Masalah telung awak

Masalah telung awak.

Masalah telung awak.

Masalah telung awak minangka jeneng buku trilogi kaping pisanan Kenangan jaman biyen Bumi, Digawe dening panulis Cina Cixin Liu. Judhul kasebut nuduhake dilema - meh mesthi ora bisa ditanggulangi - ing bidang mekanika orbit. Dadi fenomena editorial ing negara Asia.

Novel iki dianggep mahakarya fiksi ilmiah, yaiku babagan kontak pertama manungsa karo peradaban luar angkasa. Salajengipun, penciptaan sastra iki pancen visioner amarga fokus ing peran ilmu pengetahuan ing masarakat. Panulis nawakake ing kaca babagan perspektif sing cukup jembar babagan jaman biyen lan masa depan China babagan geopolitik saiki. Pengaruhe wis kaya sing kalebu ing antarane buku asian paling apik.

Sobre el autor

Liú Cíxīn lair tanggal 23 Juni 1963 ing Yangquan, Shanxi, China. Wiwit cilik, dheweke dikongkon urip bareng karo eyange ing Henan, iki amarga tekanan saka panguwasa sajrone Revolusi Budaya. Ing masa mudha, dheweke bali menyang negarane kanggo sinau teknik mesin ing Universitas Konservasi Banyu lan Tenaga Listrik China Lor. Ing kana dheweke lulus ing taun 1988 lan langsung nggayuh profesi kasebut ing Pembangkit Listrik Yangquan.

Ing wiwitan taun 1990an, pamrentah Tiongkok duwe pembaruan ilmiah lan teknologi ing antarane prioritas, mula kondhisi kasebut kondhisi banget kanggo pangembangan teks fiksi ilmiah. Ing konteks kasebut, Cixin Liu wiwit ngembangake crita kanthi konten sosial sing kuat lan pengaruh teoritis sing jelas saka Leo Tolstoy., Isaac Asimov lan Arthur C. Clarke.

Kasunyatan babagan trilogi saka telung badan kasebut

Masalah telung awak entuk penulis penghargaan Hugo 2015 kanggo novel paling apik. Iki minangka kaping pisanan penghargaan iki diwenehake menyang publikasi sing basa asline dudu basa Inggris, sing dadi tonggak sejarah. Kajaba iku, buku iki nampa ing Galaxy Award (China) ing 2006 kanggo publikasi fiksi ilmiah sing paling apik, Penghargaan Ignotus 2017 lan Hadiah Kurd Lasswitz 2017.

Terjemahané dadi misuwur mula selebriti kaya mantan Presiden AS Barack Obama milih kanggo maca Natal 2015. Kajaba iku, Mark Zuckerberg (pimpinan lan pendiri Facebook) milih Masalah telung awak kaya buku pisanan ing klub buku sampeyan.

Cicilan nomer siji saka trilogi saka Kenangan jaman biyen Bumi Kaping pisanan ditampilake ing majalah Science Fiksi World ing taun 2006. Ing taun 2008 dirilis kanthi format buku, dadi salah sawijining karya paling populer ing China.. Distribusi ing basa Spanyol diwiwiti ing taun 2016 dening Ediciones B, digabung karo koleksi NOVA. Ing taun 2018 adaptasi menyang layar amba dirilis.

Cixin Liu.

Cixin Liu.

Trilogi saka telung badan kasebut rampung karo Alas peteng (2008) lan Pungkasane pati (2010). Sadurunge misuwur ing saindenging jagad kanthi seri iki, Liú Cíxīn wis ngasilake karya fiksi lan rasa fiksi ilmiah liyane: Umur supernova (1999), Guru desa (2001) lan Bola sing sumunar (2004). Kiriman paling anyar yaiku Bumi sing ngumbara, lan tanggal wiwit 2019.

Ringkesan saka Masalah telung awak

Enigma mekanika orbital

Masalah sing diarani telung awak ing bidang mekanik orbit ora duwe solusi umumApa maneh, meh mesthi semrawut. Ing premis kasebut, Liu nggambarake planet - Trisolaris - ing orbit sistem tata surya, Alpha Centauri. Fluktuasi gravitasi ing antarane telung lintang kasebut ngasilake iklim musibah lan fenomena tektonik sing ora bisa diprediksi sing ngrusak peradabane pirang-pirang kali.

Revolusi, rajapati, wiwitan anyar

Wiwitane saka Kenangan jaman biyen Bumi minangka flashback sing ndadekake pamaca maca ing tengah Revolusi Budaya Cina, nalika sawetara fanatik mateni guru fisika Ye Zhetai nalika ndeleng Ye Wenjie, putrine sing isih enom. Sawise urip ing ndhuwur kerusuhan, dheweke dadi astronom. Nanging, layanan intelijen rezim kasebut menehi tandha minangka wanita "kontroversial".

Costa Roja, program klasifikasi

Kanthi ancaman penjara, Ye Wenjie ditugasake ing Red Coast, program militer sing diklasifikasikake. Lingkungan kerja cukup ora kepenak amarga rasa ora percaya ing antarane dheweke lan para pemimpin investigasi. Nanging, ilmu astronom enom babagan eksoplanet lan sistem bintang sing adoh banget dibutuhake. Mundur diri, dheweke kerja tenanan, ngenteni kesempatan kanggo males ukum karo bapake.

