Stieg Larson

Kutipan saka Stieg Larsson.

Kutipan saka Stieg Larsson.

Stieg Larsson minangka panganggit Swedia sing misuwur ing saindenging jagad iki amarga wis tangi, kanthi swasana bayangan ing wayah wengi, minangka talenta sastra sing hebat. Iki minangka kesan hebat sing diakoni lan, ing wektu sing padha, kedadeyane editorial lan sinematografi. Dheweke nggawe reputasi gedhe banget minangka wartawan perang, feminis yakin, perokok rantai, lan penyayang novel kejahatan.

Mesthine, gelut nglawan pelecehan lan kekerasan uga tanpa wates uga minangka bagean saka warisane. Kabeh kualitas kasebut nggawe Larsson dadi tokoh legendaris. Mula, pamaca legiune ora nggumunake, uga jabatane sing dihormati ing bidang sastra. Luwih, paraga kasebut entuk matur nuwun kanthi mistis - umume - amarga karya sing paling misuwur, Milenium, diterbitake kirim mortem.

Biografi

Lair lan bocah

Karl Stig-Erland Larsson lair ing Västerbotten, Swedia, tanggal 15 Agustus 1954. Minangka woh saka pasangan pasangan sing enom lan andhap asor, sing mengko ora bisa ndhukung amarga sumber finansial sing winates. Akibate, panulis gedhe karo simbah-simbah ing Norsjö, sawijining wilayah pedesaan ing pinggiran Västerbotten.

Banjur, ing taun 1962, eyange, sing dadi pilar lan mentor ing bidang hak asasi politik lan hak asasi manusia, tilar donya. Larsson, mung umur 8 taun, dheweke banget kena pengaruh. Warta sing ora dikarepake iki meksa dheweke bali menyang wong tuwa biologis, sawijining kahanan sing nggawe bocah ora nyaman, amarga dheweke ora bisa adaptasi.

Umur remaja

Sajrone taun 1964, Stieg sing isih enom taun kaping 1 seneng transkripsi awan lan wengi ing mesin tik sing rame. sing wis ditampa minangka hadiah. Nanging, rasa seneng iku ora suwe. Kesalahpahaman kulawarga karo swara artefak, bebarengan karo masalah sing ora kompatibel ing lingkungan anyar, dheweke nyebabake penulis ninggalake omah nalika umur 16 taun.

Wartawan lan aktivis Sosial

Ing taun XNUMX-an, Stieg melu politik. Dheweke njabat negarane suwene rong taun ing wajib militer; mengko, dheweke ndhaptar ing Liga Buruh Komunis. Sanajan dheweke ora nate duwe gelar universitas ing bidang jurnalisme, dheweke entuk jabatan minangka reporter perang kanggo praktike militer.

Antarane 1977 lan 1999, dheweke kerja dadi perancang grafis lan jurnalis kanggo agensi sing diarani Tidningarnas Telegrambyra (TT). On ing 1995 dheweke promosi Ekspo Foundation, lembaga sing tanggung jawab sinau apogee rasisme ing negara Swedia. Kajaba iku, dadi editor majalah kasebut yayasan iki, ing ngendi dheweke negesake ilmu babagan kelompok sisih tengen ing Swedia.

Mitra tanpa syarat sampeyan

Podo karo kerjane minangka reporter perang, dheweke uga mromosikake protes nglawan Perang Vietnam ing Swedia. Ing saka demonstrasi kasebut, dheweke ngerti katresnan, wong sing bakal dadi mitra tanpa syarat nganti pirang-pirang dina. Iki yaiku babagan arsitek Swedia sing apik lan aktivis politik sing jenenge Eva Gabrielsson.

Gabrielsson lan Larsson ora nate mutusake perkawinan resmi supaya ora mbebayani nyawane. Lan iku logis, amarga Stieg terus-terusan diancam pati amarga gerakan politik sisih tengen. Mangkono, Dheweke ora nate ngrampungake utawa nilarake dokumen serikat hukum ing antarane. Nanging, dheweke urip bebarengan suwene 30 taun, nganti seda Larsson.

Wong lanang sing ora seneng karo wanita.

Wong lanang sing ora seneng karo wanita.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Wong lanang sing ora seneng karo wanita

Semangat sing nyebabake "wektu luang"

Kanthi nduwe urip supaya ora bisa dilacak ing publik, Swedia ngungsi ing rong genre sing apik kanggo dheweke: fiksi narasi lan ilmu pengetahuan. Karepé kanggo literatur nyengkuyung dheweke nulis ing wayah awan lan wengi, sawise ngrampungake pendhudhukan resmi liyane. Malah ing dina suwene bengi suwene.

