Washington Irving, salah sawijining klasik Amerika sing hebat

Potret Washington Irving dening John Wesley Jarvis. 1809.

Washington Irving minangka salah sawijining panulis klasik ing Amerika Utara paling dikenal. Sapa sing durung maca utawa ndeleng lan ngrasakake hawa anyep karo Jaran tanpa kepala de Legenda Sleepy Hollow ing pirang-pirang versi? Lan sing durung ngrasakake simpati khusus marang paraga kasebut Dongeng saka Alhambra? Dina iki artikel iki sing dikhaskan kanggo dheweke.

Washington Irving

Lair ing New York, ing wulan April 1783, dianggep minangka panganggit Amerika pisanan sing entuk misuwur ing saindenging jagad. Dheweke uga sing pertama nggunakake sastra supaya wong ngguyu lan karikatur kasunyatane jamane, nanging kanthi cara sing ora ngganggu masarakat. Dheweke uga nggawe Gaya basa Amerika sing mengko njupuk kolega kaya Mark Twain.

Dheweke ora duwe gerakan politik lan sosial sing ana ing jamane, nanging dheweke uga kalebu wakil romantisme Amerika. Mesthine, romantisme kanthi ciri sing paling dangkal kayata tresna jaman biyen, fantastis lan legenda. Dheweke uga duwe dorongan lelungan dituduhake dening akeh panulis lan seniman liyane ing loro sisi Atlantik.

Kanca saka Walter Scott

Iku kekancan karo penulis romantis Skotlandia sing hebat, sing nalika lelungan menyang Eropa, yaiku akunflu kerja lan ngajak dheweke nulis salah sawijining judhul sing paling penting: Buku Sketsa, serangkaian karangan lan crita. Iki diterbitake ing Amerika Serikat antara taun 1819-20, kanthi macem-macem volume, lan dadi buku ing Inggris ing taun 1820.

Buku Sketsa

Isine potret urip inggris minangka Nedha bengi Natal o biara westminster, antara liya. Uga karangan ing Klise Amerika lan adaptasi crita rakyat Jerman minangka Rip van winkle y Legenda Sleepy Hollow, mbok menawa penggaweane paling misuwur. Unsur masarakat, pementasan, humor sing rada jahat, takhayul, lan detail sensual uga akeh.

Buku iki minangka tonggak sejarah ing kamardikan budaya Amerika Serikat, dudu amarga pengaruh Inggris, nanging amarga asimilasi.

Ing Spanyol

Iku lelungan gedhe, saka watak gelisah nanging uga lara banget sing ora ngalangi dheweke nggawe pirang-pirang perjalanan menyang negarane, Inggris y Europa. Dheweke nulis babagan buku kasebut ing koran, ing kana dheweke nulis kesan. Dheweke ing jaman kasebut dadi diplomat, amarga dheweke Duta Besar Amerika Serikat ing Madrid. Saka ing kana teka biografi Christopher Columbus (1828) lan ing Dongeng saka Alhambra (1832).

Kanggo sing terakhir diilhami dening dongeng lan legenda rakyat. Dheweke minangka mahasiswa folklor sing hebat, banget ngamati, lan biyasa nulis cathetan babagan kabeh. Kesengsem banget karo tradisi lan kekayaan crita-crita Spanyol kuno, bahan sing dikumpulake digunakake kanggo crita kasebut.

Kulon Amerika

Nalika bali menyang Amerika, dheweke terus lelungan sing nyedhiyakake materi kanggo karya sabanjure sing fokus ing Kulon Amerika. Dheweke judhul kaya Perjalanan liwat padang rumput, Langkawi o Petualangan Kapten Bonneville. Nanging ora ana sing nggayuh sukses sadurunge.

Mesthi wae

Washington Irving nawakake umum apa sing dikarepake. Karya sejarah lan biografi minangka hiburan sastra nanging cekap nyathet, lan kebak sentuhan tradisional lan colloquiallan topik sing apik.

Sawetara pecahan saka Dongeng saka Alhambra

  • Kasunyatane, wenehake spanyol menyang papan nalika musim panas, srengenge nalika musim salju, roti, bawang putih, minyak, kacang-kacangan, tanjung lawas lan gitar, sanajan dudu duweke, swarane gitar, lan apa muter donya kaya sing sampeyan seneng!
  • Ayo wong liya sambat amarga ora ana dalan sing apik lan hotel mewah lan kabeh kenyamanan rumit ing negara sing budaya lan beradab kanthi lemah lembut lan umume, nanging aku bisa munggah gunung-gunung sing atos, mlaku liwat ngumbara lan kebiasaan separo alam, nanging terus terang lan tamu, sing menehi rasa sing apik banget kanggo Spanyol sing dikasihi, lawas lan romantis!

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.