Ramón M.ª del Valle-Inclán. Pengetan kelairane. pecahan

Ramón María del Valle Inclan Dheweke lair ing dina kaya saiki taun 1866 ing Villanueva de Arosa. Dheweke dadi bagean saka Generasi 98 lan karya ekstensif (dheweke lestarekake teater, puisi, crita lan novel) dibingkai ing modernisme. Dikembangaké lan dipun promosiaken telpon grotesquekaro Lampu Bohemian minangka judhul paling wakil lan misuwur. Dheweke uga mlebu judhul kaya Tembung Ilahi, Gendéra Tiran o Selasa karnaval. Iki minangka pilihan pecahan kanggo elinga.

Ramón María del Valle Inclán - Fragmen

Kebon rindang

Aku mung nggawe bayangan sing ndedonga ing sangisore lampu ing presbytery: iku ibuku, nyekeli buku sing mbukak ing tangane lan maca kanthi sirahe sujud. Saka wektu kanggo wektu, angin ngobahake sandiworo jendhela dhuwur. Aku banjur weruh ing langit, wis peteng, pasuryan rembulan, pucet lan gaib kaya dewi sing duwe misbyah ing alas lan ing tlaga ... Aku wedi kaya aku ora tau, nanging aku ora pengin. ibu lan sadulur-sadulurku ngira yen aku iki pengecut, lan aku ngadeg ora obah ing tengah-tengah kanselir, mripatku tetep ing lawang sing setengah mbukak. Lampu sorot kelip-kelip. Ing sisih ndhuwur tirai jendhela swayed, lan mega ngliwati rembulan, lan lintang-lintang padha urip lan mati kaya urip kita.

Sonata Autumn

Aku menyang kamar turu, sing mbukak. Ing kono peteng ndhedhet misterius, wangi lan anget, kaya-kaya nyimpen rahasia gagah tanggal kita. Apa rahasia tragis sing kudu disimpen! Ati-ati lan wicaksana, aku ninggalake awak Concha lying ing amben lan aku mlaku adoh tanpa swara. Aku mangu-mangu apa arep bali kanggo sijine Kiss pungkasan ing lambé beku: Aku nolak nggodha. Iku kaya scruple saka mistik. Aku wedi yen ana soko sacrilegious ing melankolis sing banjur kepunjulen kula. Wewangian anget saka kamar turu dheweke sumunar ing aku, kaya torture, memori voluptuous saka raos.

Lampu Bohemian

Adegan kaping rolas

Max: Don Latino de Hispalis, karakter aneh, aku bakal immortalize sampeyan ing novel!
Don Latino: Tragedi, Max.
Max: Tragedi kita dudu tragedi.
Don Latino: Inggih, wonten ingkang badhe!
Max: Esperpento.
Don Latino: Aja mbengkongake cangkeme, Max.
Max: Aku kedinginan!
Don Latino: Tangi. Ayo mlaku-mlaku.
Max: Aku ora bisa.
Don Latino: Mungkasi charade sing. Ayo mlaku-mlaku.
Max: Menehi kula ambegan. Kowe lunga menyang ngendi, Latino?
Don Latino: Aku ing sisih sampeyan.
Max: Amarga sampeyan wis malih dadi sapi, aku ora bisa ngenali sampeyan. Ambegan aku, sapi sing misuwur saka pakan belenita. Muge, Latino! Sampeyan iku halter, lan yen sampeyan moo, Apis Ox bakal teka. Kita bakal nglawan dheweke.
Don Latino: Sampeyan medeni aku. Sampeyan kudu mungkasi guyon sing.
Max: Ultraists iku phonies. The grotesque iki nemokke dening Goya. Pahlawan klasik wis mlaku-mlaku ing Alley of the Cat.
Don Latino: Sampeyan pancen curd!
Max: Pahlawan klasik sing dibayangke ing cermin cekung menehi Esperpento. Makna tragis urip Spanyol mung bisa kedadeyan kanthi estetika sing distorsi kanthi sistematis.
Don Latino: Meow! Sampeyan nyekel!
Max: Spanyol minangka deformasi aneh saka peradaban Eropa.
Don Latino: Bisa! Aku nyandhet dhewe.
Max: Gambar sing paling apik ing pangilon cekung ora masuk akal.
Don Latino: Sarujuk. Nanging amuses kula kanggo ndeleng dhewe ing mirrors ing Calle del Gato.
Max: Lan aku. Ewah-ewahan bentuk bakal mandheg nalika tundhuk karo matematika sing sampurna. Estetikaku saiki yaiku ngowahi norma klasik nganggo matematika cermin cekung.

Penumpange

Uripku rusak! Ing pertempuran
pirang-pirang taun ambeganku ilang,
lan wong sing gumunggung mikir mudhun
idea saka pati, sing haunts wong.

Aku pengin mlebu aku, manggon karo aku,
supaya bisa nggawe salib ing bathuk,
lan tanpa ngerti kanca utawa mungsuh,
dipisahake, urip bekti.

Where bangkrut ijo saka dhuwur
karo sapi lan musisi angon?
Where kanggo seneng sesanti supaya murni

Apa sing nggawe jiwa lan kembang dadi sedulur?
Where kanggo ndhudhuk kuburan ing tentrem
lan nggawe roti mistis karo lara?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.