Javier Torras deUgarte. Wawancara karo penulis The Purple Lady

Fotografi: Javier Torras de Ugarte, profil IG.

Javier Torres de Ugarte Dheweke saka Madrid lan nulis saka ilmu fiksi malah novel sajarah. Sing terakhir dikirim yaiku wanita ungu. ing yaiku Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara topik liyane. Matur nuwun sanget kebecikan lan wektu sampeyan nekani aku.

Javier Torras de Ugarte — Wawancara

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul wanita ungu. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

JAWA TORRAS DE UGARTE: wanita ungu yaiku novel sing disusun kaya opera gedhe, tragedi Yunani (pun intended) ing ora ana kekurangan petualangan, intrik lan misteri. Adoh saka novel biografi babagan Irene saka AthenaAku luwih narik kawigaten emosi tinimbang kawruh. Mesthine, sing maca bakal nemokake petualangan lan kacilakan saka Irene enom amarga dheweke dipilih kanggo omah-omah. Leo IV ing Khazarnganti dianggep kaisar Roma, nanging ing sadawane dalan novel kasebut nyritakake akeh perkara liyane kayata kesepian kekuwatan, racun sing ditimbulake ing wong-wong sing dikarepake lan kepiye wanita bisa nentang tradhisi saka macem-macem perspektif: politik, agama, komunikatif, diplomatik. . wanita ungu nyritakake babagan wanita sadurunge wektu, nanging uga rega kanggo mbayar daya.

Aku ketemu Irene ing dina universitas, nalika saben taun aku njupuk subyek Seni saka Abad Pertengahan Dhuwur. Sing ana mung a affaire, nanging taun mengko kita ketemu ing Internet, kaya pasangan dina, lan tresna iku salah siji saka wong-wong sing nggawe siji nglampahi kabeh bengi tangi lan isi corridors karo kelopak mawar. Iku mbantu, kaya Celestina modern, ing Dr Judith Herrin lan buku kang Fantastic wanita ing wungu. Aku iki looking for a karakter sethitik dikenal kanggo masyarakat umum sing bakal ngidini kula kanggo nyritakaké crita kebak passion, emosi, tumindak lan ngulandara, saliyane bisa kanggo nggambarake sajarah sing, supaya akeh abad mengko, wis ora owah minangka akeh sing pracaya. Irene saka Athenaputri unguku ana karakter sing.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JTU: Aku tansah ngakoni yen aku telat maca, aku ora tau kepincut maca sekolah wajib utawa Steam Boat, mulane meh pendekatan gratis lan sukarela pertamaku kanggo sastra yaiku karo klasik. Aku umur pitulas taun lan ing kelas Sastra Donya maca Homer, Petrarch, Bocaccio, Becquer, Poe… Kepiye supaya ora tresna karo buku? Nanging, buku pisanan sing dakeling-eling nganggo tanganku tanpa ana sing ndeleng lan ngrasakake minangka kesenengan sing dilarang yaiku Tabel Flanders, saka Arturo Perez-Reverte. Aku tansah duwe perasaan yen kabeh diwiwiti karo buku kasebut.

La crita pertama sing tak tulis jenenge naif Sindrom pangarep-arep, a crita sebagian autobiografi lan sebageyan astrologi babagan optimisme ngadhepi musibah lan nilai pangarep-arep minangka daya penggerak ing urip. Aku ngandika, naif mulet saka twilight saka pubertas.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

JTU: Aku duwe akeh, lan saka kakehan, supaya apostille kanggo pitakonan ora malah dicet. Matur nuwun sanget! 

Goethe lan Werther Dheweke menehi tandha jaman ing uripku lan caraku ngerteni lan ndeleng jagad iki. Untunge, aku ora nate seneng pungkasane lan ora nate digodha, nanging kabeh liyane, kabeh ing kaca, dadi Kitab Suci pribadiku. Aku uga duwe fase shakespearian sing, untunge kanggo seni pertunjukan, ora ngilangi jiwa aktor sing kita kabeh nggawa ing aku. Paling anyar, tanpa mangu, Tolkien lan Lovecraft wis dadi mentorku, sanajan dheweke ora ngerti. Carlos Ruiz Zafon, sing aku temokake maneh dina iki, mulang aku sihir mutlak tembung lan buku. Ing pungkasan, Jose Carlos Somoza, sing tansah dakjenengi lan sing dakkarepake paling akeh novel-novele. Nanging ana akeh novelis saiki: elang, King, Wong tuwa, Connolly, Bali…

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

JTU: Akeh karakter sing aku iri kanthi cara sing beda-beda, kabeh padha edan, kok ora ngomong. Kaya sing dakkandhakake ing pitakonan sadurunge, dina iki aku maca maneh Wewayanganing angin, dadi aku bisa ngomong yen aku pengin "nggawe" Fermin Romero de Torres, sing Fantastic secondary pemandangan-stealer karo tembung gampang lan mung ukara. Dheweke minangka karakter sing apik tenan. Nanging, dheweke minangka karakter kanggo novel kasebut, sanajan lintang-lintang wis sejajar lan dheweke nggawe karakter kasebut, dheweke bakal ora ngerti ing bukuku.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

JTU: Kanggo nulis, kasepen lan tentrem. Mobile dipateni, utawa tanpa swara lan karo layar ing meja. Aku tansah alon kanggo musataken, lan mabur saka fly bisa ngganggu kula kanggo titik panyegahan lengkap, supaya aku meksa aku kanggo golek wektu cocok kanggo nulis.

