Fernando Lillo. Wawancara karo penulis A day in Pompeii

Gambar placeholder Fernando Lillo dheweke yaiku guru saka basa klasik lan panulis judhul genre sejarah kayata Teucro, pamanah Troy o Para penunggang segaraNovel paling anyar yaiku Sedina ing Pompeii. Aku seneng banget karo jagad Greco-Latin, kanthi latihan klasik uga kalebu Latin lan Yunani. Y Aku matur nuwun akeh wektu sing dienggo kanggo wawancara iki.

Wawancara karo FERNANDO LILLO

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

FERNANDO LILLO: Aku ora kelingan buku kapisan kanthi tepat. Aku lulus saka koleksi komik sing luar biasa Permata sastra de Bruguera kanggo adaptasi saka Klasik Castilian ing koleksi Kulit anggur anyar de Castalia (Count Lucanor, Legenda Spanyol...).

Aku malah kelingan crita gedhe pertama56 kaca sing dakketik kanthi gaweyan nalika umurku 14 taun. Irah-irahane Elixir saka Yashib lan nyritakake petualangan sawetara makhluk cilik imajiner sing urip ing njero bocah lan kudu nylametake dheweke saka laknat para pesulap Yashib sing jahat. Kabeh waosan bocah cilik ana ing kana.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

FL: Sawise seneng karo Crita sing ora ana enteke dening Michael Ende, aku kaget tenan Jeneng kembang mawar dening Umberto Eco sing dakwaca karo 15 utawa 16 taun. Aku isih ndeleng awakku ing kasur ing kamarku nalika isih enom sawise sekolah ing sekolah menengah ndhuwur, ngrasakake kepenak nemokake kepiye Guillermo lan Adso mlebu labirin perpustakaan biara, sensasi sing durung dak rasakake wiwit film utawa serial televisi. Kejaba kabeh latin sing, mula isih durung dingerteni, aku ngelingi katrangan sing luar biasa lan medeni ing ngarep greja biara kanthi akeh gema Apocalypse.

  • AL: Panulis favorit? Lan minangka guru basa Latin lan Yunani, panulis klasik apa sing bisa menehi pengaruh minangka pangarang?

FL: Favoritku wis mesthi Klasik Yunani-Latin lan Spanyol. Minangka panulis statusku dadi Guru Latin lan Yunani Iki akeh pengaruhe kanggo milih subjek kanggo novelku. Homer karo Iliad Lan Odisea lan Virgil kanthi abadi Aeneid, uga tragedi Yunani, kayata Sophocle, minangka inspirasi kanggo novel pertamaku, Teucro, pamanah Troy (Toxosoutos, 2004), lan uga ana ing latar mburi karya fiksi pungkasan, Para penunggang segara. Rahasia saka Carthage (Ewe, 2018).

Kawruh filsuf Cordovan Seneca lan tulisane nyengkuyung aku nulis biografi fiksi kanthi irah-irahan Seneca, cara wong wicaksana (Dialog, 2006).

  • AL: Apa sing sampeyan critakake Sedina ing Pompeii?

FL: Sedina ing Pompeii Punika a crita fiksi sing, adhedhasar gesang sawetara karakter nyata sing urip ing kutha, nggawe urip saben dinane dina apa wae ing spring taun Letusan Vesuvius, sing 79 Masehi C. Maca bakal kacemplung ing dalan rame, forum rame, perusahaan saka kamulyan, las sumber panas utawa privasi saka casas ing antarane aspek liyane.

Tujuane sampeyan supaya sampeyan bisa urip Pompeii kaya sing dicritakake dening pedunung dhewe, tansah karo a nggunakake kaku saka sumber sejarah latar mburi.

  • AL: Karakter apa sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

FL: Tanpa mangu-mangu, Ulises, nanging ora mung sing muncul ing Odyssey, nanging uga Iliad lan kabeh tradhisi Kulon sing wis mbentuk bentuk lan nggawe mitos sing ora bisa rusak.

Campuran saka pengin mulih (nostalgia lara nalika bali) kanthi daya tarik kanggo ngulandara lan panemuan Kayane apik banget sintesis manungsa. Lan ing sisihane, mesthine para setya Penelope, sing nunggu dheweke liwat kandhel lan lancip, meh ora ana pertahanan, nanging kenceng.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

FL: Aku ora duwe hobi khusus babagan iki.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

FL: Kanggo nulis Aku mung butuh papan ing bisu lan a meja amba ngendi sampeyan bisa masang buku referensi lan dokumentasi.

Kanggo maca situs apa wae Kayane cocog kanggo aku, amarga yen maca apik, aku bakal ngisolasi aku saka njaba. Mesthi aku luwih seneng papan sing sepi lan uga ing njobo yen cuaca apik.

  • AL: Genre liyane sing disenengi?

FL: Aku seneng puisi lan karangan pengadilan sajarah, utamane sing nggabungake erudisi lan prosa sing seneng diwaca. Ing Teatro Aku luwih seneng ndeleng diwakili lan yen klasik, ora kaya setting teater Yunani (Epidaurus) utawa Roman (Merida).

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

FL: Saiki aku lagi maca Swara gema dawa, de Carlos Garcia Gual (Ariel), undhangan kanggo maca klasik. Sawise Sedina ing Pompeii Aku menehi dhewe a istirahat singkat saka nulis Aku njupuk kesempatan kanggo nyathet babagan proyek mbesuk ing jagad Yunani-Romawi.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

FL: Tandha jaman kita yaiku kacepetan. Tabel saka kabar padha ganti meh ajeg lan kaya ing tawaran saka buku sing diterbitake dadi jembar akeh muter kualitas bisa dadi ora digatekake kanggo masarakat umum. Kadhangkala, dheweke entuk sukses judhul kanthi cepet sing bakal dilalekake. Nanging, aku percaya karya bermanfaat bakal tahan ing wektu, sanajan butuh wektu kanggo dingerteni.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bisa tetep tetep positif?

FL: Wayahe krisis nalika nyoba kanggo nyoba mesthi ana kesempatan kanggo mateng pribadi lan kolektif. Kita wis biasa percaya yen ilmu pengetahuan lan teknologi bisa nguwasani urip kita. Kita nampa tamba andhap asor. Iki uga minangka kesempatan kanggo mbukak diri marang Gusti Allah lan transendensi lan ngurmati prekara sing sejatine penting.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)