Tansah Don Juan Tenorio, klasik sing penting ing tanggal kasebut

Poster saka Don Juan Tenorio (1922) dening Ricardo de Baños.

Setahun maneh Aku ora menehi waktu kanggo waluh asing. Ora kabeh barang-barang kelelawar, tongkol lan omah angker sing nyerang toko lan bar. Uga kanggo pihak sekolah kostum penyihir miniatur lan memedi (sawetara mengko ngimpi ...). Aku ora nemoni jaman uga ora bener politik amarga aku tetep karo dheweke, karo Don Juan Tenorio. Kanthi mitos sing saiki dikritik (utawa ditafsir maneh) saka tengkorak sing paling nistha lan nakal, nanging uga sing paling tresna lan ditebus.

Don Jose Zorrilla nulis crita ing 1844, sing menehi inspirasi kanggo sampeyan Trickster Seville saka 1630, disebabake Tirso de Molina. Lan apa sing kudu diwaca lan utamane ndeleng diwakili ing tanggal sing bakal teka. Aku ngerti perangku dadi gelut sing kalah, nanging Aku bakal ngupayakake perang saben taun kanggo terus menehi pinunjul. Jaman biyen bocah sekolah kudu sinau lan maca. Saiki… saiki. Aku bali saben akhir Oktober menyang penginapan Laurel lan nemokake dheweke lagi nulis surat. Iki yaiku sawetara ayat sing paling ora bisa dilalekake.

DON JUAN

Kepiye jeritane!

Nanging bledhek ala nggegirisi aku

ya nalika nutup serat

dheweke ora mbayar larang jerit!

***

Mangkene don Juan Tenorio

lan ora ana wong sing milih dheweke.

Saka putri sing sombong

kanggo wong sing mancing nganggo prau,

ora ana wanita sing dudu langganan,

lan perusahaan apa wae sing nutupi

yen nganggo emas utawa regane.

Goleki wong sing mbrontak;

nutup pemain;

sing gumunggung kanggo ngethok dheweke,

Coba goleki apa ana wong sing ngungkuli dheweke

ing game, gelut utawa katresnan.

***

Nang endi wae aku lunga

alesan aku mlayu liwat

kabecikan sing dakkoyoki,

Aku moyoki kaadilan

Aku wis adol wanita.

Aku mudhun menyang kabin,

Aku munggah menyang kraton,

Aku munggah klompok

lan ing endi wae aku lunga

kenangan pahit karo aku.

***

Aku nangis swarga, nanging dheweke ora ngrungokake aku.

Nanging yen lawange nutup aku,

lakuku ing Bumi

wangsulan swarga, dudu aku.

***

Pindhah, watu palsu!
Ayo, uculake tangan iku
yen isih ana gandum pungkasan
ing wektu uripku.
Ayo, yen bener
katimbang titikan
menehi kaslametan jiwa
saka kalanggengan,
Aku, Gusti Allah sing suci, precaya marang sampeyan;
yen aku ora krungu babar pisan,
welas asihmu tanpa wates ...
Gusti melasi aku!

Karo DON LUIS

DON LUIS

Demi Allah sampeyan wong aneh!

Nganggo pirang-pirang dina

ing saben wanita sing sampeyan tresnani?

DON JUAN

Mangkat dina ing taun

ing antarane sampeyan nemokake ing kana.

Siji sing nggawe dheweke tresna,

liyane kanggo njaluk,

wong liya sing bakal ditinggalake,

loro kanggo ngganti

lan sakjam kanggo lali.

Karo DON DIEGO

PAK DIEGO

Sampeyan mateni aku ... Liyane aku ngapura sampeyan

Gusti Allah ing pangadilan suci.

DON JUAN

Jangka dawa sampeyan sijine kula.

(Sanajan aku bakal luwih seneng versi Tirso de Molina, Trickster ujar "Sepira suwene sampeyan percaya karo aku!").

Karo DOÑA INÉS

DON JUAN

Ah! Apa ora bener, malaekat katresnan,

sing ing pesisir sepi iki

rembulan paling murni

lan sampeyan ambegan luwih apik?

Aura iki sing ngumbara, ngisi

saka mambu prasaja

saka kembang petani

Pantai sing kepenak metu:

banyu sing resik lan ayem

sing liwat tanpa wedi

prau nelayan

sing ngenteni nyanyi dina,

Dara, apa ora bener,

apa ambegan tresno

 

***

MRS INES:

Aku ora ngerti ... Wiwit ndeleng dheweke,

Bridget saka mine, lan jenenge

sampeyan ngomong yen aku entuk wong lanang iku

tansah ana ing ngarepku.

Nang endi wae aku ngganggu

kanthi memori sing enak,

lan yen aku kelangan dheweke sedhela,

ing memori dheweke aku kambuh.

Aku ora ngerti apa sing narik kawigaten

ing pangertèn olahraga,

sing mesthi bengkong aku menyang dheweke

pikiran lan ati:

lan ing kene lan ing pidato

lan ing endi wae aku ngelingake

sing mikir hiburan […].

***

MRS INES:

Menenga, demi Gusti Allah, oh, don Juan!

yen aku ora bakal bisa nolak

suwe ora pati

dadi ora nate ngrasakake semangat.

Ah! Meneng amarga welas asih,

yen ngrungokake sampeyan kayane

yen otakku dadi edan

atiku kobong.

Ah! Sampeyan wis ngombe aku

filter hellish, ora diragukan,

sing mbantu sampeyan nyerah

kabecikan wanita […].

 ***

DON JUAN:

Jiwa kula! Tembung kuwi

aku bakal ganti cara,

apa sing bisa tak lakoni

nganti Eden mbukak kanggo aku.

Ora, Dona Ines, Setan

sing nresnani katresnan iki ing aku;

Gusti Allah sing kepengin sampeyan

menang kula kanggo Panjenengane bisa uga.

Ora, katresnan sing dadi bandha saiki

ing atiku sing fana

dudu katresnan kadonyan

kaya sing dakrasakake nganti saiki;

dudu percikan sing sekedap

manawa ana angin sing mateni;

Iki minangka geni sing ditelan

sepira anggone ndeleng, kiat, seneng banget.

Dadi aja nganti kuwatir

ayu doña Inés,

amarga aku rumangsa ana ing sikilmu

isih sanggup kabecikan.

Ya, aku bakal bangga bisa sujud

sadurunge Panglima sing apik,

lan utawa dheweke bakal menehi tresnaku marang aku,

utawa dheweke kudu mateni aku.

***


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Maria Ines ngandika

    Seneng banget maca ... matur nuwun!