Walikota Zalamea

Walikota Zalamea.

Walikota Zalamea.

Walikota Zalamea yaiku, bebarengan karo Urip iku ngimpi, penciptaan sing paling simbol saka Pedro Calderon de la Barca. Pustaka drama Spanyol minangka salah sawijining wakil barokisme sastra paling gedhe, sing karyane kalebu jaman Emas. Ditampa dening sejarawan minangka wayahe sastra ing Spanyol paling gedhe.

Periode rahmat iki luwih saka satus. Iki diwiwiti nalika dasawarsa pungkasan abad kaping XNUMX, pas karo tekane Columbus menyang wilayah Amerika. Pancen tiwase penulis iki - sing kedadeyan ing taun 1861 - dadi pungkasan jaman.. Antarane kaloro tanggal kasebut, jagad iki nemoni klasik kanthi dedege Don Quijote dening Miguel de Cervantes nalika duwe informasi.

Sobre el autor

Miturut panulis dhewe sadurunge seda, ana udakara 110 karya teater sing ditulis nalika urip. Saliyane drama lan komedi - "subgenres" sing kalebu Walikota Zalamea- Dhaptar kalebu mobil sakramental, uga potongan teater cendhak (jogèd, hors d'oeuvres, jácaras lan mojigangas).

Walikota Zalamea, "Nggawe ulang"?

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Ora ditemokake produk

Mesthi wae, ing taun tulisan iki ditulis (udakara taun 1635) tembung "remake" isih adoh banget wiwit diadegake. Luwih akeh ing Spanyol. Nanging Ing istilah praktis, iki pancen kedadeyan Walikota Zalamea.

Calderon de la Barca Diwiwiti saka argumen sing umum banget kanggo wektu iki lan nawakake versi dhewe. Dheweke malah luwih maju: dheweke main kanthi jeneng sing padha karo Lope de Vega, nyaring ayat-ayat kasebut, nglewati sawetara adegan sing ora ana gayane lan nambah penutupan epik sing mesthi.

Bantahan kasebut, kanthi crita saksi

Pakaryan kasebut ditindakake sajrone konteks nyata, mula, macem-macem karakter sejarah melu plot. Karakter mlebu ing dalan crita individu, yaiku, kanthi acara tartamtu sing dadi bagean saka "sub-plot". Sing, umum dingerteni dening pamirsa saka montase pisanan sajrone abad pitulas.

Pungkasan kasebut dadi crita

Taun 1580. Raja Felipe II saka Spanyol, - watake sing wicaksana banget, miturut panemune para subyek - menyang Portugal kanggo dinobat dadi raja ing negara kasebut. Pati Sebastián I (1578) lan penggantine, Enrique I (1580), nggawe negara iki terjun ing krisis suksesi. Sadurunge milih pengganti dening pengadilan Portugis, kedaulatan Spanyol njaluk tahta kasebut.

Tepat ing tengah transfer menyang Lisbon kanggo dilantik, pasukane mandheg ing Zalamea. Kutha ing Extremadura, cedhak banget karo garis wates. Ing kana, Kapten Don Álvaro de Ataide nampa akomodasi ing omah Pedro Crespo, penjahat paling sugih ing papan kasebut. Klarifikasi penting: "penjahat" amarga dheweke lanang saka desa, dudu amarga dudu watak sing alus.

Titik balik pisanan

Wong militer tresna karo Isabel, putri saka omah sing wis dipanggoni lan mratelakake manawa tresna marang dheweke. Nanging dheweke nolak. Ngadhepi penolakan kasebut, Don Álvaro nyulik prawan kasebut lan nesu (Jinis episode kasebut umum banget ing wektu iki. Akibate, Felipe II dhewe nerbitake dekrit sing nglarang anggota pasukan tentarane nyiksa wanita, kanthi ancaman ditembak).

Pedro Calderón de la Barca.

Pedro Calderón de la Barca.

Crespo, nalika ngerti kedadeyan kasebut, njaluk kapten supaya omah-omah karo putrine. Iki ora mung kanggo ngresiki jeneng Isabel; sejatine petani sing sugih mau kepengin mulihake pakurmatane dhewe. Ing panjaluk kasebut, dheweke nawakake kanggo mindhah kabeh aset - cukup gedhe - sing bakal dadi mantune. Nanging tawaran kasebut ditolak kanthi disepelekake, amarga Don Álvaro minangka tentara militer sing kalebu bangsawan.