Aku ora mania kanggo macaAku maca ing omah, ing amben, ing transportasi umum ... Aku seneng maca ing blumbang utawa ing pantai ing mangsa panas, jam fly dening, aku mundur saka donya. Aku maca ing kertas, digital, audiobook… Punapa mawon.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

JTU: woops! Aku preempted jawaban sadurunge. maca ing pantai iku apik tenan. Kaping pisanan, utamane aku sing pilih-pilih banget, srengenge, pasir, jeritan bocah-bocah, panas sing nyedhot, pesawat sing ngumumake disko ngganggu aku ... malang. Pungkasane kita ditinggal karo ombak segara, crita sing dakwaca lan aku. Iku ora bisa ditahan.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

JTU: Leo akeh genre: sejarah, thriller, kontemporer, fiksi ilmiah, fantasi… Sampeyan ora bisa jijik karo sastra, ora ketompo carane sampeyan dandani. Uga Aku wis nulis akeh genre. Buku sing paling aku seneng yaiku sing ora duwe genre sing ditetepake, nanging ngidini dheweke diresapi dening siji lan sijine; genre minangka wangun klasifikasi kaya liyane lan, mulane, ora sampurna.

  • Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

JTU: Aku mung ngliwati panggung adam sanderson, sing pungkasan aku wis maca wis elandris y Napase para dewa

Kadhangkala, nalika nulis, aku bisa maca maneh novel-novel sing aku seneng banget, lan saiki aku seneng banget. Bayangane angin.

Aku saiki nulis novel sajarah liyane babagan karakter narik lan sethitik-dikenal, sing mbantu aku nyritakake kepiye Kakaisaran Romawi dikristenkan dhisik lan banjur dipisahake. Kabeh iki kanthi akèh kasangsaran, akèh getih lan akèh misteri. Iki bakal dadi crita pungkasan: pungkasane Kekaisaran, para dewa, jaman kuna, jagad klasik ... Lan akeh karakter.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

JTU: Aku ora rumangsa mumpuni kanggo nganalisa panorama editorial. Aku ndeleng samubarang, kaya wong liya, nanging sing dakkarepake yaiku nulis. Aku ngira, kaya meh kabeh sektor, donya penerbitan wis redefining dhewe ing ngadhepi tantangan teknologi, looking karo rasa ora percaya tartamtu ing format digital anyar, audiobook, buku interaktif ... Nanging uga karo semangat gedhe. Jalan anyar mbukak saben dina, jendhela anyar. Pungkasane, buku bakal terus dadi buku, nanging bisa uga ngowahi cara kita nggunakake (amarga maca, sing diarani diwaca, mung bisa ditindakake kanthi cara siji).

Babagan buku-buku sing diterbitake saiki, Aku ora maca warta, dadi angel aku ngetutake mode. Aku maca buku sing diterbitake dening penulis favoritku, nanging aku ora ngerti sing paling anyar sing digawa utawa sing ora digawa. 

Aku wis kepingin weruh kaping pirang-pirang kok posting, kok sing perlu kui sawise nulis. Aku mbayangno ana akeh jawaban, kabeh sebagéyan bener lan sebagéyan salah. Apa penulis mbutuhake rasa seneng para pamaca? Apa kanggo ego? Kanggo dhuwit? Kanggo Vanity? Kanggo kabutuhan? Kuota perdagangan nulis novel nyurung kita menyang fungsional: kita nulis kanggo wong maca kita. Ing nalisir, sing nyawa romantis gawan ing sembarang proses kreatif permeates kabeh proses lan ngandika kanggo kita kabutuhan kurang mundane, liyane gadhah emosi. Kenapa posting? Seni, ing sembarang format, iku exhibitionist. Sing ora katon ora ana.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

JTU: Wektu krisis, untung utawa sayangé, mesthi positif kanggo donya seni. Kaya-kaya manungsa ngungkapake kreatifitase nalika ngadhepi kasangsaran utawa observasi kasangsaran. Secara pribadi, ing tulisan-tulisanku sing paling anyar, aku luwih nggoleki masa lalu, nanging aku ora bakal kelangan wawasanku dhewe babagan donya, minangka penulis abad XNUMX. Akeh perkara sing kedadeyan ing diselehake novel sejarah kudu karo saiki kita, krisis permanen lan dekaden kita.

Nalika aku nulis ilmu fiksi Ing bab sing padha mengkono kanggo kula, nanging kuwalik. Aku nyoba kanggo nerangake apa aku weruh watara kula lan apa jalaran bisa duwe ing a mangsa. Aku nyoba ora kelangan perspektif ing ngendi lan nalika aku nulis, nanging aku seneng nglintasi alangan wektu lan papan lan nyemplungaken dhewe ing wektu liyane, kepungkur lan durung teka.  Nanging sethitik katentreman lan kamakmuran ora bakal natoni kita ...


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.