Victor Hugo. 216 taun sawise lair. Sawetara frasa lan telung geguritan

Dheweke kawujud dina iki, 26 Februari, 216 taun wiwit lair saka Victor Hugo. Dheweke lair ing Besançon lan uga pujangga lan penulis sandiwara uga novelis. Iki dianggep minangka perwakilan maksimal Romanisme Prancis. Dheweke uga dadi politisi lan intelektual sing setya lan pengaruh ing sejarah negarane lan ing literatur abad kaping XNUMX.

Dina iki, ing memori dheweke, aku milih sawetara phrases kerjane sing gedhe tenan, utamane, sing paling kita kenal, Wong Misih. Nanging aku uga milih sawetara conto geguritan, Mesthi kita wis maca kurang.

Sawetara Victor Hugo

Lan bisa uga ana sawetara sing ngerti yen Victor Hugo urip ing Madrid, ing tengah Calle del Clavel, nalika isih cilik, wiwit bapake, wong militer, sing diangkat dadi panglima, dipindhah.

Ing taun 1815, dheweke manggon ing Paris kanthi ide sing wis jelas babagan pengabdian kanggo sastra. Ana a murid sing apik banget lan ing umur 15 taun, dheweke dianugerahi dening Akademi Prancis kanggo karya lirik. Iki minangka pambuka buku puisi sing pertama, Odes lan macem-macem geguritan. Ing taun 1822 dhaup adele fouker, karo dheweke duwe anak lima. Kajaba iku, bebarengan karo sedulur, uga panulis, dheweke nggawe majalah kasebut Le Conservateur LitteraireDheweke taun produksi sastra gedhe kanthi judhul kayata CromwellOur Lady of paris (dikenal minangka The Hunchback of Notre Dame) utawa Raja seneng.

Aktif banget ing politik, Victor Hugo diangkat dening Prancis ing taun 1845. Wicara babagan kasusahan lan keluhan sosial lan politik liyane dheweke nggawa dheweke break karo Partai Konservatif. Ing taun 1851, dheweke nyalahake ambisi diktator Napoleon III lan, sawise kudeta, ngungsi Prancis. Ing taun candhake, dheweke lan kulawargane lunga menyang Jersey ing Inggris, lan ing taun 1856 dheweke pindhah Guernesey.

Saka pembuwangan rong puluh taun iku lair Paukuman, trilogi saka Pungkasan IblisGusti Allah y Legenda pirang-pirang abad kepungkur, lan novel sing paling misuwur, Wong Misih. Mbalik ing Prancis, sawise ambruk Napoleon III, Victor Hugo diakoni lan dadi wakil wakil umum. Seda ing paris umur 83 taun, ing pucuk fakultas, kanthi karya lan pengaruh sing luar biasa, sing nggawe dheweke dadi tokoh simbol sing diajeni karo Republik Ketelu kanthi pemakaman negara.

(c) mmartinez. Saka La Vanguardia.

Pethikan saka Wong Misih

  • Hukum suci Yesus Kristus ngatur peradaban kita; nanging durung nembus. Perbudakan diarani ilang saka peradaban Eropa, lan iku salah. Isih ana; mung sing wis ora bobot maneh kanggo wanita kasebut, lan diarani pelacuran.
  • Keadilan pertama yaiku nurani.
  • Katresnan minangka bagean saka jiwa, sipate padha karo dheweke, yaiku percikan ilahi; kaya dheweke, dheweke ora bisa rusak, ora bisa dipisahake, lan ora bisa rusak. Iki minangka partikel geni sing ana ing kita, sing abadi nganti tanpa wates, sing ora ana sing bisa matesi, utawa ora bisa ngremehake.
  • Apa sing dicritakake babagan pria, sing bener utawa sing salah, akeh sing bisa ditemtokake ing nasibe, lan utamane ing urip, kaya sing ditindakake.
  • Ing jagad iki meh ora ana sing luwih penting tinimbang katresnan.
  • Ora, duwe katresnan ora bakal kelangan pepadhang. Ora ana wuta sing ana ing katresnan.
  • Ngeculake dudu kebebasan. Pakunjaran wis rampung, nanging ora ukuman.
  • Aja takon jeneng sapa sing njaluk suaka. Justru wong sing paling mbutuhake suaka sing paling angel ngarani jenenge.
  • Ing jagad iki ana rong jinis makhluk sing gemeter banget: ibu sing nemokake anake sing ilang, lan macan sing golek mangsane.
  • Sing nandhang sangsara amarga sampeyan tresna, luwih tresna. Mati katresnan iku urip.
  • Kabungahan utama urip yaiku kapercayan yen kita ditresnani, ditresnani kanggo awake dhewe; rodo tresna ing éwadéné kita.
  • Kekuwatan sing paling kuat yaiku jantung sing ora bersalah.
  • Nalika katresnan seneng, jiwa bakal nggawe rasa manis lan kaluhuran.
  • Katresnan iku kaya wit: mbengkongake kanthi bobote dhewe, oyot ing jero awake dhewe lan sok-sok terus ijo ing reruntuhan jantung.
  • Katresnan iku lali banget tumrap kabeh perkara.

Telung geguritan

Nalika pungkasane rong jiwa ketemu

Nalika pungkasane rong jiwa ketemu,
Sapa sing wis suwe banget nggolèki wong liya,
Nalika dheweke ngerti yen dheweke pasangan,
Sing dingerteni lan cocog,
Ing tembung, padha-padha,
banjur ing salawas-lawase muncul persatuan sing semangat lan murni kaya awake dhewe,
uni sing diwiwiti ing bumi lan tahan ing swarga.
Uni kasebut yaiku katresnan
katresnan sejatine, amarga sithik banget wong sing bisa ngerti,
katresnan iku agama,
Sing nuduhake kekasih sing uripe katon
Semangat lan semangat lan kanggo para korban
Luwih gedhe kabungahan sing paling apik.

Kanggo wong wadon

Prawan, yen aku raja aku bakal menehi kerajaan,
dhampar kawula, tongkat kawula lan umat kawula tumungkul,
mahkota emasku, kolam porphyryku,
lan armadaku, sing segarane ora cukup,
kanggo dipikir saka sampeyan.

Yen Ingsun iki Allah, bumi lan ombak,
para malaekat, dhemit tundhuk karo angger-anggering ToretKu.
Lan lam jero saka jero,
kalanggengan, papan, swarga, jagad
Aku bakal menehi kanggo ngambung saka sampeyan!

Wanita sing tiba

Aja ngina wanita sing tiba!
Ora ana sing ngerti apa bobot bobote dheweke
utawa pirang-pirang perjuangan sing ditindakake,
Nganti pungkasane tiba!
Sapa sing durung weruh wanita tanpa ambegan
semangat cling kanggo kabecikan,
lan tahan angin atos saka kosok
kanthi sikap tenang?
Tetes banyu sing dipasang ing cabang
yen angin gonjang-ganjing lan nggawe sampeyan geter;
Mutiara sing dicampur kembang kembang,
lan lendhut nalika tiba!
Nanging tetep jemaah haji bisa
kemurniane ilang kanggo entuk maneh,
lan munggah saka bledug, kristal,
lan sadurunge sumunar.
Ayo wanita sing tiba tresna,
ninggalake lebu sing panas banget,
amarga kabeh mbalekake urip anyar
kanthi cahya lan katresnan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.