Jorge Sanchez Lopez. Wawancara karo penulis El túnel de Oliva

Jorge Sánchez López menehi wawancara iki.

Photography: duweni saka penulis.

Jorge Sanchez Lopez fue finalis kanggo Planeta Award 2021 karo novel trowongan zaitun. Ing ekstensif iki Interview, sing aku matur nuwun banget, marang kita bab dheweke lan bab akeh topik liyane babagan panorama editorial saiki, sawijining waosan lan penulis favorit lan mbesuk proyek.

JORGE SANCHEZ LOPEZ - Wawancara 

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul trowongan zaitun. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

JORGE SANCHEZ LOPEZ: Iki minangka novel kejahatan sing ora tetep ing permukaan. Iki dudu salah sawijining buku novel enigma khas sing tujuane utama yaiku nyelidiki kasus, sanajan ana tiwas, petugas polisi lan ilang ing karya kasebut. Paraga protagonis yaiku pemuda tetanggan, saka extraction andhap asor, kreatif banget, sing ngadhepi pangarep-arep karo apa sing ditawakake kasunyatan, sing ngerti makna mourning, frustasi, euforia, kasetyan lan mbales. Saka wong-wong mau kita teka menyang analisis topik kayata korupsi institusional, las geng diatur, sing perdagangan narkoba lan inten utawa ing dhuwit laundering.  

Aku wis suwe pengin nulis babagan iki. lingkunganku dhewe, Swara ing 90-an lan awal taun 2000-an, menehi pakurmatan marang musik, sandhangan, cara urip lan ngomong. Aku wanted kanggo review a jamane sing kita sing wis ngalami iku elinga banget Feliz, lan nggawe sing maca nggambarake sirah lan buntut sing diduweni.

Ana ing kotamadya ing sisih kidul Madrid, kang arang katon ing sastra, nanging bisa dumunung ing ngendi wae. Sing kudu dicritakake yaiku a komentar saka macasing dadi mantri babagan cara sing apik kanggo mateni wong: nempelake jarum sing diisi insulin. Saka ing kono wiwit bagean polisi saka buku.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JSL: Aku wiwit maca puisi saka Miguel Hernandez y Juan Ramon Jiménez, sanajan nyatane aku wis ngrungokake penyanyi-penulis lagu kaya José Luis Perales lan Alberto Cortez wiwit aku isih cilik. Kuwi asal-usul sing bener. Ing narasi, sedhela mengko, aku ngelingi wacan EGB saka Lacak, saka Santillana, sing babagan petualangan. Sawetara buku sing dakwaca mengko yaiku angon kambing, dening Juan Antonio de Laiglesia, Kabeh detektif diarani Flanagan, dening Andreu Martín lan Jaume Ribera, sing katon ing rak toko buku ing novelku. LAN kucing ngandika fu, dening Francisco J. Satué, sing mlebu kanggo kula.

Ing nulis, Aku ngadeg metu ing geguritan. Puisi sing aku entuk penghargaan lokal nalika isih cilik yaiku elegi kanthi gaya Hernández, sanajan aku uga bisa nulis ode kanggo musim gugur utawa apa wae sing ana ing pikiranku. Crita pisananku mesthine karangan sekolah bab bocah-bocah sing nindakake piala, tentrem utawa kewan, nanging uga artikel bab deso lan kutha, topik kaya. Aturan kewajiban.

Penulis lan genre

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

JSL: Jordi Sierra lan Fabraamarga karyane Sawah Stroberi Iki minangka inspirasi kanggoku, lan nindakake tugas sing apik kanggo nyebarake maca. Antarane klasik, Sophocle, Kalderon, Shakespeare (Raja Lear minangka favoritku), Dostoevsky, Charlotte bronte. Ing abad kaping XNUMX, lan kabeh abad, uwis, Ramon Gomez de la Serna, Baroja, Arthur MillerItalo Calvino, Roberto Bolano lan Raymond Carver (kanggo critane sing menehi inspirasi kanggo aku numpak arus), Toni Morrison (penulis sing dianugerahi Bebungah Nobel taun 91) utawa Soledad Puértolas. Ing novel ireng, Chandler, John Madrid, James M. Kain y Chester himes.  

