruh bedane amarga sampeyan wis sinau, sampeyan wis nulis novel. Pikirake yen ing jagad penerbitan, sanajan kasunyatane mengko bakal nemokake barang sing bola-bali, yen sampeyan pancen pengin sukses, sampeyan kudu golek sing anyar, mesthi golek sing beda. Yen sampeyan dadi copycat utawa mbaleni klise, sampeyan ora bakal adoh banget lan biasane mung ana siji kasempatan kanggo menehi kesan kaping pisanan. Yen nalika duwe novel, sampeyan ngakoni yen bisa nggawe luwih apik, aja saiki.

TO THE: Apa sing bakal sampeyan lakoni karo hadiah kasebut?

DR: Setengah kanggo Montoro, mesthi (ngguyu). Banjur, kaya akeh wong ing negara iki, aku duwe loro wong tuwa sing urip kanthi pensiun winates lan loro sadulur sing nganggur. . . Aku mbakyu, dadi nulungi aku biasane (ngguyu).

Kabeh iki bakal dakwenehake, dening Dolores Redondo minangka karya Planeta Prize 2016 sing menang lan kita ngarep-arep bisa maca ing Actualidad Literatura sajrone sawetara minggu sabanjure.

Apa sampeyan wis maca karya Redondo?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.