Guillermo Galván: "Wajib saben penulis golek swarane dhewe"

Photography Guillermo Galván profil Twitter.

Guillermo Galvan Dheweke dadi panulis lan wartawan. Lair ing Valencia, lan pensiun saka jurnalisme, praktek suwene pirang-pirang taun ing Cadena SER, dheweke wis nyedhiyakake kabeh literatur wiwit taun 2005. Dheweke mlebu judhul kayata Nelpon aku Yudas utawa Mripate Saturnus, antara liya, lan ing taun 2019 ing saga dibintangi inspektur Carlos lombardi con Wektu nglereni lan njupuk metu ing spring Perawan Balung.

Aku seneng banget karo kabecikan lan perawatan sampeyan, minangka tambahan wektu kanggo wawancara iki, dheweke crita sethithik babagan kabeh. Saka sing wacan kaping pisanan, panganggit lan karakter favorit malah kepiye sampeyan ndeleng panorama sosial lan editorial sekitar.

WAWANCARA Karo GUILLERMO GALVÁN

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

GUILLERMO GALVÁN: Wacan kaping pisanan, umpamane serius Glasgow nganti Charleston, salah sawijining novel minor saka Verne, sing diterbitake ing basa Spanyol kanthi judhul Meksa blokade. Aku isih nyimpen salinan kasebut kaya emas ing kain, amarga Aku menang ing kontes nalika umur wolung taun; Aku wis kelangan wong liya, nanging untunge, tetep wae. Opo penulis, langkahku sing pertama yaiku komik, crita bocah-bocah nalika main peran dadi panulis skrip lan kartunis.

Ing lapangan narasi, latihan nulis Aku lali nalika duwe kesempatan kanggo nyingkirake, amarga pendhidhikan akademikku ing aspek sastra luwih traumatik tinimbang dolanan. Aku kudu menyang remaja majeng golek kesenengan kasunyatan maca lan nulis, lan nalika iku aku njupuk drama, kanthi karya - kanthi alami ora lengkap - sing saiki bisa diterangake, kanthi loma, kaya eksistensialis utawa khayal. Ora ana tilase.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

GG: Sing paling penting ing gesang sampeyan sing sampeyan tampa umur enom. Paling ora, kaya ngono iku ing kasusku, lan ing pangertene aku ora bisa matesi aku mung karo siji karya. Aku kudu nyebut sawetara Hesse, Kafka, Baroja, Unamuno utawa Dostoevsky. Bisa dadi salah siji sing pertama Serigala stepa saka Hesse. Ngopo Mesthi amarga nalika semana Aku ngerti karo protagonis sing bingung sadurunge jagad, lan amarga cara nyritakake nggawe aku ngrayu.

  • AL: Panulis favorit utawa sing wis pengaruhe khusus babagan karya sampeyan? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

GG: Aku seneng karo akeh panulis, sanajan aku ora nyoba pengaruhe. Aku dadi kewajiban saben panganggit kanggo golek swarane dhewe, lan pengaruhe - sadar utawa ora - cenderung meksa nindakake perkara kasebut. Ngandika, lan ninggalake klasik ing pipa: Galdós, Baroja, Marsé, Grandes, Landero, Padura, Dostoevski, Auster, McEwan, Coe...   

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

GG: Ing wangsulan bisa ambivalent. Ngerti tegese nggawe plot novel dadi siji karakter liyane, sekunder lan wicaksana, kanggo nggawe kontak pribadi karo paraga utama. Game sing nyenengake lan sastra banget. Waca kaya iki, Aku pengin ngobrol karo Raskolnikov, protagonis saka Kadurjanan lan Ukuman. Lan sijine menyang nggawe, ayo terusake fiksi: Don Quijote.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

GG: Ketenangan, sabisa-bisa. Minangka sing maca Aku duwe kapasitas luwih akeh kanggo abstraksi lan aku bisa nindakake kanthi swara tartamtu latar mburi. Maniak liyane, yen sampeyan bisa ngarani, Aku karo nulis. Kanggo miwiti, paling ora aku butuh sawetara jam ing ngarep tanpa gangguan, yen aku melu proses nulis utawa kacakup dokumentasi. para cathet kapan wae lan kahanane apik, lan kadang cathetan kasebut minangka keputusan sing penting kaya sing wis dak tulis sajrone jam paling sepi.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

GG: Ing "mousetrap", yaiku aku nelpon ruangan sing dak tulis, rasane santai, sanajan bisa nindakake ing endi wae sing memenuhi syarat ing ndhuwur. Adate Aku wis dadi manuk hantu wengi, lan ing wayah wengi kasebut, umume novel saya lair. Kanthi umur, lan utamane karo pensiun dadi wartawan, Aku wis seneng esuk. Dadi kita bisa ngomong kaya ngono kapan wae apik nyambut gawe yen sampeyan duwe kekarepan kanggo nglakoni.

  • AL: Genre favorit sampeyan?        

GG: Aku seneng literatur sing apik, ora preduli karo jinis. Ing novel kasebut, novel ireng lan sejarah, sanajan aku ora ngremehake sing apik fantasi utawa fiksi ilmiah. Minangka dokumentasi sing tliti, aku uga maca tes, utamane sejarah-akademik.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

GG: Aku bubar Kenangan urip, ing otobiografi Juan Eduardo Zúñiga, sanajan latar mburi maca saka kurungan yaiku Episod Nasional saka Galdós; Aku wis maca sawetara, sing paling penting, nanging maca kanthi runtut wiwit wiwitan nganti pungkasan nawakake koherensi narasi lan minangka tantangan sing kabukten bungahaken. Dene babagan nulis, aku wis maju cicilan kaping papat saka saga saka Carlos lombardi, sing dakkarepake rampung ing pungkasan taun utawa awal taun ngarep.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

GG: Atos, yen nyoba dening cara tradisional, kalorone miturut jumlah panulis lan kahanan utawa kapinterane sektor penerbitan. Nanging, saben ditawani kemungkinan penerbitan desktop liyane liwat platform tartamtu, platform sing, kanthi paradoks, saingan kanthi kaunggulan karo toko buku nganti mbebayani tumrap kaslametane.

Kita urip kanthi owah-owahan ing lapangan kasebut, lan tandha-tandha kasebut gumantung karo sing sampeyan takon. Bakal dadi pangowahan positif yen cacahe saya akeh yen ringkes, yaiku sing nyekel tongkat bayangan. Lan aku ngomong babagan pamaca lanang amarga pamaca wanita, Untunge katon saben dina saya gedhe.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa tetep prekara sing positif lan uga novel mbesuk?

GG: Kajaba sawetara, sing lagi mateni mateni pandemi, krisis sing gedhene iki ora nate positip. Saka sudut pandang pribadi, untunge, aku ora kudu rugi, nanging kanthi profesional aku pengaruhe tumrap novelku Perawan Balung, kaloro saga Lombardi, yaiku nembe budhal nalika ing kahanan weker. Pelambatan promosi sing saiki, miturut pas lan nyoba, kita nyoba ngatasi. Bakal salah yen aku nganggep dadi pelanggaran nasib, amarga kacilakan sing padha iki ngalami akeh karya, panganggit lan panganggit liyane.

Lan duweke dhewe editorial dheweke wis dipeksa tundha rencana sampeyan paling ora siji trimester; sawetara, sing paling andhap asor, wis tatu meh bejat. Ora kalebu sektor sosial liyane. Dadi saiki ora ana sing positif Aku bisa ndeleng ing taun 2020. Bisa uga, amarga aku dudu Boccaccio utawa Camus.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.