Edgar Allan Poe. Ulang tahun anyar jenius ing Boston. Sugeng rawuh

Ulang tahun Master Poe kaping 208.

Dina iki, tanggal 19 Januari, Edgar Allan Poe ketemu 208 taun. Sithik banget. Dheweke kabeh wis ngiwa ing kalanggengan minangka salah sawijining panulis paling gedhe kabeh wektu. Ora preduli jinis, wektu lan pirang-pirang abad ayo padha nglajengake pagaweane. Iki minangka salah sawijining sing paling apik lan bakal terus nganti jagad iki tiba ing petenging laknat. Kaya omah Usher.

Ora bisa nulis luwih akeh babagan dheweke utawa karya gedhe lan biasa. Dadi ngono? Sing penting maca. Cepet utawa mengko, minangka bocah, nalika wis diwasa, kapan wae. Nanging wacanen. Ayo padha ngrayakake dina iki. Rong abad lan kepungkur, kutha kasebut adhem Boston dheweke ndeleng anak sing paling misuwur, hebat lan pinasthi. Apa sing bisa dipilih saka crita lan crita kasebut? Bisa? Aku ora ngira.

Kucing ireng, kumbang emas, gagak angker, omah angker, potret pati, ati sing sedhih, tiwas abang, gorila pembunuh, detektif sing ora salah ... Ora bisa ndhaptar akeh konsep, gambar, sensasi lan perasaan. Dadi luwih edan lan teror. Dadi wedi lan wedi banget. Fantasi lan kasunyatan sing nyata. Apik banget. Kabeh bagean saka semangat romantis, Gotik, misterius, wedi, semangat utawa kesusu bakal kedher karo saben tembung saka pena Poe.

Pandelenge, bledosan dheweke (dipengaruhi utawa ora dening memedi lan kekurangane), penguasaan kanggo nyritakake hell lan ravings, kanggo nggawe imajinasi sing paling peteng, ngluwihi kabeh watesan. Kaya ngono karo eksistensine, sing dadi karakter sing apik banget lan tragis, dikagumi amarga welas asih. Minangka idola nalika dheweke disembah. Amarga, kaya apa wae, ana wong sing ora seneng karo Poe. Bisa dingerteni (utawa ora). Ditampa uga.

Jenius utawa tukang mabuk. Ganggu utawa gangguan. Wong sing ringkih utawa pahlawan. Apa bedane? Dheweke nulis crita sing ngluwihi awake dhewe. Dheweke mriksa kaya jurang sing paling jero lan paling peteng ing alam manungsa. Mbok amarga dheweke pengin ngakses dheweke kanthi bebas. Lan dheweke entuk. Pengalaman urip sing prahara utawa mung pandangane ing saubenge, babagan urip kasebut. Apa sing dikandhani. Ora preduli. Cekap semanten kanthi imajinasi.

Nos jeneng kiwa kiwa ing memori saka lan pengaruhe sewu siji panulis lan seniman ditandhani karo jejak katresnan lan teror kanthi padha. Pengaruh lan rekreasi sabanjure, sajrone pirang-pirang taun, digawe saka kerjane.

Sapa sing bisa nulis "Wewelak Raja" mandheg dadi manungsa. Marga saka dheweke, lan nuwuhake rasa welas tanpa wates marang wong sing wis ilang, kita seneng menehi dheweke amarga wis mati.

Yaiku sing ditulis Robert Louis Stevenson ing karangan babagan Poe. Sing ora dingerteni Stevenson yaiku Poe, utawa awake dhewe, ora bakal mati maneh. Iki kedadeyan nalika apa sing sampeyan lakoni isih bisa menehi tandha tumrap kabeh manungsa sing maca kanthi suwene wektu. Lan dina iki, bagean gedhe saka manungsa pengin Poe lair saben dina. Utawa apa pancen dheweke sing bali saka peteng lan hell sing dheweke ngerti banget kanggo nggambarake. Luwih saka siji malah wis mbayar, aku yakin.

Berenice, Arthur Gordon Pym, Prospero, Ligeia, Madeleine Usher, Augusto Dupin… Lan isih akeh jeneng liyane. Dadi akeh hawa anyep lan kutukan, bangkai kapal lan tragedi. UTAWA Annabel lee, jeneng protagonis salah sawijining puisi sing paling luhur yaiku, lan sing durung ditulis maneh, uga ora bakal ditulis. Katresnan ing kahanan murni lan ora duwe pengarep-arep, kekalahan lan ditinggal, semangat lan nyeri tanpa watesan.

Ora ana dina kaya dina iki kanggo ngrayakake ulang tahun iki dadi hadiah saka maca malah mung siji baris de Sumur lan pendil, saka Kadurjanan rue Morgue, saka Kasus Pak Valdemar utawa saka Tamerlane.

Utawa ora dina kaya dina iki kanggo deleng salah sawijining atusan adaptasi karyane ing bioskop. Utamane, sing ditembak dening produsen Inggris uga abadi Hammer, karo direktur Roger corman menyang endhas. Lan ora ana sing luwih apik tinimbang ndeleng lan ngrungokake pasuryan, tokoh lan swara sing paling apik sing nggawe pati lan tokoh ing crita lan crita. Vincent Price lan Christopher Lee dheweke minangka narator lan juru basa Poe sing paling ideal. Nanging ana versi sewu siji, kaya sing diselingi ing artikel iki.

Sugeng rawuh, Pak Poe. Ing neraka sing paling elek utawa swarga sing paling mulya. Kita kabeh bakal ketemu maneh ing sawijining dina. Ing salah siji saka rong panggonan kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.