Wang Maio lan grup Frontiers of Science

Saiki, spesialis nanomaterial Wang Maio nyusup - miturut panjaluk polisi - menyang klompok sing disebut Frontiers of Science. Iki minangka klub debat sing misterius sing digawe saka sawetara ilmuwan terkenal ing saindenging jagad sing fokus kanggo nemtokake solusi kanggo masalah telung badan kasebut. Bisa uga, wangsulan kasebut mbatesi watesan ilmu konvensional.

Telung Awak

Informasi awal saka polisi nuduhake kemungkinan gedhe yen Frontiers of Science digandhengake karo suksesi para ilmuwan sing dugaan bunuh diri ing saindenging jagad. Mengko Pitakon Wang ngumumake unsur kunci: Three Body, program teknologi VR bebarengan bebarengan digunakake dening anggota Frontiers of Science. Piranti lunak iki simulasi Bumi kanthi iklim sing ora bisa dingerteni.

Ing Three Body, suwene musim (lan uga dina) ora bisa ditebak. Variasi suhu kasebut radikal amarga ngilangake srengenge sajrone pirang-pirang taun utawa, kosok baline, raja bintang kayane nyedhaki planet iki. Ing kana, manungsa mung bisa urip kanthi tetep ing kahanan asrama sing kurang banyu nalika cuaca ekstrem.

Akibate, prédhiksi dalan srengenge kanthi logis minangka masalah utama nalika Wang ngamati lan melu, kaya paraga liyane ing game kasebut, lan ora sukses ngetrapake idhe-idhe ing dilema. Panulis karya kasebut njupuk kauntungan saka kahanan kasebut kanggo nuduhake prestasi sejarah ilmiah sing hebat lan nggawe ekstrapolasi teoritis kanggo nyoba ngerti manawa pratelan jaman biyen bakal migunani ing masalah telung awak kasebut.

Mbalik maneh Ye Wenjie

Nanging, mung dadi game multi-pemain sing akeh banget, game iki kayane duwe akibat langsung marang peserta sing sejatine. Mula, Wang wiwit golek wangsulan ing antarane para ilmuwan, kalebu Ye Wenjie sing wis tuwa. Dheweke ngumumake dheweke Three Body sejatine minangka jinis platform komunikasi sing digunakake dening peradaban asing, wong Trisolarians.

Panemuan

Banjur, Wang nggawe aliansi karo Shi Quang, polisi sing sinis (pantes ora dipercaya) kabeh ora tertarik karo ilmu pengetahuan kanggo nerusake penyelidikan. Dheweke nemokake manawa alien bakal dadi penyebab nyata bunuh diri para ilmuwan ing saindenging jagad, minangka tujuwane yaiku supaya bisa ngatasi kepastian manungsa kanthi ilmu pengetahuan lan nyingkirake kemungkinan kemajengan tumrap manungsa.

Wang ngembangake senjata nanotek sing dipasang dening komando perang (dirakit dening Shi Quang) ing radar roving Frontier of Science. Ing wayahe, rong fraksi ing klompok kasebut kabukten: panyengkuyung invasi wong Trisolarians kanggo ningkatake peradaban manungsa kanthi kekuwatan, ngadhepi wong-wong sing pengin ngilangi kamanungsan kanthi lengkap.

Uga dicethakake manawa "pro pemusnahan" wis ngalangi pesen-pesen samar fraksi liyane menyang wong Trisolaria.. Wang ngirim kabeh informasi anyar iki menyang Ye Wenjie, sing negesake anggepan lawas tanpa katon kaget. Nalika semana, dheweke wis nemokake cara anyar kanggo ngirim gelombang radio ing jarak antar lintang kanthi nggunakake sifat bias sinar srengenge.

Kasunyatan mentah

Ye Wenjie gumantung karo panemune sing anyar kanggo ngirim pesen menyang arah Alpha Centauri. Ing pesen iki, dheweke njaluk pitulung kanggo mbebasake Bumi saka otokrasi komunisme, nyingkirake kemiskinan lan mungkasi perang. Nanging panguwasa Trisolaris uga ora percaya karo desain demokratis. Mula, pesen pitulung kasebut dadi alesan sing sampurna kanggo mbenerake “pemusnahan” Trisolarianos.

Pungkasane, wong-wong Trisolarians ngumumake marang kabeh manungsa babagan eksistensi lan rencana invasi. Asing kasebut kanthi terang-terangan nuduhake penghinaan kanthi nyebut manungsa "kewan omo". Peringatan alien kasebut nyebabake Wang dadi putus asa, nanging Shi Quang negesake kanthi negesake, kanthi cara sing padha karo kaslametan serangga nalika teknologi sing unggul, manungsa bakal bisa nindakake.

Pungkasan kanggo dipikirake

Bab kapisan Kenangan jaman biyen Bumi ditutup karo Ye Wenjie mlaku-mlaku dhewe ing reruntuhan fasilitas Pantai Merah sing lawas. Ing kana, astronom nggambarake konsekuensi tumindak lan ngelingi masa lalu sing diserang sedhih. Banjur, bisa uga, dheweke njupuk nyawane dhewe.

Kutipan saka Cixin Liu.

Kutipan saka Cixin Liu.

Iki minangka karya sing nggambarake banget sing ngajak kita mikir babagan apa sejatine kita minangka spesies ing alam semesta sing jembar iki.. Uga nyebabake sawetara sing ora dingerteni ing udhara, kalebu "Apa kita siyap kanggo rapat?" Utawa "Apa kita pancen sipil maju?" Sejatine luwih saka siji bakal mangu-mangu sawise maca buku iki. Wangsulan bakal gumantung karo saben wong sing maca, sing sejatine ana ing ngarepe kita.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.