Daniel Fernandez deLis. Wawancara

Fotografi: Daniel Fernandez de Lis, profil Facebook.

Daniel Fernandez deLis Dheweke saka Madrid lan pengacara kanthi profesi sing uga nulis buku non-fiksi sejarah lan abad pertengahan. Ing antarane karyane yaiku The Plantagenets, Saka Covadonga menyang Tamaron o Apa sing ora dicritakake dening Shakespeare babagan Wars of the Roses. Aku matur nuwun banget kanggo iki Interview bilih piyambakipun sampun maringi kula ngendi marang kita bab passion iki kanggo Abad Pertengahan lan buku-bukune.

Daniel Fernandez deLis. Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Sampeyan nulis buku non-fiksi babagan sejarah abad pertengahan. Saka endi kepinteran karo sejarah umume lan sejarah abad pertengahan utamane?

DANIEL FERNÁNDEZ DE LIS: Wiwit cilik ing omahe wong tuwaku ana akeh buku ilustrasi sing nyritakake crita ksatria abad tengahan (Ivanhoe, Robin Hood, The Black Arrow, El Cid, Richard the Lionheart, the Crusades...) lan uga Aku seneng film babagan Abad Pertengahan. Nalika aku gedhe hobi kuwi dadi passion lan dheweke mangan saben novel sajarah sing disetel ing Abad Pertengahan, utamane yen ana ing Semenanjung Iberia utawa ing Inggris. 

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca utawa diilhami kanggo nulis?

DFdL: Inggih, penasaran, amarga saka telung buku sing paling menehi tandha aku, siji fiksi lan loro non-fiksi, ora ana sing disetel ing abad tengahan. Sing fiksi yaiku Aku, Claudio, dening Robert Graves, lan nonfiksi yaiku Dewa, kuburan lan wong wicaksana, saka CW Ceram, lan sajarah Roma, dening Indro Montanelli. 

  • AL: Penulis utama utawa penulis? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh periode

DFdL: Fokus ing novel sejarah, ing sisih siji ana klasik (Walter ScottRobert Louis Stevenson) lan luwih modern aku tresna marang wong-wong mau Bernard Cornwell, Conn Iggulden lan, utamané, Sharon Kay Penman, sing wis nulis seri novel sajarah sing nyakup kabeh periode dinasti Plantagenet lan sing dadi panyebab utama semangatku marang dinasti iki lan amarga aku wis nulis buku babagan iki. Lan saiki kita duwe plethora apik saka Spanyol penulis novel sajarah, kang aku utamané tresnani, kanggo nyorot loro saka akeh sing aku seneng, Sebastian Roa y Jose Zoilo Hernandez

  • TO THE: Tokoh sejarah apa sing sampeyan pengin ketemu? 

DFdL: Iki minangka pitakonan sing muncul kaping pirang-pirang ing jaringan sosial lan aku mesthi mangsuli Richard III saka Inggris. Dheweke minangka Plantagenet pungkasan, raja Inggris pungkasan sing tilar donya ing paprangan lan, sanajan mung rong taun mrentah, dheweke isih dadi karakter sing bisa nuwuhake karep gedhe ing jagad Anglo-Saxon. Kanggo pirang-pirang abad, dheweke dadi piala resmi ing sajarah Inggris, umume minangka akibat saka karya Shakespeare, nanging ing dekade pungkasan ana gerakan kuat sing nyoba mbenerake tokoh kasebut. Ana pirang-pirang enigmas ing sajarah paprentahane, utamane babagan ponakane para pangeran Menara London, mula aku seneng banget ketemu dheweke lan ngerteni apa sing sejatine kedadeyan ing jamane.  

  • TO THE: Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca? 

DFdL: Aku seneng nggatekake proses nulis. Aku maju kanthi kronologis nalika aku nyathet wektu sing dakkarepake lan aku nyoba ngatur saben bab kanthi skematis, dibagi dadi bagean supaya luwih gampang maca. Umumé, aku seneng nulis buku-buku sing dakkarepake minangka pembaca. Yen bab utawa bagean katon banget kandel utawa ora nerangake subyek cukup cetha, Aku menehi kabeh giliran perlu kanggo nggawe iku luwih gampang dingerteni.  

