Wawancara karo Susana Rodríguez Lezaun, direktur Pamplona Negra

Photography Dening Susana Rodríguez Lezaun.

Susana Rodriguez Lezaun minangka wartawan lan panulis. Pangripta trilogi saka inspektur David Vázquez, mlebu uga Peluru nganggo jenengku, novel paling anyar. Salajengipun, wiwit taun 2018, punika direktur festival Pamplona Negra, janjian sing ora bisa ditolak kanggo para penyayang genre kasebut.

Ing iki InterviewMatur suwun sanget kanggo kabecikan ing perawatan lan wektu sing dienggo, nyritakake babagan kabeh: penulis lan buku favorit, proyek, apa sing luar biasa saka penerbitan lan adegan sosial saiki, lan sawetara topik liyane kayata antisipasi mengeti edisi anyar Pamplona Negra ing wulan Januari 2021.

WAWANCARA Karo SUSANA RODRÍGUEZ LEZAUN

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

SUSANA RODRIGUEZ LEZAUN: Aku wis maca sadurunge ora duwe alesan. Wong tuwa nggawa buku gambar sing dak tresnani, lan adhine ibuku tuku komik sing apik tenan. Aku kelingan iku buku "diwasa" pisanan sing dakwaca yaiku a kesalahan bapakku.

Dheweke dirawat ing rumah sakit amarga dehidrasi lan aku njaluk dheweke maca, nanging ngelingi apa sing wis diwaca, ngrujuk marang buku bocah. Dheweke mudhun menyang kios lan ndeleng ana judhul Pamuter. Katon kaya judhul sing cocog lan dheweke menehi kanggo aku. Aku ora ngerti akeh critane Dovstoysky, nanging aku nemokake tembung-tembung sing ora dakkenal lan pengin dingerteni. Wiwit semana macaanku saya akeh owah, sanajan terus The Hollister, Wong Lima lan sagah klasik ing taun pitung puluhan lan wolung puluhan.

Babagan nulis, meh padha. Dheweke nulis crita, esai lan crita cekak meh saben dina. Lingkunganku minangka inspirasi, mula dakkira adhik-adhiku cilik bakal dadi petualangan.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

SRL: Aku kelingan kaya wingi aku seneng banget maca Angin wetan, angin kulon, saka Mutiara S. Buck. Temokake sentuhan budaya oriental pisanan, ngerti manawa apa sing dakkira ora ana gandhengane karo kasunyatan, temokake wanita wajib kabeh budaya sing kudu ditindakake amarga wanita ...

Aku kira-kira udakara sewelas taun nalika maca buku kasebut, aku isih sekolah, lan apik tenan. Aku ngusulake kanggo maca ing kelas, nanging guru ora nganggep cocog. Aku ngerti banjur buku iku ora mung hiburan lan nyenengake, nanging uga jendhela kanggo donya.

Buku liyane sing duweni pengaruh gedhe marang aku lan nggawe aku kepengin weruh babagan pirang-pirang perkara yaiku Pateni nightingale, saka Harper lee.

  • AL: Panulis favorit utawa sing wis pengaruhe khusus babagan karya sampeyan? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

SRL: Aku mesthi ngerti manawa cara nulis saya dipengaruhi langsung utawa kurang dening panulis kayata Pío Baroja utawa Gabriel García Márquez. Uga Miguel Hernandez amarga kepenak nalika ngomong babagan perasaan. Mengko aku nemokake novel kriminal lan panulis sing penting banget kanggo aku, nanging dakkira pengaruhe isih luwih akeh ing gaya sastra tinimbang karo cara nulis, ing prosa. Lan suwene pirang-pirang taun, loro penulis sing dakwaca kanthi nyenengake yaiku Rosa Montero lan Almudena Grandes. Bukune, prose, dadi riyaya kanggo aku.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

SRL: Nggawe karakter sing bisa ngalami sejarah lan dadi meh nyata wong ing imajinasi kolektif minangka idham-idhamane saben panulis. Nanging, yen aku kepengin dadi "ibu" wong, iku bocah wadon komik sing crita-crita dakkandhakake wiwit cilik: Mafalda.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

LLC: Kanggo nulis dibutuhake kasepen lan kasepen. Notebook kanthi skrip crita, komputerku, kertu nganggo karakter lan sapanunggalane. Aku ora bisa nulis ing papan umum, malah ing perpustakaan. Nanging, nalika maca, aku bisa nulis crita lan abstrak rampung nang endi wae: sepur, ruangan sing rame, bangku ing taman, pesawat, ruang tunggu ... Tembung-tembung tinulis duwe kekuwatan kanggo narik kabeh perhatian ing endi wae.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

LLC: Aku ora khusus nyedhiyakake sastra, Aku duwe tugas wong liya, mula wektu kanggo nulis yaiku Nalika aku bisa, lan papan, pojokan sing ana ing omahku, nggawa barang-barang, komputer, pena lan buku catetan.

  • AL: Genre favorit sampeyan?

LLC: Novel kriminal, tanpa mangu-mangu, nanging aku maha ngerti babagan literatur. Aku seneng karo narasi, buku-buku saka travel, kanggo nemokake apa sing ditulis ing negara-negara terpencil ing Afrika lan Asia, kanggo aku sing ora dingerteni; ing puisi, buku-buku saka film lan musik...

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

LLC: Aku maca kanthi cepet, mula manawa aku nulis iki lan nalika maca, aku bakal maca paling ora siji buku maneh. Saiki aku karo Korupsi daging, saka Ambrose Pari, jeneng samaran sing kurang nalika nerbitake perkawinan penulis Inggris sing apik. Aku seneng tenan. Sabanjure bakal Dokumen, saka Dering Saenz de la Maza, lan banjur menehi saran supaya dheweke nunggu aku, Impene dawa Laura Cohen, saka mercedes de vega.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

SRL: Kayane biasane: rumit. Petualangan kasebut dudu nulis lan nerbitake buku kasebut, nanging njaluk menyang sing maca. Distribusi lan promosi bisa dadi masalah, lan akeh penulis apik, sing duwe buku luar biasa nanging ora bisa nggayuh masarakat umum.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa tetep prekara sing positif lan uga novel mbesuk?

SRL: Jujur, kabeh sing dakkarepake kanggo pandemi iki yaiku apa sing kedadeyan lan bisa lali. Akeh wong uga elek kanggo aku. Sedhih banget yen ndeleng lurung-lurung sing kosong, masarakat padha ngindhari, kanthi praupane ditutupi, wedi banget.

Aku ora nemu sing apik sajrone wulan kasebut, lan kasunyatane Aku meh ora bisa nulis sawetara baris sing mengko dakbusak. Aku pengin krisis iki kliwat, suwe saya suwe, bisa dibahas ing jaman mbiyen lan supaya kita kabeh bisa nampa normal maneh kaya biasane.

  • AL: Kita bakal terus seneng ing Pamplona Negra, bener?

LLC: Muga-muga wae! Kita nyiyapake program sing yakin yen bakal bisa ngrayakake festival kasebut januari ngarep, kanthi langkah-langkah keamanan sing dibutuhake ing wektu kasebut, mesthine. Kita duwe sawetara tamu sing apik banget, jeneng gedhe lan sawetara kejutan. Bakal dadi edhisi sing apik, utawa paling ora kita ngupayakake supaya bisa ditindakake, mula driji terus ora bisa ngrusak.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.