José Luis Sampedro. Tinjauan karya liwat ukara

Fotografi: (c) Begoña Rivas, kanggo El Cultural.

Dina iki minangka memori kanggo para pemikir lan panulis José Luis Sampedro. Cukup amarga lan utamane amarga ana gandhengane Aranjuez, kutha papan dununge. Dadi ana siji nyemak karyane liwat ukara, sawetara babagan proses nggawe, liyane babagan nulis ing umum.

Tulis

Pendapatku yaiku nulis yaiku panambang awake dhewe, dadi arkeolog, deleng dadi siji, "lebokake menyang lebete grumbul."

Saestu, Aku ora ngerti banget kenapa ana wong sing nulis, kepiye panulis lair ing wong kasebut.

Ing novel-novelku skenario, sing ditemokake lan dingerteni, pancen nyata kanggo aku, Aku urip ing dheweke lan aku pindhah. Sanajan mesthine nalika aku ngomong babagan kutha sing dingerteni aku ngliwati saringan pengalaman lan beda karo kutha sing dingerteni wong liya.

Nulis urip. Urip plancongan. Kanggo kenangan. Miturut imajinasi. Liwat geografi sing ing sawijining dina kita lelungan, ing sawijining dina kita mbayangake.

10 karya lan proses kreatife

Kongres ing Stockholm

Gagasan kasebut teka saka aku rawuh ing a kongres perbankan, diowahi dadi novel ing konferensi ilmiah amarga kayane luwih menarik kanggo aku tinimbang tokoh untung lan rugi.

Aku nulis novel miturut pengaruh kejutan sing narik kawigaten saka Swedia: lanskap Skandinavia (banyu, alas, tlaga) narik kawigaten aku, aku kaget. Banjur bebasan urip.

Kali sing nggawa kita

Ing mangsa panas telung puluhan taun biasane kita lunga karo geng sepeda menyang adus ing kali Tagus. Ing sawijining dina, nalika arep adus, kita tekan kali parket, sing bakal muncul pirang-pirang taun mengko. Kali sing nggawa kita.

Tulis novel aku butuh sangang taun amarga, kajaba pirang-pirang lapangan kerja, kanggo ndokumentasikake dhewe, aku dines kanggo ngubengi wilayah kasebut, kanggo nendhang cekungan kali Tagus, dalane para gancheros.

Oktober, Oktober

Suwene suwene sangang puluh taun kepungkur nulis Oktober, Oktober. Sajrone pirang-pirang taun kasebut, aku nemokake yen novel global. Nalika aku ngrampungake, tumpukan kertas, diketik karo aku lan isih dakkirim, dawane sak meter sepuluh inci.

Esem Etruscan

Kabeh novelku mung siji, Esem Etruscan, Aku bisa nerangake persis dina, wayahe lair lan kedadeyan sing menehi inspirasi. Kelairan putuku novel sing diilhami dening makhluk cilik kasebut dadi acara sastra.

Putri duyung lawas

Novel iki lair saka wacan ing Puisi Safira, khusus gambar pemuda sing nekat sing mbuwang awake menyang segara amarga ora ditresnani wong sing ditresnani.

Situs Royal

Iki minangka novel sing diwasa luwih saka patang puluh taun amarga novel Aranjuez. Aku kepengin nulis sadurunge, nanging iki dudu novel kanggo panulis enom.

Kekasih lesbi

Kekasih lesbi ing ndhuwur kabeh a nangis kebebasan ing umum lan kebebasan seksual. Iki minangka conto sing apik saka bagean sing nggawe misterius lan ora bisa diterangake.

Aku ngati-ati banget basa kasebut kanthi cara libertine Prancis, aku njupuk ati-ati khusus kanggo menehi ganti rugi karo basa sing apik banget amarga keruwetan kasunyatan sing dicritakake. Seneng apa ora ora ana sing bisa ngerteni kasar.

Segara ing latar mburi

ing dongeng de Segara ing latar mburi dheweke nuruti rencana kanggo nyoba menehi "terjemahan", ing macem-macem jinis manungsa, saka keanehan sing ana gandhengane karo segara sing beda-beda.

Sikapku nulis garis kasebut yaiku bocah cilik sing, muter ing pantai, nemokake cangkang mutiara ing wedhi lan mlayu menyang ibune kanggo menehi bandha sing asor.

Quartet kanggo solois

Kita bisa ngomong babagan novel pamikiran utawa karangan fiksi, fiksi moral utawa dongeng filosofis. Ing kasus apa wae, ing pembuktian masarakat sing luwih apik nalika ngadhepi jagad sing ora setya karo nilai-nilai kasebut mesthine sumbu pusat.

  • sumber: Kanca-kanca saka Asosiasi José Luis Sampedro.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.