  • TO THE: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

DFdL: Senajan sak lockdown aku ora duwe pilihan nanging kanggo nulis ing ngarep, Aku musataken luwih lan Aku luwih produktif nulis adoh saka omah. Panggonan favorit iku perpustakaan kutha ngendi aku manggon, Manzanares el Real, utawa kafe sing sepi lan duwe atmosfer penake lan dekorasi. Yen ing salah siji kutha favorit (Oviedo, León lan Burgos), kabeh luwih apik.

Minangka kanggo wayahe, aku nglampahi wektu liyane lan Aku nindakake luwih apik ing wayah esuk, nanging aku uga seneng njupuk sawetara jam metu ing tengah afternoon. 

  • TO THE: Apa ana genre liyane sing disenengi minangka maca? 

DFdL: Ya, aku cukup eklektik ing prakara lan aku maca buku apa wae sing narik kawigatenku preduli saka genre. Aku seneng novel ireng, novel mata-mata, novel fantasi lan fiksi politik. Ing genre pungkasan iki aku kudu nyorot penulis aku wis maca lan reread paling, Irving Wallace. Novel kang paling misuwur yaiku Bebungah Nobel (kang film misuwur kang dibintangi Paul Newman adhedhasar), sanajan kanggo kula novel paling apik (buku favorit). Plot.

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

DFdL: Aku maca karajan mokal, saka Yeyo Balbas. Aku pancene pengin maca Panjenengan buku pungkasan, Cova Donnica, pemenang Kontes Novel Sejarah Kota Úbeda, sing njupuk plot saka karajan mokal, dadi aku nyetel dhewe ing sajarah tiba saka kerajaan Visigothic Toledo. 

Lan aku nulis buku babagan sajarah Britannia saka invasi Romawi nganti penaklukan Normandia. Iki minangka proyek sing ambisi banget, amarga nyakup periode luwih saka sewu taun sing kebak acara lan karakter sejarah sing kondhang, akeh diolah ing sastra lan bioskop (Claudius, Boudicca, Agricola, Legiun Kesembilan, King Arthur, Saxon, Viking lan Normandia), nanging subyek sing Aku hasrat lan aku seneng banget karo proses dokumentasi lan riset.

  • TO THE: Kepiye carane umume adegan penerbitan? Lan kanggo nonfiksi?

DFdL: Pemahaman kula punika a wayahe rumit karo pasar kebak pasokan (sing ora ala dhewe) minangka akibat saka muncule cara anyar kanggo nerbitake karya sing sadurunge ora bisa diakses dening penulis sing ora seneng dhukungan editorial. Iki tegese penerbit kudu netepake karya sing diterbitake kanthi ati-ati supaya ora ilang ing maelstrom publikasi sing kasedhiya ing macem-macem format lan platform.

Sanajan mangkono, aku ngerti yen ana penerbit sing nggawe a gaweyan gedhe tenan kanggo menehi publikasi kualitas, loro ing fiksi lan non-fiksi. Kanggo mènèhi conto-conto sing paling aku kenal, aku nganggep karya para penerbit kayata Pamies, Edhasa, Desperta Ferro lan Ático de los Libros pancen apik banget. Aku yakin ana liyane, nanging sing paling aku ngerti.   

  • TO THE: Apa sampeyan bisa ngetrapake utawa nemokake podho antarane wayahe krisis sing kita alami lan liyane ing sejarah?

DFdL: Aku ora ora babar pisan kanggo nggambar paralel sejarah. Sejatine aku wis suwe takon marang unen-unen kang wis kondhang "wong sing ora ngerti sejarahe, mesthi bakal mbaleni maneh." Aku pracaya iku saben mangsa beda, kanthi kahanan politik, ekonomi, sosial, lingkungan utawa teknologi dhewe lan beda-beda sing ora bisa dibandhingake karo periode sejarah liyane. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.