Pakaryan, panemu

Karya-karyane dadi subyek kontroversi kanggo sawetara kapribadian ing bidang sastra. Siji tangan, ana akeh pendapat positif ing endi Stieg Larsson diterangake minangka jenius sastra. Nyatane, ing pirang-pirang lingkaran sastra dheweke dianggep minangka salah sawijining panulis paling gedhe ing abad kaping XNUMX.

Saliyane, panulis kaya Mario Vargas Llosa nggambarake gaya Larsson minangka:

"... cabang neraka, ing ngendi para hakim nglarang, nyiksa psikiatris, pejabat polisi lan mata-mata nindakake tindak pidana, politikus ngapusi, pengusaha bisnis lan institusi umume katon korban pandemi korupsi proporsi Fujimori."

Trilogi Milenium

Antarane taun 2001 lan 2005, Stieg nyedhiyakake awake dhewe kanggo nulis luwih saka 2.200 kaca saga sing diarani Milenium, jeneng sing diwenehake dening majalah fiktif novel-novel kasebut. Iki minangka seri saka telung novel kriminal sing ditemtokake ing Swedia, sing duwe loro karakter utama: Lisbeth Salander lan Mikael Blomkvist.

Protagonis tumindak minangka a peretas antisosial trampil Umur 20 taun kanthi memori fotografi, lan pasangane minangka wartawan. Bareng, dheweke mesthi melu serangkaian kedadeyan sing nyebabake dheweke pidana. Dadi, kanggo nolak tuduhan kasebut, dheweke kudu nemokake pelaku sing sejatine.

Wong lanang sing ora seneng karo wanita (2005)

Iki minangka karya literatur kaping pisanan ing trilogi, lan diterbitake ing negara asal panulis sasampunipun seda. Mung detil pungkasan iki sing nyebabake lan cepet nyebarake novel ing saindenging jagad. Ing dheweke, Harriet Vanger, wong wadon saka kulawarga sing sugih, ilang ing sawijining pulo ing Swedia.

Sawise telung puluh enem taun durung mesthi babagan dununge, penyelidikan terus karo akeh pitakon. Rahasia kasebut nyebabake Henrik Vanger (pamane sing ilang) nemokake nasibe wanita kasebut. Kanggo nindakake iki, dheweke nyewa Mikael Blomkvist, sing banjur golek dhukungan ing Lisbeth Salander kanggo ngatasi kasus kasebut.

Bocah wadon sing ngimpi tandhing lan kaleng bensin (2006)

Bocah wadon sing ngimpi tandhing lan kaleng bensin.

Bocah wadon sing ngimpi tandhing lan kaleng bensin.

Dikenal ing Amerika Latin minangka Bocah wadon sing dolanan geni minangka volume kaping loro petualangan Mikael Blomkvist lan Lisbeth Salander. Ing cicilan nomer loro iki, panulis menehi katrangan luwih penting marang Salander, amarga dheweke diselidiki karo polisi kanthi tuduhan rajapati.

Wartawan lan pacare dipateni, amarga ana artikel babagan perdagangan wanita saka Eropa Wétan. Dokumen sing dimaksud bakal diterbitake ing majalah kasebut Milenium, nanging tindak pidana kasebut ngilangi kabeh perkara. Bukti kasebut nuduhake Salander minangka tersangka utama, mula Blomkvist kudu mbuktekake manawa dheweke ora luput.

Ratu ing kraton rancangan (2007)

Angsuran kaping telu iki adol luwih saka 200.000 eksemplar mung sedina. Plot kasebut fokus ing kasus anyar kanggo pasangan peneliti. Salander ngupayakake nindakake keadilan kanthi mandhiri, mula dheweke ngupaya wong sing nyoba nglawan nyawane lan institusi publik sing nemokake kabeh bukti tindak pidana kasebut.

Tiba-tiba pati lan warisan

Karsane Larsson yaiku nggawe 10 novel kriminal, nanging kepaten kanthi cepet ora ngidini dheweke nerusake karya sastrane. Nanging, kulawargane menehi hak nerbitake kanggo David Lagercrantz, sing wis mutusake terus karo karya liyane. Temenan, strategi kasebut wis sukses banget.

Stieg Larsson tilar donya ing Stockholm tanggal 9 November 2004, amarga lara jantung.. Ing mburi karya sastra sing terus-terusan lan darmabakti, urip wong sing duwe rokok, kopi, lan panganan sampah sing gedhe banget. Kajaba iku, dheweke terus ngalami insomnia lan lemes. Sayange, kabeh elemen kasebut ngasilake kombinasi mbebayani sing mungkasi uripe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)