Subgenres liris

Subgenres liris

Subgenres liris.

Disebut "subgenres liris" menyang kategorisasi teks sing dituduhake kanthi ekspresi "diri puisi" saka panulis. Iki diklompokaké - miturut dawa stanza - ing puisi utama lan puisi suntingan. Kajaba iku, cocog kanggo njupuk jinis sajak sing ana lan jumlah suku kata metrik sing ana ing masing-masing.

Miturut sing kasebut ing ndhuwur, jinis komposisi sing paling umum ing sajroning genre lirik yaiku geguritan, lan sabanjure, diandharake liwat ayat. Perlu dielingi manawa puisi prosa ora mesthi dibuwang. Eling ngono sing sejatine substansial ing lirik yaiku ambane lan sumber daya sing digunakake panulis kanggo ngandharake pangrasane.

Geguritan utama

Kaya sing dicritakake, kualitas utamane yaiku dawa stanza. Ing antarane sing paling umum, ing ngisor iki misuwur:

Lagune

Iki minangka jinis ekspresi - meh mesthi - ing ayat sing digawe kanggo diucapake minangka bagean saka potongan musik. Peningkatan lagu lirik paling gedhe kedadeyan ing Abad Pertengahan ing tangan para pujangga inovatif kayata Francesco Petrarca (1304-1374) lan Lope de Stúñiga (1415-1465).

Sajrone pirang-pirang abad, nyanyian liris wis beda-beda dadi beda saka wujud klompok (biasane integral karo dramatik). Antarane: koor, orkestra lan opera. Biasane diwakili dening tenors, sopranos lan penyanyi sing fitur utamane yaiku ambane swarane.

Lagu lagune

Hymn subgenre liris sing ana gandhengane karo lagu (amarga padha karo gaya penafsiran). Nanging, bedane saka sing beda karo cara ngunggahake motif patriotik utawa religius. Kasunyatane, ing jaman biyen dheweke minangka cara umum kanggo muji dewa.

Saiki, Lagu Nasional minangka bagean saka simbol nasional —Bareng gendera lan tameng nasional— kabeh bangsa ing jagad iki. Malah negara-negara sing ora diakoni internasional biasane duwe Lagu Nasional dhewe.

Elegy

Iki minangka manifestasi lirik sing ana gandheng cenenge karo rasa sedhih, melankolis, rasa kangen lan kenangan sing apik. Mula, Elegies motivasi amarga kelangan wong sing ditresnani (materi, emosional utawa spiritual). Kanthi cara sing padha, dheweke ana gandhengane karo subgenres lirik liyane (contone lagu).

Elegy minangka bentuk ekspresi lirik sing diadegake ing Yunani Kuno. Hellenes nemtokake kanthi meter elegiac sing diarani. Iki kalebu alternation ayat hexameter karo pentameter. Wiwit iku, elegy wis ngluwihi prakteke saben sejarah lan politik ing peradaban Kulon.

Eclogue

Ecogue minangka ekspresi lirik sing digawe liwat dialog antarane wong loro utawa luwih. Biasane Subgenre iki diwujudake ing karya teater sing ana ing padesan, ing endi tumindak kasebut ditindakake kanthi pacelathon antarane rong pangon. Umume eka sing paling misuwur kalebu siji tumindak lan dadi misuwur ing Eropa nalika jaman Renaisans.

Ing ode

Ode minangka jinis puisi kanthi sarat refleksi jero ing endi kualitas wong, obyek utawa papan sing luhur. Jinis ekspresi lirik iki umum banget kanggo karya-karya sing darmabakti kanggo para dewa mitologi Yunani Kuno. Kanthi cara sing padha, bisa memuji kemenangan militer utawa kaendahan papan-papan Hellenik (utawa sawetara karakter).

