Telpon saka Cthulhu

Telpon saka Cthulhu

Telpon saka Cthulhu

Telpon saka Cthulhu -Panggilan Cthulhu, ing basa Inggris - minangka karya saka penulis Amerika HP Lovecraft. Crita iki sing diterbitake ing taun 1928 miwiti "siklus sastra mitos Cthulhu" sing diarani seri, crita lan novel horor kosmik. Minangka serangkaian crita sing ana gandhengane karo makhluk luar angkasa kuno sing bali utawa tangi kanggo ngrebut maneh planet iki.

Relevansi mengko tokoh Cthulhu ing budaya Amerika kontemporer ora bisa ditolak.: buku, game papan, komik, celana pendek audiovisual, film fitur, game video ... Saiki, nomer paling akeh nyebutake entitas sing medeni wis kedadeyan ing musik, (ing lagu-lagu saka band-band terkenal ing donya kayata Metallica utawa Iron Maiden, tuladhane).

Ringkesan saka Telpon saka Cthulhu

Inicio

Mangsa 1926 - 1927. Kamis Frances Wayland, warga negara Boston, dikabari matine simbah simbah, George G. Angell. Sing terakhir yaiku profesor Bahasa sing misuwur Semit saka Universitas Brown. Gegayutan karo pati ana rong versi: sing resmi, amarga ana serangan jantung sing kedadeyan nalika pendidik lagi munggah ing dalan cedhak dermaga.

Nanging, versi nomer loro (saka sawetara saksi) negesake manawa ana wong kulit ireng nyurung profesor kasebut mudhun. Dadi pewarise siji-sijine, Kamis nampa kabeh dokumen investigasi lan barang pribadi saka Angell. Ing antarane teks lan perabotan, ana kothak aneh sing ngemot patung persegi dowo kanthi prasasti kaya hieroglif.

Enigma kanthi lega

Frances nerjemahake patung kasebut minangka makili makhluk sing hebat sing dilantik karo tentakel lan diubengi karo arsitektur monolitik. Kajaba, ing kothak ana kliping koran; salah sawijining sing ngomong babagan "kultus Cthulhu." Rong jeneng ditampilake bola-bali ing sandhing warta tinulis: Henry Anthony Wilcox lan John Raymond Legrasse.

Wilcox minangka siswa eksentrik ing Sekolah Seni Rupa ing Pulau Rhode sing nuduhake patung persegi dowo (sing isih seger) kanggo Profesor Angell ing wulan Maret 1925. Para mahasiswa kasebut berpendapat ukiran kasebut muncul saka sesanti sing ana ing kutha sing surem monolitik raksasa jahat sing ditutupi lumut. Uga, Henry ngaku wis krungu pesen "Cthulhu Fhtagn."

Naskah sepisanan

Angell nyimpen cathetan kanthi tertulis kabeh karo Wilcox. Kangge, siswa nandhang lara demam aneh pirang-pirang dina kanthi amnesia sementara sabanjure. Ing kasus apa wae, profesor kasebut terus investigasi; ditemokake liwat survey yen khususe Henry padha karo visi pujangga lan seniman liyane.

Kajaba iku, kliping pers nuduhake episode gupuh massa lan bunuh diri ing macem-macem wilayah ing donya sing kedadeyan bebarengan karo periode halusinasi Wilcox. Kajaba iku, ing sanatorium umume pasien ngalami "halusinasi" sing nampilake monster tentakel raksasa lan kutha sing enigmatis.

Kultus

Naskah Angell liyane wiwit 17 taun kepungkur ngomong babagan Legrasse. Iki minangka inspektur polisi sing melu investigasi ngilang misteri wanita lan bocah ing kutha Louisiana. Uga, detektif kayane wis dadi saksi mata kanggo kultus Cthulhu (tes duwe patung diklumpukake ing salah sawijining ritus).

Ing konferensi arkeologi St. Louis taun 1908, detektif kasebut nggunakake macem-macem spesialis kanggo ngenali patung kasebut. Mung panjelajah lan antropolog William Webb sing ngaku wis ndeleng sing padha ing pesisir kulon Greenland. Acara kasebut kedadeyan ing taun 1860, nalika Webb nemoni sawijining suku Eskimo coklat sing prilaku njijiki.

