Helena Tur. Wawancara karo penulis Bad Blood

Foto: duweni Helena Tur.

A Helena Tur uga dikenal minangka Jane kelder, jeneng samaran sing wis ditandatangani sawetara judhul novel asmara disetel ing periode ing Kabupaten Inggris ing abad kaping XNUMX, amarga seneng banget karo sastra Inggris ing abad kasebut. Guru, saiki cuti kanggo nulis, mlebu pisanan karo jenenge, Getih ala, dirilis taun kepungkur. Dheweke wis apikan banget menehi kula wawancara iki ing kana dheweke crita babagan dheweke lan kabeh.

Helena Tur - Wawancara

  • LITERATUR SAIKI: Judhul novel sampeyan yaiku Getih ala. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

HELENA TUR:Sejatine judhul kasebut yaiku Getih ala, nanging kita mutusake muter karo ambiguitas ing sampul kasebut. Yaiku a Thriller fiksi sejarah diwiwiti ing Las Médulas ing taun 1858. Nalika Garda Sipil dikerahkan ing wilayah kasebut kanggo nyegah serangan nglawan Isabel II, sing bakal kliwat mrana, bocah wadon getih wiwit katon ing El Sil. Sing pas karo tekane a yatim piatu sing bakal ngopeni bocah wadon budheg, putri saka pamilik tawon. Nanging, kanthi semangat nglindhungi dheweke, bakal mbaka sethithik dheweke bakal mlebu cangkeme srigala. Gagasan pisanan, ing endi kabeh dibangun, minangka motif kejahatan kasebut. Wiwit semana, lan ing macem-macem nulis ulang, karakter kasebut katon lan teks kasebut dipasang bebarengan.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pertama sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

HT: Minangka bocah, simbah mesthi menehi buku babagan kewan. Dheweke informatif, ora ana narasi. Aku buku narasi pertama sing dakwaca minangka kompilasi crita cekak kalebu Pangeran seneng, dening Oscar Wilde, lan karo dheweke, aku nangis kaya suwene pirang-pirang minggu. 

Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing dakeling-eling nulis yaiku kanthi 9 taun. Uga, saka a buku crita, banjur dak ringkesake lan Aku ahli kanthi cara asmara. Kayane ngatasi rasa bosen minangka anak siji-sijine, dakkira.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

HT: Aku mesthi bali menyang Nietzsche, Vicente Valero, Mallarme, Rilke, Kafka, Thomas wong, Jane Austen… Aku luwih seneng maca maneh tinimbang nemokake.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

HT: Aku ngerti siji iki: Gusti henry, saka Gambar Dorian Grey. Aku seneng banget.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

HT: para nulis, dibutuhake ngerti yen aku duwe wektu ing ngarep. Aku ora bisa nulis ing wektu acak, dadi angel banget ngetik teks sampeyan, dadi aku ora pengin mbusak apa-apa. 

Kanggo maca, ing endi wae, ana swara, wong ngomong utawa apa wae. Aku medhot sambungan saka donya kanthi gampang.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

HT: para nulis, Aku luwih apik kanggo esuk (Aku luwih cepet bangkit) lan, mesthine ing kantorku lan nganggo komputer lawas. Aku dudu njupuk laptop ing endi wae. Kanggo Lear, ora wayahe ala.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

HT: Aku seneng kabeh duwekku kualitas, genre ora liya minangka label. Nanging, nggunakake, ana rong prekara sing ora bisa daklakoni: self-help lan erotisme.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

HT: Saiki aku maca maneh Abang lan Ireng, Stendhal, nanging aku ngganggu maca Pembunuh nonconformist, dening Carlos Bardem, amarga aku kudu nganakake diskusi ing antarane dheweke lan Domingo Villar. 

Sanalika, aku rnulis novel jinis Ágatha Christie, sanajan campuran genre, disetel ing Villa de Ochandiano ing taun 1897. Aku isih durung ngerti kepiye judul.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan? 

HT: Penerbit, kajaba, kalebu perusahaan sing dheweke pengin adol lan dheweke kepeksa nggoleki keseimbangan antara untung lan kualitas. Saiki, panorama wis diisi karo wong-wong media sing menehi asil sing apik, nanging, untunge, ana kesempatan kanggo wong sing ora dikenal (mesthine terus-terusan gumantung karo penjualan). 

Aku wis mesthi nulis, nanging Aku mutusake nerbitake sawetara taun kepungkur amarga aku dadi guru SMA lan pengen mlayu siji sing wis teka liwat kita. Iku angel banget kanggo ndeleng kepiye sampeyan ditolak kanggo nganggep wong sing cerdas kaya dheweke bodho nganti dadi bodho. Lara banget.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

HT: Aku wis njupuk kauntungan saka kahanan kanggo takon ninggalake lan aku nglampahi wektu nulis. Aku grapyak banget lan kurungan durung akeh sing marai aku. Nanging mesthi wae Aku ora rumangsa nulis bab pandemi iki, Aku mikir wis ana rasa kesel umum amarga ora ana normalitas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.