Jesús Sánchez Adalid. Wawancara karo penulis Senjata Cahaya

Foto Jesús Sánchez Adalid: (c) Antonio Amores. Kanthi idin saka Ingenio de Comunicaciones.

Jesus Sánchez Adalid duwe novel anyar, Gaman cahya. Panulis novel sejarah Extremaduran duwe lintasan sing wiyar kaya ngono sing meh ilang ing wektu lan prestasi: Cahya saka Wétan, Mozarabik, Sing Ditawan, Pintu Luhur, Ksatria Alcántara, Alcazaba... Wis seneng banget yen bisa wawancara iki karo. Ing buku kasebut, dheweke nyritakake babagan karya anyar iki lan uga nyritakake babagan penulis favorit utawa adegan penerbitan. Aku seneng banget karo wektu lan kabecikanmu darmabakti

JESÚS SÁNCHEZ ADALID - WAWANCARA

  • Saiki KASUSastraAN: Novel anyar sampeyan yaiku Gaman cahya. Apa sing bisa sampeyan critakake babagan dheweke?

PEMIMPIN YESUS SANCHEZ: Gaman cahya yaiku ... a lelungan nyawa menyang periode sing apik banget ing sejarah, ing pungkasan abad kaping XNUMX lan wiwitan abad kaping XNUMX. Minangka wektu sing apik banget amarga durung dingerteni.

Kabeh diwiwiti nalika, udakara taun 1000, Almanzor mengancam sisih lor semenanjung Hiberia bola-bali. Sawetara kapal misterius teka ing pesisir Tarragona lan dheweke ninggalake wong liyo sing ana ing plabuhan cilik Cubelles. Petualangan penting kanggo bocah lanang loro bakal nggawa kita liwat macem-macem wilayah Catalonia, nalika kampanye militer sing cepet banget sing bakal mungkasi ing Córdoba.

Ing idea teka saka nemoni prastawa sejarah sing nyengsemake, nanging ora dingerteni dingerteni. Aku nemokake data kanthi sengaja ... Ana crita sing katon ngenteni saiki ditulis.

Kabeh diwiwiti nalika nggoleki novel sadurunge, nalika ana informasi sing penting banget muncul ing babad Islam sing ora dingerteni babar pisan: lCatalan ngrampok Córdoba ing wiwitan abad kaping XNUMX, nalika kekhalifahan isih kuwat. Iki kedadeyan sawise Almanzor tilar donya, lan minangka balesan sing wis direncanakake kanthi apik. Amarga Almanzor sadurunge, ing taun 985, dheweke banjur ngrampok lan ngrusak Barcelona, nggawa menyang Cordoba kabeh kekayaan lan ewonan tawanan.

Catalan Catalan ora nate lali, lan uga ora lali kasunyatane yen Franks durung teka nulungi dheweke. Wiwit kuwi, dheweke mutusake independen saka kerajaan raja Prancis kanggo miwiti lelungane dhewe, sanajan ana ancaman gedhe sing ditindakake para Muslim. Kasus kanggo mbales dendhake nalika kekhalifahan kaganggu ing perang saudara. Catalan nglumpukake wadya bala gedhe lan tumurun menyang Córdoba, sing isih dadi kutha paling sugeh lan paling apik ing sisih Kulon.

Aku wis nggoleki setya nggawe urip ing istana lan kemah prajurit, hubungan aneh ing antarane para bangsawan lan ulama, budaya monastik sing sugih, adat istiadat saben dinane, katresnan, perang, wedi lan wani ... Tansah ana ing papan sing apik banget ing tanah sing apik lan kasar, nanging uga subur lan kebak kutha sing padhang: Barcelona , Gerona, Seo de Urgell, Vic, Solsona, Besalú, Berga, Manresa, Tortosa, Lérida…; lan biara-biara gedhe sing menehi pengaruh: Santa María de Ripoll, San Cugat, San Juan de las Abadesas, San Pedro de Rodas, San Martín de Canigó… Kanthi Khalifah Cordoba sing apik banget minangka latar mburi.

Ing satengahing kabeh mau, a wong wadon enom bakal dibahas kanggo bebas saka ikatan jagad sing sampeyan kenal wis ditutup Lan sosial.