Wong tahanan

"Castro lawas" wis diinterogasi karo skuad Legrasse ing taun 1907 sawise ditawan ing New Orleans sajrone ritus sing kalebu kurban manungsa. Castro lan tahanan liyane ngenali patung kasebut minangka "imam agung Cthulhu," entitas antar lintang sing ngenteni tangi "nalika lintang-lintang kasebut propita."

Banjur para tawanan nerjemahake lagune —Benerake kanggo wong Eskimo— kanthi ukara: "Ing omahe ing R'leyh, Cthulhu sing mati ngenteni ngalamun". Sawise maca naskah kaping pindho, Kamis ngerti manawa sedane pamane pancen ora sengaja. Amarga alasan iki, dheweke wiwit wedi karo uripe dhewe, amarga "dheweke wis ngerti banget."

Kutha ngipi elek

Wedi, Frances nyelehake investigasi kultus Cthulhu (Sadurunge ketemu karo Wilcox lan Legrasse). Nanging file jurnalistik ing omah kanca kanthi gambar patung (padha karo inspektur) semangat maneh intrik kasebut. Warta sing dimaksud gegayutan karo kasus kapal - Emma - sing ditulungi ing segara karo korban trauma, Gustaf Johansen.

Sanajan pelaut sing ora gelem menehi rincian acara kasebut, Frances nemokake apa sing kedadeyan liwat buku harian pribadi Johansen. Ketoke Emma diserang kapal liyane, yaiku Aler. Korban banjur padha kejebur ing lumahing "... mayit-kutha R'lyeh". Ing kana, Gustaf lan kanca-kancane nyakseni kelahiran maneh Cthulhu.

Awakening

Gustaf bisa ngalahake sirahe monster gedhe nalika dheweke nempuh kapal. Wiwit kuwi, ora ana wong liya sing ngerti nate weruh titah kasebut. Ora suwe sawise ditulungi, pelaut ditemokake tiwas kanthi curiga. Akibate, Kamon percaya yen pengikut Cthulhu bakal nyoba mateni dheweke amarga kabeh sing dingerteni.

Pungkasan, Frances sing mundur bakal nampa eksistensi entitas saka donya liyane lan pitakon sing ngluwihi pangerten manungsa. Sadurunge pamitan, Kamis negesake manawa kutha lan monster Cthulhu kudu kecemplung, yen ora, "Jagad iki bakal njerit kanthi medeni". Refleksi utama protagonis maos ing ngisor iki:

Sapa ngerti pungkasane? Apa sing saiki muncul bisa klelep lan apa sing wis klelep bisa muncul. Nistha nunggu lan ngimpi ing jerone segara lan kutha-kutha sing mangu-mangu, karusakane ngambang. Dina bakal teka, nanging aku ora kudu lan ora bisa mikir bab iku. Yen aku ora bisa nylametake naskah iki, aku njaluk panjaluk marang para eksekutor supaya wicaksana ngluwihi keprigelan lan nyegah supaya ora tiba ing mripat liyane. "

Sobre el autor

Howard Phillips Lovecraft lair tanggal 20 Agustus 1890, ing Providence, Rhode Island, Amerika Serikat. Dheweke tansaya gedhe ing kulawarga borjuis kanthi kecenderungan kelas (prasangka sing ditandhani utamane utamane kanggo ibune sing terlalu prototipe). Sesuai, panulis ngembangake ideologi elitis lan nuduhake demonstrasi rasisme ing sawetara kesempatan (kabukten ing tulisane).

Sanajan Lovecraft nginep kabeh umure ing kutha asale, dheweke manggon ing New York antara taun 1924 lan 1927.. Ing Big Apple, dheweke nikah karo pedagang lan panulis amatir Sonia Greene. Nanging pasangan kasebut pisah rong taun mengko lan penulis bali menyang Providence. Ing kana dheweke tilar donya tanggal 15 Maret 1937, amarga kanker usus cilik.

