Don Pardino: «Nulis kanthi apik yaiku mikir wong liya»

Gambar: (c) Don Pardino. Web

Profesor Don Pardino wis dadi salah sawijining paraga paling populer jaringan sosial ing internet. Lan saiki dheweke mung nggawe kabisat menyang kertas lan njupuk novel grafis pisanan, utawa komik sajrone urip: Profesor Don Pardino nglawan marmoset. Iku bener opah manawa dheweke wis ngekeki aku Interview lan aku ngucapke matur nuwun.

Kanggo guru, proofreader, copywriter, panulis utawa sapa wae sing kepengin nggunakake basa kasebut kanthi becik, piwulangé arupa kartun didaktis lan nyenengake ing wektu sing padha, dheweke seneng banget pakurmatan uga kanggo penulis gedhe saka komik Spanyol.

Wawancara karo don Pardino

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa kita ngerti sapa Don Pardino, lan saka pundi karepe grammar, ejaan lan linguistik umume?

DON PARDINO: Don Pardino minangka karakter sing lair bintang komik tradisional kanthi gaya komik seumur hidup lan pungkasane disimpen ing laci kanggo sawetara wektu. Wulan mengko, ide nggawe vignet kanggo mulang ejaan lan grammar kanthi semboyan «Huruf kanthi banyolan mlebu». Estetika, kanthi jenggot putih lan gelas, nggawe dheweke sampurna kanggo peran kasebut. Mula dheweke banjur metu saka laci banjur nyedhak. Lan nganti saiki.

  • AL: Apa Don Pardino ngomong karo pamirsa tartamtu utawa apa kita kabeh bisa sinau saka dheweke?

DP: Wiwitane dirancang supaya guru dheweke bakal nggunakake minangka sumber ing kelas, nanging kabeh wong bisa njupuk kauntungan saka piwulange. Ing media sosial, Beda karo kapercayan umum, ana akeh wong sing minat tata ejaan lan tata bahasa. Iku wae sing nerangake sebabe mula dadi populer. Saiki, sesambungan karo guru, proofreader, penerjemah, wartawan lan sapa wae manawa sampeyan rumangsa ora tenang babagan masalah kasebut.

  • AL: Kepiye Profesor Don Pardino nyathet dhiri amarga piwulange?

DP: Nggunakake sumber konsultasi sabisa, saka Ejaan lan Tata Bahasa RAE malah manual Aku ngedegake utawa Instituto Cervantes. Lan, mesthine, sumber daya digital sing wis mapan, kayata Blog Basa, Saka Castilian utawa akun media sosial AEjaan utawa Ora Ana Kesalahan. Deleng aspek sing padha saka pirang-pirang sudut pandang mbantu nyintesis aspek linguistik sing kurang luwih kompleks ing kartun humor.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca?

DP: Kanggo buku pisanan, sampeyan kudu bali menyang EGB. Irah-irahane Omah sing tuwuh (1976), ditulis dening Jose Luis Garcia Sanchez lan ilustrasi dening Miguel Ángel Pacheco. Buku iki menehi cara kanggo verne, Conan Doyle, Mark kembar, CervantesBuero Vallejo, Jane austen, Melville… Aku pengin negesake manawa kita kudu menehi wigati banget tumrap literatur bocah lan bocah enom.

  • AL: Ing komik iki Don Pardino ketemu karo Don Miguel de Cervantes, sing bakal menehi tangan kanggo ngrampungake kekacoan sing hebat. Lan mesthine duwe panulis favorit liyane. Apa sampeyan bisa nyritakake menyang kita?

PD: Kanggo konten, Conan Doyle. Miturut bentuk, Virginia Woolf. Dheweke minangka rong penulis klasik sing ngundang pirang-pirang bacaan maneh tanpa kesel. Lan aku uga bakal ngutip pengarang sing nulis babagan guru kanthi nada humor: David nginep. Aku nyaranake.

  • AL: Penghormatan kanggo pangarang gedhe kayata Ibáñez utawa Escobar nyata. Apa sampeyan seneng dadi utawa katon kaya karakter liyane ing komik Spanyol sing paling klasik?

DP: Kabeh mau, nanging yen aku kudu milih, a Sir Tim O'Theodening Raf. Gambar dheweke nyedhiyakake gampang lan dinamisme. Lan latar mburi apik banget, kanthi villa Inggris, omah gedhong kasebut lan pub.

  • AL: Sawise iki langsung mlumpat menyang kertas lan resepsi sing apik, apa ana luwih akeh petualangan?

DP: Aku malah ora ngerti kepiye komik iki diterbitake. Tujuane mung diterbitake ing jejaring sosial lan blog, nanging akeh wong sing nulis takon apa ana buku. Banjur acara kasebut tuwuh, lan ide ndeleng Don Pardino ing perpustakaan sekolah lan toko buku yaiku mesin sing nggawe dheweke maju.

Mung bakal ana petualangan liyane yen wong seneng tenan komik pisanan lan yen padha nyebut sing pengin liyane. Lan yen penerbit pengin, mesthine.

  • AL: Apa sebab sing luwih penting sing sampeyan wenehi supaya kita luwih ngerti babagan nggunakake basa sing apik lan bener ing komunikasi virtual kaya saiki?

PD: Alesan utamane yaiku nulis kanthi apik yaiku mikir wong liya. Nempatake tandha mbukak kaya nggunakake sinyal belok: Aku ngerti aku bakal muter. Aku ora nemtokake indikator, nanging kanggo nggampangake nyopir liyane. Ya, kedadeyan sing padha karo aturan linguistik.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita lakoni angel kanggo sampeyan, utawa apa sampeyan tetep bisa tetep positif?

DP: Pancen angel banget. Sejatine yaiku Aku ora weruh aspek positif. Aku mung pengin kahanan iki rampung sanalika uga kita bisa pulih. Lan, sing paling penting, hubungan interpersonal bali dadi sejatine.

  • AL: Lan pungkasane, maksim Don Pardino yaiku "surat sing ana banyolan mlebu." Apa maneh?

PD: Sijine concealer ing urip sampeyan.


3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Susana de Castro Iglesias ngandika

    Wawancara sing apik.
    Matur nuwun kanthi sanget, Mariola!

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Kanggo sampeyan.

  2.   Patricia ngandika

    Sepira kepenak ngerti babagan guru Don Pardino.