Tokoh penting liyane de Gaman cahya es olivia, putra saka cacah Cerdanya lan Besalú, sing ing taun 1002 nolak warisane dadi dadi biksu. Ing tengah kebingungan lan kekerasan, ana wong sing waras lan kawicaksanane bakal nggawa cahya, lan bakal nemokake bandha sejati, sing asipat spiritual ...

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JSA: Buku kapisan sing dakeling-eling maca yaiku kanthi irah-irahan Aku saka Extremadura. Iki buku kanggo bocah sing nggambarake babagan Extremadura lan crita babagan karakter Extremadura jaman biyen.

Aku nulis crita kaping pisanan nalika umurku 10 taun. Ana a crita babagan pianis.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

JSA: Aku kaget banget Michael Strogoff dening Jules Verne. Aku wis nggegirisi, nggawe aku kaku, nggawe aku lelungan ... aku ora nate lali crita kasebut.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

JSA: Iki dudu pitakonan sing gampang dijawab ing kasusku. Nanging aku nyoba ... Miguel Para sedulur, minangka penulis Spanyol kontemporer. pipi BarojaBenito Perez Galdos, Lewis Landman… Warga asing: Victor Hugo, Fyodor Dostoevsky, Singa Tolstoy, Anton Chekhov, Vladimir Nabokov (Aku saka penulis Rusia ...). Nanging uga Thomas wong, Virginia Kulit domba, Orhan katun, Nagib Mafoud, Najib Mahfoud… Akeh banget!

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

JSA: Viscount setengah dening Italo Calvino nalika duwe informasi.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

JSA: Aku nulis nganggo pena tinta ireng ing folio putih. Banjur pindhah menyang komputer ...  

Aku maca ing jendhela saka omahku ing Alange. Ing ngarep lanskap sing cukup apik.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake??

JSA: La malem sore ing jejere jendhela kasebut.

  • AL: Apa wae genre liyane sing disenengi kajaba sejarah?

JSA: Aku ora biasane maca novel sejarah, amarga akeh wektu maca sejarah, risalah, babad, esai ... Kanggo liyane, aku maca sethithik babagan kabeh: filsafatbuku lelungan klasik, biografi lan malah buku masak lan gastronomi.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

JSA: Aku maca buku saka Eugenio Zolli, judul Sadurunge subuh. Lan aku nulis ing skrip kanggo dokumenter saka subyek sajarah.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

JSA: Aku mikir ana akeh kesempatan. Dhukungan digital minangka wektu sing tepat kanggo miwiti. Aja nganti pundung. Warta sing apik yaiku, sanajan pandemi, pasar penerbitan wis saya gedhe lan wis diwaca luwih saka setaun kepungkur.

  • Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa tetep prekara sing positif?

JSA: Wayahe elek banget. Nanging, ing kasusku, Aku bisa nggambarake lan makarya kanthi luwih tenang lan konsentrasi.

Jaman saiki kita urip pancen sedhih, surem ... Kita ngadhepi kahanan anyar lan ora dikarepake. Kabeh kita, diwasa ing budaya sing nyoba nyoba ngilangi rasa sakit lan pati, kita dumadakan ngadhepi kerapuhan lan ora kuwat. Pitakon langsung lan teleng banget ditrapake liwat bebaya lan wedi sing bakal nyebabake kita. Wedi wedi lara, diculik ing unit perawatan intensif ... Pungkasane, wedi mati. Pandemi iki nyebabake kita mati, kedadeyan sing paling elek lan ora bisa diatasi.

Aku nemoni kahanan sing nglarani banget. Nanging uga wektu langka iki, kayata kabeh kahanan sing ala, duwe piwulang lan wayahe nyenengake lan entheng. Ora cukup papan ing kene kanggo nyritakake kasus kasebut kanthi katrangan sing dibutuhake. Cekap semanten kemawon Aku nemokake prekara sing nyenengake babagan manungsaAjaib tenan kita! Campuran bayangan lan lampu sing misterius ... Ana wong sing nyedhaki aku, asring gumun, amarga wis nemokake sacara internal, amarga nemoni akeh kebajikan manungsa sing tetep laten lan saiki katon ... Persahabatan sing pulih, Kulawarga sing ora manunggal sing ketemu maneh, telpon sing ora dikarepake, ngapura, rekonsiliasi, tumindak pahlawan, ora minat, katresnan tulus ... Aku yakin manawa wiwit saiki ora ana sing padha!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.