Subgenres narasi

Subgenres narasi.

Subgenres narasi.

Kita ngerti kanthi subgenre narasi, ing konsep sing paling dhasar, kanggo saben klompok sing nggawe teks narasi. Sing terakhir digawe kanggo nyritakake (kanthi dhasar nyata utawa ora) kanthi tujuan dolanan (kanggo menghibur). Ing narasi, paraga - umume eksternal kanggo panganggit— dibatesi ing papan lan wektu tartamtu.

Ing subgenres narasi bisa ditemokake rong jinis: sastra lan non-sastra. Ing antarane teks narasi sastra ana crita, novel, crita, crita mikro, legenda, dongeng lan mitos. Iki dimuat karo fungsi sing diarani puisi, sing ora liya minangka sumber sing ngidini menehi kekuwatan kanggo pesen sing diterbitake. Dene teks narasi non-sastra, asipat pribadi. Kita bisa nemokake surat, koran, email ing antarane.

Critane

Iki minangka narasi cekak babagan fiksi sing ana sawetara tokoh melu plot sing gampang dingerteni.. Mula, pangembangan crita nduweni strukture sing sederhana lan teratur. Ana rong jinis crita:

Crita rakyat utawa crita rakyat

Dening panganggit anonim, ditularake tradhisi lisan (umume) turun temurun. Sabanjure, gumantung karo subyek, crita rakyat bisa:

  • Saka kewan
  • Piandel
  • Komik utawa anekdot
  • Novelists
  • Agama

Crita sastra

Panulis sing misuwur lan diterbitake kanthi wujud tinulis. Antarane para eksponen subgenre iki, sawetara judhul saka pangarang Amerika Latin hebat sing misuwur. Dheweke bisa diarani: "Jejak getihmu ana ing salju", dening Gabriel García Márquez; "El Aleph", dening Jorge Luis Borges; "A la deriva", dening Horacio Quiroga; "Axolotl", dening Julio Cortázar.

Frasa dening Jorge Luis Borges.

Frasa dening Jorge Luis Borges.

Crita anti-Natal

Dongeng anti-Natal ngganti nilai-nilai tradisional Natal kanggo crita sing ngemot ironis, humor ireng lan acara-acara aneh. Biasane narator nggunakake monolog kanggo nggambarake kedadeyan kasebut. Fitur narasi kasebut kabukten ing "Les Foufs," dening panulis Kanada Yvan Bienvenue.

Critane

Iki minangka narasi cekak kanthi struktur diskursif (kanthi siji utawa luwih pidato), ora duwe organisasi formal crita. Biasane crita kasebut minangka asil inspirasi sedhela utawa motif pungkasane, ing endi kasunyatane diterangake kanthi akurat. Mangkene sawetara crita Amerika Hispanik sing paling misuwur:

  • "Wong bakal ngimpi", dening Jorge Luis Borges.
  • "Amor 77", dening Julio Cortázar.
  • "Duelo", dening Alfonso Reyes.
  • "Etching", dening Rubén Darío.
  • "Drama sing ora nyenengake", dening Gabriel García Márquez.

Crita mikro

Uga diarani crita mikro, Yaiku teks sing ditulis kanthi prosa cendhak lan argumen kasebut fiktif, dibangun nganggo basa sing pas lan konkrit. Kajaba iku, elipsis asring digunakake ing crita mikro minangka sumber favorit supaya kaget para sing maca.

Novel

Iki minangka narasi lengkap babagan kedadeyan sing khayalan, sing meh mesthi kalebu dialog lan resolusi. Umume, novel duwe paling ora sewidak ewu tembung sing ditulis ing prosa. Saiki, ing antarane paragraf bisa uga ana puisi nalika crita kasebut diandharake. Kajaba iku, ambane paraga luwih gedhe dibandhingake karo crita utawa crita.

Subgenres novel utama

Novel hebat:

Ing antarane para protagonis minangka makhluk sing ora nyata lan tumindak kasebut ana ing jagad khayalan utawa alam semesta. Ing pangertèn iki, sagas seneng Pangeran saka cincin de JRR Tolkien y Kidung geni lan es George RR Martin minangka judhul novel fantasi sing paling terkenal ing kabeh jaman. Iki nuduhake kenaikan subgenre sing gedhe banget ing jaman saiki.

Novel filosofis:

Ditondoi kanthi bantahan tesis sing diangkat penulis (Bisa digandhengake karo kahanan tartamtu, analisis prilaku paraga utawa prastawa). Banjur, panulis sing padha mbabarake antitesis lan rampung karo sintesis sing asale saka konfrontasi ide kasebut. Rong buku sing paling misuwur ing subgenre iki yaiku Mangkene Juru Bicara Zarathustra (1883) dening Friedrich Nietzsche lan Mual (1938), dening Jean-Paul Sartre.

