José Manuel Aparicio. Wawancara karo penulis Bellum Cantabricum

José Manuel Aparicio menehi wawancara iki

José Manuel Aparicio | Fotografi: situs web penulis.

Jose Manuel Aparicio Dheweke saka Bilbao lan darmabakti kanggo editing lan konsultasi editorial ing agensi layanan editorial Rubrik, khusus kanggo nerbitake dhewe, nyebarake lan promosi buku. Dheweke uga nulis kanggo koran 20 menit ing blog novel sajarah XX abad. Dheweke tanggung jawab kanggo situs web tembung donya, kang makarya kaya komunitas nulis lan uga setya nerbitake penulis saka kabeh pesisir sing nganggo basa Spanyol.

Dheweke dadi mahasiswa ing bengkel sastra Ramón Alcaraz García lan, seneng banget riset sajarah, utamane babagan periode lan acara sing kurang dikenal, dheweke wis nulis crita lan rong novel, wong panji, diterbitake ing 2016, y Bellum Cantabricum, sing muncul ing 2020. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan kabeh karire, ing ngendi dheweke wis entuk sawetara pangenalan, saliyane proyek lan topik liyane. Aku pancene appreciate wektu sampeyan lan kabecikan darmabakti kanggo ngawula kula.

José Manuel Aparicio — Wawancara

  • wong panji, pemenang Kontes Novel Sejarah Internasional IV Ciudad de Úbeda ing 2015, lan Bellum Cantabricum, finalis kanggo penghargaan Edhasa Historical Narratives ing 2020, minangka novel sing diterbitake saka genre sejarah. Saka endi rasa tresna iki marang dheweke?

JOSÉ MANUEL APARICIO: Kanggo aku mesthi ana rong unsur dhasar sing nemtokake karepku kanggo sejarah: lelungan kulawarga menyang kutha-kutha monumental sing aku sante dadi luwih minangka anak lan bioskop Romawi, jinis Ben-Hur, sing uga aku seneng karo wong tuwa lan adhik-adhikku. Iki minangka rong fakta dhasar sing nduwe pengaruh gedhe marang aku.

  • Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JMA: Aku seneng ngelingi buku-buku dening Lacak sing diwaca ing EGB lan, utamané, jaran Clavileño. Minangka kanggo crita pisanan aku nulis, pitakonan apik banget. Sejatine aku ora bisa ngelingi. Iku bisa uga novel cekak babagan misi ilmiah ing Antartika, bali ing awal rong puluhan, nanging aku ngira yen sadurunge aku wis dabbled karo sawetara crita cekak lan komik. Aku kudu nggoleki wong-wong mau. Aku mung nemu kuatir banget lan aku kudu mbusak keraguan.

  • Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

JMA: Aku arep tetep karo Edgar Allan Poe y Jules Verne. Dheweke duwe pengaruh gedhe marang aku nalika isih enom. Lan apa sing kedadeyan nalika sampeyan isih enom, bakal ngancani sampeyan ing salawas-lawase.

  • Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

JMA: Aku seneng ketemu karo kaisar Augustus, individu sing ngrampungake proyek kekaisaran sing ora bisa dirampungake pamane buyut, Julius Caesar. Kanggo nggawe karakter, apa wae sing wis dakcipta bakal ditindakake. Yen ora aku wis kicked wong langsung metu saka buku!

  • Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca? 

JMA: Aku biasane nulis karo musik, sanadyan ora tansah. Apa dheweke seni paling murni sing ana. Mesin sing bisa mobilisasi kabeh jinis emosi, mula kudu digawe.

  • Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

JMA: Utamane ing kantorku, ing wayah wengi, yen bisa.

  • Apa ana genre liyane sing disenengi? 

JMA: Akhir-akhir iki aku lagi nyicipi dystopia. Uga ing crita nonfiksi Dheweke kalebu favoritku. Pengalaman pribadi lan liya-liyane, amarga sifate didaktik. Lan saka wektu kanggo wektu aku sijine test antarane dodo lan mburi.

  • Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

JMA: Aku maca Saka pakunjaran, sundel lan bedhil, dening Manuel Avilés; lan 1984, dening George Orwell. Lan aku nulis novel sajarah ing Jerman Romawi saka abad XNUMX Masehi. c.

  • Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

JMA: Ora apik, ora ala, utawa malah kosok balene. Iki diowahi akeh lan kanthi kualitas sing beda banget. Aku sing, ing urutan, iku apik kanggo duwe macem-macem. Liyane iku yen dodolan akeh. Ing prinsip, Spanyol dudu negara kanthi massa maca sing gedhe, dadi angel golek akeh penulis kanthi angka dodolan gedhe. Ing kasus apa wae, saben wong nyritakake critane. Yen sampeyan ngedol ing turah mbrawah, outlook apik; Yen sampeyan ngedol sithik, churro.

  • Kepiye sampeyan njupuk momen budaya lan sosial sing kita alami?

JMA: Aku rumangsa luwih akeh kemungkinan akses menyang budaya tinimbang sadurunge. Nganti saiki, apik. Nanging, kita manggon ing masyarakat ngendi kesusu tambah gedhe lan, mulane, napsu budaya kudu wareg karo produk konsumsi gampang. Yen digawa menyang jagad sastra, akeh novel kanthi gaya sing prasaja, kanthi tujuan kanggo nyukupi konsumsi sing cepet-cepet iki. Ora ana wektu maneh kanggo ngaso lan seneng-seneng. Kaya-kaya, ing wektu sing padha maju ing pendekatan budaya, kita mundur.. Paradoks take-it-and-wet.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.