Konstruksi

Antarane taun 1898 nganti 1935, Lovecraft ngrampungake luwih saka 60 publikasi ing antarane crita cekak, crita lan novel. Nanging, dheweke ora entuk misuwur sajrone urip. Kasunyatane, wiwit taun 1960 nalika panulis Amerika wiwit misuwur minangka panyipta crita medeni.

Sawetara karya sing paling misuwur

  • Telpon saka Cthulhu
  • Bayangan wektu liyane
  • Ing gunung edan
  • Kasus Charles Dexter Ward
  • Kucing Ulthar
  • Ing sisih liyane alangan impen
  • Panelusuran ing impen Kadath sing ora dingerteni
  • Bayangan liwat Innsmouth.

Pengaruh Cthulhu ing literatur lan seni mengko

Nganti saiki, karya Lovecraft wis diterjemahake dadi luwih saka rong puluh lima basa lan asmane minangka referensi sing ora bisa dibantah ing fiksi horor kosmik. Opo maneh, Mitos Cthulhu mengaruhi akeh pengikut, sing tanggung jawab "nylametake" warisan Lovecraft. Antarane yaiku August Derleth, Clark Ashton Smith, Robert E. Howard, Fritz Leiber, lan Robert Bloch.

Sawetara panganggit sing nyebutake Cthulhu

  • Ray Bradbury
  • Stephen King
  • Klompok barker
  • Robert Shea
  • Robert Anton Wilson
  • Joyce carol oates
  • Gilles Deleuze
  • Felix Guattari.

Komik lan komik

  • Phillip Druillet, Josep María Beà lan Allan Moore (kabeh telu nggawe adaptasi asli adhedhasar monster Lovecraftian)
  • Dennis O'Neil, kartunis saka Batman (Kutha Arkham, umpamane, diciptakake karo Lovecraft).

Seni Kapitu

  • Istana Angker (1963), dening Roger Corman
  • Babagan saka Dunia Liyane (1951), dening Howard Hawks
  • Asing: penumpang nomer wolu (1979), dening Ridley Scott
  • The Thing (1982), dening John Carpenter
  • Re-Animator (1985), dening Stuart Gordon
  • Tentara peteng (1992), dening Sam Raimi
  • Werna Metu Spasi (2019), dening Richard Stanley.

Musik

Pita logam

  • Malaekat morbid
  • Mercyful Fate
  • Metallica
  • Bandulan Filth
  • Kasengsaran Internal
  • Iron Maiden

Rock psychedelic lan artis blues

  • Claudio Gabis
  • Lovecraft (klompok).

Komposer musik orkestra

  • Chad fifer
  • Kamar Cyro
  • Graham Plowman.

videogames

  • Piyambak ing peteng, Tawanan Es y Bayangan Kometdening Infogames.
  • Telpon Cthulhu: Pojok Peteng Bumidening Bethesda Softworks
  • Telpon Cthulhu: Game Video Resmi (game peran online interaktif) dening Cyanide Studio.

Kritik babagan "formula lovecraftian"

Mitos Cthulhu dianggep meh minangka gerakan sastra dhewe dening akeh sarjana ing saindenging jagad. Nanging, Lovecraft uga dadi target kritik amarga nggunakake gaya komposisi —Miturut panulis kayata Jorge Luis Borges utawa Julio Coltázar, kayata— prasaja lan katebak.

Senadyan mangkono, sawetara akademisi nganggep Buku wedhi (1975) dening Borges minangka penghargaan kanggo Lovecraft. Nanging swara liyane percaya manawa maksud sejatine intelektual Argentina yaiku kanggo nduduhake mediocrity saka formula Lovecraftian. Kanggo bagean kasebut, ing karangane Cathetan babagan Gothic ing Río de la Plata (1975), Coltázar ngrujuk marang panganggit Amérika kaya ing ngisor iki:

"Cara Lovecraft iku utami. Sadurunge ngetokake acara gaib utawa hebat, terus alon mundhak langsir ing seri malang sing mbaleni lan monoton, kabut kiasan, rawa-rawa kondhang, mitologi guwa lan makhluk kanthi sikil akeh saka jagad sing nistha ”...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.