Novel Detektif:

Minangka jeneng gawe, ing jinis novel iki paraga utama biasane dadi polisi utawa detektif sing fokus kanggo ngrampungake tindak kriminal. Ing babagan iki, CWA (Asosiasi Penulis Pidana) nganggep manawa 3 ndhuwur subgenre iki kalebu: Putri wayah (1951), dening Josephine Tey; Ngimpi gedhe (1939) dening Raymond Chandler; Y Telik sing metu saka adhem (1963), dening John le Carré.

Novel psikologi:

Kafka ing gisik.

Kafka ing gisik.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Kafka ing gisik

Crita kasebut minangka narasi sing fokus ing pikirane utawa jagad batin saka siji utawa luwih saka karakter kasebut. Salah sawijining judhul paling anyar lan misuwur ing subgenre iki yaiku Kafka ing gisik (2002), dening Haruki Murakami.

Novel realistis:

Sanajan nampilake karakter sing ditemokake panulis, Yaiku jinis novel sing pangembangane rinci babagan kedadeyan sing bisa ditindakake utawa sing bisa kedadeyan ing kasunyatan.

Novel jambon:

Yaiku sing tema utamane yaiku katresnan. Salah sawijining novel mawar sing paling misuwur ing kabeh wektu - lan uga sukses diadaptasi ing layar amba - yaiku Bangga lan prasangka (1813), dening Jane Austen.

Sawetara jinis novel khusus kanggo wektu, panulis utawa agama

Cathetan:

Miguel de Unamuno.

Miguel de Unamuno.

Yaiku jinis novel sing digawe panulis Spanyol Miguel de Unamuno, sing njlentrehake narasi ekstensif yen tumindak kasebut mbukak liwat monolog sing paling ora mungkin para protagonis. Malah ing magisterial Wedhok (1914), panulis Basque nggambarake pikirane segawon.

Novel Moor:

Subgenre novel iki muncul ing abad kaping XNUMX dibedakake karo prosa naratif sing bertema idealis lan paraga protagonis Muslim. Dheweke nuduhake conto koeksistensi damai ing antarane bangsa Moor lan Kristen.

Novel polifonik:

Istilah kasebut digawe dening filsuf lan kritikus sastra Rusia, Mikhail Bakhtin, ing ulasan kanthi judhul Masalah Pujangga Dostoevsky (1936). Buku iki ngundakake kebutuhan kanggo jinis novel anyar, ing endi ana adu dialek ing antarane pandangan utawa cita cita sing beda-beda sing diwujudake dening macem-macem karakter.

Jinis novel liyane

  • Perang
  • Byzantine
  • Ksatria.
  • Pengadilan.
  • Skripsi
  • Picaresque.
  • Satir.

Legenda

Iki kalebu jinis narasi - umume mesthi lisan - ing endi kedadeyan supranatural dianggep kaya kedadeyan nyata. Mula, tujuwane legendha yaiku (nyoba) golek katrangan sing rasional tumrap kedadeyan sing ora dingerteni utawa ora rasional.

Mito

Crita kasebut dibintangi siji utawa luwih tokoh pahlawan saka budaya maju (Yunani, Romawi, Mesir, Maya ...). Yaiku, anggota crita kasebut yaiku dewa, dewa utawa dewa kanthi narasi epik ditularake kanthi lisan. Contone: mitos kelairan Aphrodite (mitologi Yunani) utawa crita Aluxes (mitologi Maya).

Fabel

Iki minangka narasi ing prosa (bisa uga ana ing ayat) sing dibintangi kewan sing mujudake sawetara jinis prilaku khas manungsa. Endi tujuan utamane yaiku supaya sinau moral utawa pungkasan. Amarga iku, fabel asring digunakake minangka bagean saka crita bocah. Contone: dongeng arnane lan kura-kura.

Teks narasi non-sastra

Teks jurnalistik

Ora gagal, teks jurnalistik kudu nggambar kanthi rinci babagan rincian sing ana gandhengane karo kedadeyan nyata. Mula, basane kudu jelas lan ringkes, kanthi tujuwan supaya gampang dingerteni pamaca. Kajaba - kajaba minangka bagean saka pendapat - obyektivitas minangka aspek sing penting banget.

Teks pribadi

Iki minangka narasi subyektif, kanthi komponen emosional sing dhuwur kanggo narator crita. Dheweke ditondoi kanthi nyritakake kedadeyan sing bisa dipercaya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.