Jeng konyol

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Jeng konyol Iki minangka salah sawijining bagean paling apik ing téater sing dikembangake sajrone Zaman Emas Spanyol. Karya iki digawe dening Lope de Vega rampung ditulis ing tanggal 28 April 1613 (miturut naskah asline). Ora suwe sawise iku, dheweke main ing panggung tanggal 14 Oktober taun sing padha, kanthi arahan perusahaan Pedro de Valdés.

Kaya pirang-pirang potongan sing entuk abadi, iki minangka teks sadurunge. Ing plot kasebut, pitakon sing ora bisa dibayangake diajokake ing masarakat Spanyol sawise Renaisans. Antarane, sing paling relevan yaiku apa peranan wanita ing masyarakat.

Panulis, Lope de Vega

Dheweke lair ing Madrid tanggal 25 November 1562. Dheweke minangka salah sawijining penulis paling produktif ing sastra donya. Dheweke dikatutake kanthi telung novel "dawa" lan papat novel cekak, sangang epik, telung geguritan didaktis, udakara 3000 sonnet lan atusan komedi teater. Miturut pujangga lan penulis sandiwara Spanyol Juan Pérez Montalbán, gunggunge potongan sing ditulis dening Lope de Vega udakara taun 1800.

Bebarengan karo Tirso de Molina lan Calderón de la Barca, dheweke dadi puncak teater Baroque ing Spanyol. Kepribadiane ora tau dingerteni, dheweke nggawe kekancan apik karo tokoh-tokoh sing hebat saka Francisco de Quevedo lan Juan Luis Alarcón. Kajaba iku, dheweke dadi "saingan" Miguel de Cervantes, (panulis Don Quixote ngarani dheweke "monster alam") lan duwe permusuhan sing misuwur karo Luis de Góngora.

El phoenix de ing akal budi

Pengaruhe pujangga Madrid lan penulis sandiwara ing njero masarakat Spanyol mula dheweke malah nampa "kehormatan" dadi protagonis akidah sing nyenyamah. "Aku percaya karo Lope de Vega sing maha kuwasa, pujangga swarga lan bumi" ... Mesthine, penyelidikan - kanthi "kamulyan" lengkap nalika semana - ora bisa mandheg. Manut, ode dilarang ing taun 1647.

Spesialis ing karyane negesake manawa panulis melu bagean teater. Dheweke nindakake kanthi jeneng samaran Berlardo, karakter sing terus-terusan lan ing fiksi pangarang liyane. Ing pangertèn iki, potongan kasebut tetep misuwur Phoenix saka wong sing pinter ditulis ing taun 1853 dening Tomás Rodríguez Rubí. Dheweke malah wis duwe bioskop karo film sing dirayakake dening A. Waddington, lope (2010).

Urip kebak kusut

Uripe kebak akeh urusan katresnan. Akeh wong sing entuk reputasi amarga ora ana gandhengane karo studi lan tanggung jawab ing Pengadilan. Kalebu, dheweke diasingake saka Kerajaan Castile amarga nulis serangkaian fitnah marang salah sawijining kekasih, sing nilar dheweke kanggo ngrampungake perkawinan adhedhasar kapentingan ekonomi.

Felix Lope de Vega.

Felix Lope de Vega.

Naskah saka Jeng konyol dheweke uga ana ing tengah-tengah jajaran kasebut. Sanajan ora kabeh sejarawan setuju karo hipotesis iki, diklaim manawa teks asli minangka hadiah saka penulis drama kanggo kekasihe, aktris Jerónima de Burgos, garwane sutradara teater Pedro de Valdés.

Jeng konyol... utawa kekuatan pendidikan katresnan

Lope de Vega nggawe argumen ing rong protagonis, yaiku sadulur Nise lan Finea. Dheweke mutusake kanggo ngadhepi machismo sing ana ing masarakat Iberia, lan saben strategi kasebut beda-beda. Pungkasane, kekarone padha pasrah karo kekuwatan katresnan. Siji tangan, Phinea narik kawigaten babagan intelijen lan gumantung banget marang "kaunggulan" intelektuale.

Kanggo ngadhepi rasa ora seneng marang kekurangan wanita, Finea darmabakti kanggo nulis kanthi cara sing meh kompulsif. Saliyane, nise merata narik kawigaten babagan intelijen, nanging nyamar dadi bodho lan naif (Kayane digawa nganggo desain pihak katelu). Nanging, tumindake jero minangka bagean saka rencana sing tliti.

Jeng konyol.

Jeng konyol.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Jeng konyol

Kekuwatan cemburu cathartic?

Ing wektu iki bukti asli saka Lope de Vega babagan intelektual liyane ing jamane. Dadi, rasa cemburu minangka elemen neuralgik ing plot kasebut. Pancen bertentangan karo sebagian besar potongan gaya iki sing ditulis ing wiwitan abad kaping pitulas. Amarga biasane rangking mung ilang saka katresnan lan romansa.

Liwat meri, panganggit saka Madrid ngerteni perasaan sing paling peteng ing lakune. Banjur, pecah karo stereotipe wanita sing ora apik lan anodyne, utawa sing nesu dikutuk kanggo jomblo sing nistha. Saliyane, Nise lan Finea duwe macem-macem dimensi, padha karo manungsa, dudu karikatur kanggo nggoleki eseman ephemeral saka para penonton.

Naivety diganjar

Bagéyan saka konflik ing antarané protagonis sadulur saka Jeng konyol dheweke fokus ing hadiah sing ditampilake siji lan sijine. Nalika Nise's - diwarisake saka bapake, bangsawan Octavio - cukup andhap asor, Finea pancen apik banget. Bentenipun, yaiku mantan sing cerdas banget, sipat (sing teoritis) sing apik kanggo para pelamar.

Beda karo sing nomer loro, naif, butuh pitulung ekstra kanggo nggoleki wong sing jujur. Utawa paling ora, iki minangka pamikiran salah sawijining pamane sing menehi "ganti rugi khusus" kaya ngono. Mula, dhuwit sing ditampa amarga "naivety sampeyan" cukup apik.

Peran pertukaran

Konflik lan kekacoan katon nalika jajaran masing-masing tresna karo adhine pacare. Ing conto pisanan, Phiseus, pria sing sugih sing hubungane karo Finea disepakati karo bapake, nanging sadurunge ora ngerti wanita sing dimaksud.

Banjur Laurencio katon - wong lanang liya (miskin), sing tresna banget karo Nisa amarga puisi - sing mutusake nelukake mbakyune, dikepung karo dhuwit. Ana nalika intelijen "turu" saka "wong gemblung" teka, para warga lokal lan wong liya sing kaget, paling ora adhine. Kanggo luwih rumit, para ksatria setuju karo ijol-ijolan sing ngidini dheweke bisa ndeleng kekarepane.

Pakaryan sing isih valid

Ngluwihi nilai sejarah sing ora diragukan, Lope de Vega umume lan Jeng konyol khususe, dheweke tetep dikuatake pirang-pirang abad mengko. Lakon kasebut mengeti posisi kritis - ing antarane tawa - ing machismo. Sing makili wani sejatine ing masyarakat konservatif sing maksim sing meksa supaya Gusti Allah dadi tengah kabeh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)