Sapa sing ora maca "Lazarillo de Tormes"?

Cukup karo nyebutake buku iki, pikiranku saya suwe lan mandheg ing taun-taun pertama sekolah menengah. Bakal duwe, pira? Telulas utawa patbelas taun, bisa uga. Lan kaya aku, dakkira akeh sing wis maca buku iki "separo" sing dipeksa dening guru basa lan sastra sing main taun kasebut.

Sejatine aku ora duwe kenangan sing ala nalika maca, sanajan wis nganggo basa sing wis lungse saiki lan maca meh ora duwe kewajiban kanggo subjek sekolah. Sampeyan bisa ujar manawa kosok baline, aku uga kelingan Aku seneng nalika semana lan aku ora bakal maca maneh yen ora akeh maca sing ditundha lan akeh buku anyar lan apik sing bisa ditemokake. Kita bakal ngomong babagan topik iki ing artikel liyane, babagan maca maneh buku utawa miwiti maca anyar (apa pendapat sampeyan babagan topik iki?).

Dadi, dina iki aku arep ngomong karo sampeyan babagan iki novel genre picaresque lan wigati ing wektu kasebut.

Novel genre picaresque pisanan

Sampeyan bisa uga katon kaya siji maneh novel picaresque, nanging ora kaya ngono, kosok baline "Lazarillo de Tormes" Dheweke duwe kepentingan eksklusif sing ora ana novel genre picaresque liyane, lan iku novel sing pertama.

De panganggit anonim Dina iki, pirang-pirang penulis wis dadi sebab dheweke pirang-pirang taun kepungkur, ing antarane: Juan de Ortega, Diego Hurtado de Mendoza, sedulur Juan lan Alfonso de Valdés, Sebastián de Horozco utawa Lope de Rueda, lan liya-liyane.

Ora perlu diucapake, iku novel Spanyol, dening gaya epistolary lan yaiku ditulis ing wong pisanan. Tanggal terbitan paling awal yaiku 1554. Iki minangka novel kanthi kahanan kritis banget kanggo masarakat Spanyol nalika semana, cukup realistis, malah wewatesan karo kekejeman ing sawetara wektu sejarah.

Pripun?

Lazarus, protagonis, asale saka asal asor lan cukup mlarat, mula dheweke kudu ngerti slamet ing masyarakat sing kejem, munafik lan angel banget. Sabanjure, kita ngringkes kabeh fase sing dicritakake saka buku iki, sawetara sing ana gandhengane karo "master" sing diduweni Lázaro:

  • Asal usul Lazarus: Akun otobiografi diwiwiti kanthi nerangake kahanan kelairane lan masa kanak-kanak, sing ditandhani aib lan kemlaratan absolut.
  • Wong wuta, bendarane sing pertama: Ibune Lazaro menehi wong enom banget kanggo wong wuta. Karo dheweke kudu sinau kanggo urip nalika ngalami bencana. Ing wektu iki nalika Lazaro menang kanthi licik.
  • The squire, tresnane nomer telu: Sawise wuta kasebut, Lázaro nglayani sawijining ulama sing serakah lan egois sing meh ora nate menehi panganan, lan mengko bajingan teka. Iki lan prasangka luhur sing ngalang-alangi supaya dheweke ora bisa kerja, mula Lázaro maneh sing bisa entuk panganan lan disebarake. Nanging, bajingan sing kesed iki minangka sing pertama sing ngurmati Lazaro, nanging dheweke mlayu lan maneh pelayan ditinggal dhewe.
  • Dadi pirang-pirang: Lazaro nglayani pandhita, sade bantheng, pendhita, lan bailiff. Sawise iki, dheweke entuk kerja dadi petugas kutha ing Toledo lan nikah karo pembantu Archpriest San Salvador.
  • Tahap Archpriest San Salvador: Pungkasane, Lázaro wis bisa nggayuh kamakmuran lan dheweke ora peduli karo gosip sing ana ing sakiwa garwane lan hubungane karo archpriest. Contone iki bisa dideleng ing paragraf ing ngisor iki sing dijupuk saka buku:
- Lázaro de Tormes, sing kudu ndeleng omongane ilat sing ala ora bakal bisa urip subur. Aku ngomong iki, amarga aku ora bakal gumun ndeleng garwamu mlebu omahku lan ninggalake dheweke. Dheweke seneng banget menehi pakurmatan lan dheweke. Lan iki aku janji sampeyan. Mula, aja ndeleng apa sing bisa diomongake, nanging apa sing sampeyan duwe, mupangate sampeyan.
 
"Pak," ujarku, "aku mutusake cedhak karo wong lanang sing apik." Sejatine sawetara kanca wis crita babagan perkara kasebut, lan luwih saka kaping telu dheweke wis negesake manawa, sadurunge dheweke krama karo aku, dheweke wis nglairake kaping telu, kanthi hormat marang Rahmat Sampeyan, amarga dheweke ana ing ngarep saka sampeyan.
El "Lazarillo de Tormes»Minangka klasik sastra, salah sawijining sing kudu diwaca paling ora sepisan ing urip sampeyan.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Manuel Bono ngandika

    Sing nganti saiki durung ngerti manawa seneng maca dadi dhasar kebebasan.