Inflection anyar

Don Álvaro nganggep minangka prekara cilik yen dadi panguwasa saka petani. Apa maneh, dheweke tetep duwe pendapat sing padha karo prawan sing nesu banget. Nanging ora suwe sawise Crespo diangkat dadi Walikota Zalamea. Nglindhungi awake dhewe ing posisi sing anyar, dheweke mutusake kanggo njupuk hak keadilan; mrentah supaya ditangkep Kapten lan eksekusi.

Solusi pungkasan

Walikota sipil ora duwe yurisprudensi ing lingkungan militer. Akibate, ketentuan Castro ora sah miturut teori. Walikota kasebut negesake negesake putusane dhewe, nggawe konflik karo pimpinan tentara kerajaan sing ndadekake integritas kutha dadi resiko. Nanging nalika kabeh katon ilang, Felipe II katon lan njupuk tindakan kanggo ngrampungake.

Raja, sanajan dheweke negesake manawa Castro salah, nanging setuju karo dheweke. Dheweke ngesahake ukuman kasebut sadurunge dijaluk, Don Álvaro de Ataide dieksekusi karo klub. Ora kaget, salah sawijining judhul alternatif karya iki yaiku Klub sing paling apik.

Korban lan durjana

Sanajan kapercayan sing ditampa dening pemerkosa, Isabel sing enom uga nampa ukuman. Dheweke dikongkon ngentekake sisa urip ing kurungan biara. Alesan utama keputusan kasebut yaiku bapak (sing nampa gelar walikota terus-terusan saka raja). Mung kanthi cara iki, dheweke bisa ndeleng kehormatan dhewe lan kulawarga sing dipulihake.

Tuturan ing antarane larik

Frasa dening Pedro Calderon de la Barca.

Frasa dening Pedro Calderon de la Barca.

Walikota Zalamea entuk prekara sing mokal kanggo para penulis drama nalika semana: supaya para bangsawan seneng lan seneng, kaya wong tani. Negara-negara kasebut kanthi kuat ngadhepi Spanyol wiwit sadurunge Abad Pertengahan. Kajaba iku, para seniman lan intelektual sing paling misuwur nalika semana ora nolak masalah iki.

Ing fiksi - kaya kasunyatane - bangsawan meh mesthi menang. Akeh wong sing duwe surat kalebu ing kelas sosial sing istimewa iki. Sanalika, wong njaba seneng banget supaya para "pria" kasebut seneng.

Pakurmatan

Dipandu dening ego sampeyan dhewe, protagonist crita mung duwe siji target utama: kanggo mulihake pakurmatan. Putrine sing dilecehake ora nglanggar dheweke; korban sejatine yaiku bapak. Kahanan sing didhukung dening bangsawan Spanyol, nanging ing jaman Renaissance. Kepinginan sing dioyak dening warga negara (sugih, nanging wong tani, sawise kabeh) kaya Pedro Castro.

Ing kasus apa wae, Calderon de la Barca bisa nyenengake kanthi wiyar Walikota Zalamea "Moor lan Kristen." Ing pangertene iki, kemungkinan "subtleties" kasebut sajrone pidhato durung dingerteni nganti suwe.

Pakaryan antimilitaris?

Ana sing nyebrang Walikota Zalamea minangka pidato anti-militer. Nanging, ing pungkasan crita kasebut, narator tanggung jawab kanggo mbatalake ide iki. Putrane mbarep Castro - wong sing ora duwe omah sing sampurna tanpa tujuan - diangkat dadi tentara kerajaan. Bapak, ora nuwun sewu, ngrayakake tumindak kasebut.

Castro percaya manawa lembaga militer pancen bakal ngidini turune ngerti kabecikan ing urip. Kajaba iku, sadurunge mbuwang wektu, luwih becik ngladeni raja sampeyan. Sanajan ora cetha kanthi cetha, mesthine manawa pangarang negesake iki amarga ora yakin utawa ana ironi liyane sing nyamar ing tengah-tengah dialoge paraga utama.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)