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

JSL: Karakter padha tetep ing sampeyan kaya aku wis ketemu wong-wong mau. Babagan kreasi wong liya, aku luwih seneng nggawe dheweke, lan kanthi cara sing aku ora bisa. Ing kono ana keajaiban maca. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

JSL: Ngrungokake jazz o boso nova instrumental. Nambah relaksasi lan topeng swara.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

JSL: Ing sofa lan ing meja sing ana ing jejere dheweke, ing komputer. Aku njupuk cathetan nganggo pena utawa malah pena ing pirang-pirang buku harian.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

JSL: Kabeh sing nggawe aku mikir lan ngrasa. Bisa uga a dystopia futuristik, salah siji saka mata-mata, petualangan, suspense lan tumindak, novel realisme sosial utawa intim, teater, esai utawa puisi. Aku ora nutup dhewe kanggo maca proposal sing katon menarik kanggo kula.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

JSL: Aku karo tabloid amerika, saka James ellroy, sanajan aku wis nunggu akeh buku dening penulis sing wis mlebu ing acara kang kita wis coincided, saka sing paling independen kanggo mantep.

Kanggo nulis, aku duwe sing aneh karya rahasia ing laci. Aku saiki nggawe a crita ing MadridNampilake detektif ngapusi, agen real estate, lan remaja sing mbrontak, kanthi humor, tumindak cepet, lan akeh ketegangan.

Jorge Sánchez López — Panorama Editorial

  • AL: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan?

JSL: Aku ana akeh tawaran lan, sanajan iki bisa duwe sisih positif, wis rampung kudu sijine saringan. Aku mikir iki minangka salah sawijining manifestasi saka gaya urip sing cepet lan sibuk. Kita pitados bilih lelampahan karya punika sawetara sasi sadurunge tiba menyang lalen lan nerbitake luwih kerep iku paling apik. Lan iku perlu kanggo nggambarake, kanggo menehi teks sing wektu kanggo lapak ing masyarakat, sing ana reception saka karya lan sing wis a rute anggere bisa.

Umumé, ing pasar iku jenuh banget, jumlah buku sing diterbitake mundhak kanthi dinamis sing ora lestari. Buku ora tahan suwe ing meja utawa rak anyar, amarga papan diwatesi lan kadhangkala minangka proposal sing padha.

Penulis ngirim naskah lan bisa ditolak kanthi "Ora cocog karo profil sing digoleki. Aku pengin buku dibintangi inspektur, sing ora intim utawa convoluted, lan nyetel lokal, boten kanggo njelajah donya, karo short sentences lan sing wuwus bab iki lan liyane ». Punika tirani sing mateni kreativitas, aplikasi skema saka laris kanggo buku sing padha mbokmenawa looking for liyane niche saka maca. Lan nuduhake ramalan sing bisa ditindakake kanthi mandiri babagan apa sing disenengi wong. Mula saka iku kosok balene saka fungsi sastra. 

sing beda

Kadhangkala, kaya ing musik, sampeyan mung nggoleki beat sing nyenengake, nanging bakal isin yen sampeyan ora bisa nemokake macem-macem. aku Aku seneng banget nalika proposal beda Dheweke bisa nggawe papan ing jagad iki. Sing apik babagan macem-macem yaiku akeh bandha sing didhelikake lan sing kudu ditambah yaiku jumlah sing maca.

Kebeneran buku-buku sing wis diterbitake kanggo kula ora tau katon padhang amarga tuntutan jinis iki, nanging matur nuwun kanggo penerbit sing wani. sing ngerti carane kanggo ndeleng potensial padha bisa kanggo nggayuh maca, apa padha bertepatan karo tren berlaku utawa ora. Aku ora arep nulis soko sing ora teka saka ing kula, minangka Bukowski disaranake ing puisi kang misuwur. Crita-critaku bakal duwe ukara luwih utawa kurang rumit lan bab cendhak utawa dawa, bakal disetel ing Maroko, Dublin utawa Madrid, preduli saka fashion.

  • AL: Apa wayahe kita urip angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa tetep positif ing lingkungan budaya lan sosial?

JSL: Donya pasca-pandemi nyebabake jeblugan budaya, mula minat maca lan seni liyane saya tambah. Aku iki sisih paling positif. Kaya sing dakkandhakake sadurunge, yen kita ngerti carane ngeksploitasi kabeh kreativitas kasebut, kita bakal maju menyang sing luwih apik.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.