Banjur Sajrone Abad Pertengahan, ode dadi populer maneh amarga para intelektual kayata Fray Luis de León. Apa maneh, lagu Uni Eropa saiki yaiku Kidung panglipur dikarang dening Ludwig van Beethoven (Simfoni No. 9). Sapa sing dadi inspirasi Ode kanggo Joy (1785) dening pujangga Jerman Friedrich von Schiller.

Sindiran

Sindiran minangka subgenre lirikal sing validitase tetep dikatutake nganti saiki amarga puisi lan frasa sing nggegirisi. Asal usule wiwit jaman Yunani Kuno. Sanajan, sindiran sing paling dielingi ing basa Castilian digawe ing pungkasan Abad Pertengahan.

Dadi, sindiran dadi cara "ditampa" kanggo menehi kritik tumrap masarakat lan tatanan sing wis ditemtokake. Kanggo maksud iki, sumber daya sindiran sing paling akeh digunakake yaiku sindiran lan ironi, yaiku ing prosa utawa ayat. Fitur-fitur kasebut kabukten ing rong penulis hebat sing kalebu jaman Golden Age Spanyol:

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Geguritan cilik

Nindakake urutan ide sing diangkat, komposisi ekstensi sing luwih murah terus. Dheweke misuwur:

Madrigal

Sawetara sarjana nganggep madrigal minangka varian lagu. Nanging, madrigal nyedhiyakake pedoman khusus banget sing mbedakake karo manifestasi lirik liyane. Antarane, sing paling relevan yaiku gunggunge ayat ora bisa luwih saka limalas. Salajengipun, kanthi metrically, kudu heptasyllables lan hendecasyllables.

Mula, kalebu komposisi cekak kanthi tema sing ana gandhengane karo dialog katresnan utawa pastoral. Salah sawijining conto madrigal sing paling penting ing basa Spanyol yaiku Madrigal menyang tiket tram saka pujangga Spanyol lan penulis sandiwara Rafael Alberti.

Epigram

Iki misuwur amarga gaya sing lucu, landhep lan nresep, mula dianggep mirip banget karo sindiran. Nanging, bedane beda karo sing liyane kanthi luwih cekak (umume, kalebu rong ayat) lan negesake sentimen transendental tunggal. Epigram asale - kaya umume subgenres lirik - ing Yunani Kuno, tembung kasebut tegese "nimpa" (ing watu).

Wong Hellenes biyen nyelehake ing lawang bangunan penting utawa ing dhasar patung lan mausoleum. Tujuane kanggo mengeti acara sejarah utawa ngrayakake uripe wong. Banjur, epigram ing batu nisan kasebut dijenengi "epitaphs". Nanging, sawetara epigram ditulis kanggo nggambarake sawetara keprihatinan wektu kasebut.

haikus

Jorge Luis Borges.

Jorge Luis Borges.

Iki minangka jinis komposisi puisi tradisional saka Jepang. Ditemokake kanthi tema kaluhuran alam lan strukture yaiku telung bait lima, pitu lan lima suku kata, runtut, kurang sajak. Antarane haikus paling misuwur ing Spanyol yaiku 17 sing kalebu ing buku kasebut Angka (1981) saka Jorge Luis Borges. Sampeyan uga kudu nyebutake buku kasebut Haikus Corner (1999) dening Mario Benedetti.

Subgenres lirik liyane sing dingerteni

  • Letrilla: yaiku puisi cekak kanthi paduan suara lan tujuwane arep ditembangake.
  • Epitalamio: komposisi lirik singkat sing ditulis kanggo pesta.
  • Escolión: manifestasi lirik sing dawa, digawe kanthi cara improvisasi ing tengah pesta utawa pesta Yunani Kuno, sing diwaca dening siji utawa luwih penyanyi (sing ganti muter). Ditondoi kanthi game tembung lan pangenalan unsur kayata cangkriman.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   juan carlos cululen cruz ngandika

    matur nuwun wis mbantu aku akeh

bool (bener)